Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Ερμηνεύουν «πράσινο φως» από το Συμβούλιο Ασφαλείας

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έδωσε το «πράσινο φως» για την εξαπόλυση των «τηρουμένων των αναλογιών» στρατιωτικών επιδρομών της Ουάσιγκτον στο Αφγανιστάν ως αντίποινα για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, αναφέρει χτεσινό δημοσίευμα της ημερήσιας εφημερίδας «Νάσιοναλ Ποστ», επικαλούμενο «εκ των έσω» ασφαλείς πληροφορίες που πηγάζουν από τα πέντε μόνιμα και δέκα προσωρινά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Νάσιοναλ Ποστ», μολονότι το σώμα είχε εκδώσει την επομένη των επιθέσεων απόφαση (υπ' αριθμόν 1368) όπου χαρακτηρίζονταν οι επιθέσεις στις ΗΠΑ «ενέργειες που απειλούν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», εξελισσόταν έως προχτές μία έντονη κινητικότητα στα Ηνωμένα Εθνη σχετικά με το εάν το σώμα θα έπρεπε ή όχι να εκδώσει καινούρια απόφαση εξουσιοδότησης των στρατιωτικών επιθέσεων των ΗΠΑ έναντι του Αφγανιστάν... Στη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών χτεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας φέρεται πως αποφασίστηκε ομόφωνα ότι, με βάση και τις προσεκτικές ενέργειες των ΗΠΑ, η απόφαση 1368 είναι παράλληλα και μία εξουσιοδότηση για την εξαπόλυση των στρατιωτικών αντιποίνων των ΗΠΑ και πως δε χρειάζεται άλλη απόφαση ή άδεια του σώματος προκειμένου να δράσει η Ουάσιγκτον.

Η ίδια εφημερίδα υπενθυμίζει πως αυτό αποφασίστηκε παρά τις δημόσιες εμφανίσεις χωρών όπως η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία (τρία από τα πέντε μόνιμα μέλη με δικαίωμα βέτο) που έλεγαν προς τα έξω πως ο ΟΗΕ και όχι η Ουάσιγκτον πρέπει να ηγηθεί της διεθνούς προσπάθειας έναντι της τρομοκρατίας... Η αλλαγή επήλθε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, γιατί η προσέγγιση των ΗΠΑ στα αντίποινα εμφανίζεται να είναι «προσεκτική και στο πνεύμα της απόφασης του ΟΗΕ». Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ωστόσο πως αυτή η απόφαση δεν πρέπει να ταυτίζεται σαν μία «εν λευκώ επιταγή του ΣΑ προς τις ΗΠΑ για συνεχιζόμενη, επί μακρόν, στρατιωτική δράση».

Τέλος, η επικεφαλής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας Γκρο Χάρλεμ Μπρούτλαντ κάλεσε σήμερα τις κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο επιθέσεων με χημικά ή βιολογικά όπλα, υπογραμμίζοντας πως τυχόν βλάβες που προκαλούνται από μία ενδεχόμενη, αλλά σκόπιμη χρήση ιών όπως του άνθρακα ή της ευλογιάς, «μπορούν να προληφθούν αν υπάρξει έγκαιρη και αποτελεσματική επέμβαση των υγειονομικών υπηρεσιών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κλιμακούμενα» αντίποινα «με πολλαπλές ενέργειες» προαναγγέλλουν οι ΗΠΑ (2024-02-01 00:00:00.0)
Οξύνεται η αντιπαράθεση με νέες απειλές Τραμπ (2020-01-08 00:00:00.0)
Αντεγκλήσεις με αφορμή ιρανική πυραυλική δοκιμή (2017-02-01 00:00:00.0)
Πιέσεις και αντιπαραθέσεις για κυρώσεις (2006-10-13 00:00:00.0)
Ολοι «προτρέχουν», αλλά και προτείνουν «σύνεση»... (2001-09-18 00:00:00.0)
Ενα φρικιαστικό παιχνίδι (1998-08-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ