Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λογόκριναν ακόμη και τη «Φωνή της Αμερικής»!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η διά της βίας εκ των... περιστάσεων επιβληθείσα λογοκρισία ασκείται ακόμη και σε «κυβερνητικά όργανα» όπως ο ραδιοσταθμός «Η Φωνή της Αμερικής». Κανείς μπορεί εύκολα να φανταστεί τι συμβαίνει στα υπόλοιπα μέσα και βέβαια ουδείς λόγος να γίνεται γι' αυτά που προσπαθούν να είναι ανεξάρτητα...

Οσο γι' αυτό καθ' εαυτό το «πρωτοφανές» γεγονός, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπεραμύνθηκε της ενέργειάς του να «κόψει» από το ραδιοσταθμό «Φωνή της Αμερικής» μία συνέντευξη του ηγέτη των Ταλιμπάν μουλά Μοχάμαντ Ομάρ, με τη δικαιολογία ότι οι απόψεις του τελευταίου δεν έπρεπε να ακουστούν από το «δικό μας ραδιόφωνο». Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, υπεραμύνθηκε της ενέργειας αυτής, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της διεύθυνσης του ραδιοσταθμού ως ορθή, καθώς το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της «Φωνής της Αμερικής» και ως εκ τούτου έχει το δικαίωμα να ασκεί ένα βαθμό ελέγχου στο τι βγαίνει στον «αέρα».

«Δε θεωρήσαμε ότι είναι σωστό», είπε ο Μπάουτσερ αναφερόμενος στη συνέντευξη. «Δε θεωρήσαμε ότι για τον Αμερικανό φορολογούμενο η "Φωνή της Αμερικής" θα έπρεπε να μεταδώσει τη φωνή των Ταλιμπάν».

Η κυβερνητική παρέμβαση στον αμερικανικό ραδιοσταθμό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο δημοσιογραφικό κόσμο της Ουάσιγκτον, ο οποίος κατήγγειλε ότι στην ουσία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ λογοκρίνει τη «Φωνή της Αμερικής» και περιορίζει την ελευθερία του Τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι η «Φωνή της Αμερικής» τελούσε υπό τη χορηγία της αμερικανικής κυβέρνησης από την ημέρα της ίδρυσής της το 1943. Το 1999 αποδεσμεύτηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και έκτοτε υπερηφανεύεται για την «ανεξαρτησία» της, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι δεν αποτελεί πλέον προπαγανδιστικό όχημα της αμερικανικής κυβέρνησης. Πράγματι, πολλά από τα όσα μεταδίδει περιέχουν πληροφορίες ή σχόλια όχι κολακευτικά για την αμερικανική κυβέρνηση. Ωστόσο, η απόφαση να μη μεταδοθούν οι δηλώσεις του Ομάρ καταδεικνύει τα όρια αυτής της δημοσιογραφικής «ανεξαρτησίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ