Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολεμικές ιαχές παντός τύπου
  • Ο Μπους καλεί τους Αφγανούς σε εξέγερση κατά των Ταλιμπάν, αλλά αρνείται να παρουσιάσει τις «αποδείξεις ενοχής» για τον Μπιν Λάντεν
  • Ανελέητο ανθρωποκυνηγητό στις ΗΠΑ υπό την αιγίδα του υπουργού Δικαιοσύνης, που θα παρουσίαζε χτες στο Κογκρέσο το «νέο αντιτρομοκρατικό του νομοσχέδιο»

Αεροπλάνο τύπου AWACS στη βάση του Ιντσιρλίκ

Associated Press

Αεροπλάνο τύπου AWACS στη βάση του Ιντσιρλίκ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Στο Κογκρέσο ήταν στραμμένα όλα τα μάτια, όπου θα συζητούνταν χτες αναλυτικά το πακέτο των νέων «αντιτρομοκρατικών μέτρων», λίγο μετά την ενημέρωση του Αμερικανού Προέδρου προς την ηγεσία των δύο νομοθετικών Σωμάτων για την ανάπτυξη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε όλο τον κόσμο, όπως ανέφεραν πολύ χαρακτηριστικά όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλά και για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, την ασφάλεια των αεροδρομίων και των πτήσεων αλλά και μέτρα γι' αυτούς που απολύθηκαν.

Κατ' αρχάς, ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους κάλεσε χτες τους Αφγανούς να εξεγερθούν κατά των Ταλιμπάν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να στραφούν προς την ένοπλη αφγανική αντίσταση για να ανατρέψει αυτή το καθεστώς της Καμπούλ και να παραδώσει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και τους υπαρχηγούς του.

«Η αποστολή μας είναι να εκδιώξουμε τους τρομοκράτες, να τους συλλάβουμε και να τους οδηγήσουμε στη Δικαιοσύνη: Ενα από τα μέσα για να φτάσουμε εκεί είναι να ζητήσουμε τη συνεργασία των πολιτών, οι οποίοι, στο Αφγανιστάν, δεν αντέχουν πλέον τους Ταλιμπάν στην εξουσία ή λένε, φτάνει πια στην προστασία ανθρώπων, όπως ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, και στο να έχουν ξένους στο έδαφός τους που χρηματοδοτούν αυτό το καταπιεστικό καθεστώς», δήλωσε ο Μπους σε δημοσιογράφους, έπειτα από συνομιλίες που είχε στο Λευκό Οίκο με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι.

Μη δημοσιοποίηση των αποδεικτικών στοιχείων

Πάντως, λίγο νωρίτερα, και πριν τη συνάντηση που είχε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, ο Αμερικανός Πρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθούν στο άμεσο χρονικό διάστημα στη δημοσιότητα οι αποδείξεις για την εμπλοκή του Σαουδάραβα εκατομμυριούχου στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη. «Δε θέλουμε να καταστήσουμε τον πόλεμο ακόμη πιο δύσκολο δίνοντας στη δημοσιότητα πληροφορίες που χαρακτηρίζονται απόρρητες», τόνισε ο Μπους στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο.

Η στάση αυτή του Μπους ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη καθώς για την αποκάλυψη ή μη των στοιχείων ενοχής είχε προϊδεάσει η υπουργός Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, η οποία είχε τονίσει ότι ενδεχομένως μπορεί να αποτελέσουν αρνητικό προηγούμενο στο «νέο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Εντούτοις, ασχέτως των στοιχείων, ο Μπιν Λάντεν είναι κατηγορούμενος. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, «είναι απόλυτα σίγουρος», όπως είχε δηλώσει πρόσφατα σε συνέντευξή του, ενώ προχτές και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, έσπευσε να αναγορευτεί «μάρτυρας κατηγορίας», τονίζοντας πως ο Μπιν Λάντεν βρίσκεται κατηγορούμενος και για τα πλήγματα στις αμερικανικές πρεσβείες στο Ναϊρόμπι και στο Νταρ ες Σαλάμ το 1998 και πως η Ουάσιγκτον προσπαθεί να καταστήσει τις πληροφορίες που κατέχει διαθέσιμες στην αμερικανική κοινή γνώμη.

Το «αντιτρομοκρατικό οπλοστάσιο» του Ασκροφτ

Ωστόσο, το πιο σημαντικό γεγονός, που λαμβάνει χώρα στην αμερικανική πρωτεύουσα, δεν είναι τα πήγαινε-έλα των διαφόρων ηγετών και παραγόντων, αλλά η συζήτηση που ξεκίνησε χτες στο ανώτατο νομοθετικό σώμα των Ηνωμένων Πολιτειών και αφορούσε στη συζήτηση επί του συνόλου των μέτρων του νέου αντιτρομοκρατικού νόμου.

Το «αντιτρομοκρατικό νομικό οπλοστάσιό» του παρουσίασε χτες στο Κογκρέσο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Ασκροφτ. Οπως τόνισε, τα μέτρα αυτά φιλοδοξούν να δώσουν στις αρχές τα αναγκαία «εργαλεία για να εντοπίζουν, να εξαρθρώνουν, να αποδιοργανώνουν και να τιμωρούν τις τρομοκρατικές οργανώσεις πριν ξαναχτυπήσουν». «Η νομοθεσία που προτείνω αποβλέπει στην πάταξη των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων σε πολλά μέτωπα», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Στο «αντιτρομοκρατικό οπλοστάσιο» του Ασκροφτ περιλαμβάνεται η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, πράγμα που μεταξύ άλλων θα του επιτρέψει να προβαίνει σε συλλήψεις μεταναστών, σε επιτάχυνση της διαδικασίας εξωδικαστικής απέλασης, σε περιστολή του δικαιώματος έφεσης, σε παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων κλπ.

Ο ίδιος, καταθέτοντας στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε πως οι αρχές σκοπεύουν «να ανακρίνουν 392 άτομα που συνεχίζουν να κυκλοφορούν ελεύθερα, διότι πιστεύουμε ότι έχουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στις έρευνες», ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, άλλα 400 άτομα αναζητούνται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ