Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Την ερχόμενη Τρίτη η «απάντηση» του λαού της Θεσσαλονίκης

Γύρω από την αναγκαιότητα να υπάρξει άμεση δράση ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και να βρεθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα η πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού της χώρας, συσπειρώνονται δεκάδες φορείς, προσωπικότητες και παράγοντες της πνευματικής ζωής της Θεσσαλονίκης που πήραν μέρος στη χτεσινοβραδινή σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Αντιπολεμικής Επιτροπής και της Δημοκρατικής Συσπείρωσης.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής φορέων και η άμεση διοργάνωση συλλαλητηρίου την επόμενη Τρίτη 2 Οκτώβρη, στη πλατεία Αριστοτέλους, προκειμένου να εκφραστεί αγωνιστικά η απαίτηση για καμία συμμετοχή της χώρας μας σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Από τη συζήτηση προέκυψε η κοινή διαπίστωση πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια σχεδιασμένη επίθεση, με την οποία οι ΗΠΑ και οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την τρομοκρατία, επιχειρούν να επεκτείνουν και να ενισχύσουν την κυριαρχία της «Νέας Τάξης», να αλώσουν χώρες και περιοχές στρατηγικής σημασίας, να ελέγξουν πλήρως τους πετρελαϊκούς δρόμους, να χτυπήσουν λαούς και λαϊκά κινήματα.

Καταγγέλθηκαν η προθυμία της κυβέρνησης να συνταχθεί απερίφραστα και ενεργητικά με τις ΗΠΑ, αλλά και τα νέα αντιδημοκρατικά μέτρα που αποφασίστηκαν από την ΕΕ, με πρόσχημα την πάλη ενάντια στην τρομοκρατία. Σημειώθηκε πως οι κίνδυνοι που εμφανίζονται για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και σε ευρύτερες περιοχές του πλανήτη, είναι τρομακτικοί, πως απειλούνται κυριαρχικά δικαιώματα κρατών και λαών, δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Κοινή πεποίθηση όσων παραβρέθηκαν στη σύσκεψη, ήταν πως πλέον δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό και αναμονή. Πως σήμερα πρέπει να αναπτυχθεί κίνημα αντίστασης στα επιθετικά σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, ενάντια στην περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Να δυναμώσει η πάλη για τη διεύρυνση των λαϊκών δικαιωμάτων.

Η επιτροπή φορέων, προσωπικοτήτων και παραγόντων που συγκροτήθηκε χτες, αποφάσισε, επίσης να απευθύνει κάλεσμα για κοινή δράση και συντονισμό του αγώνα σε φορείς του μαζικού κινήματος που αναλαμβάνουν ανάλογες πρωτοβουλίες.

Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου αποφάσισε και πρότεινε χτες το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στη σύσκεψη των φορέων, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Αντιπολεμικής Επιτροπής και της Δημοκρατικής Συσπείρωσης.

Η Ολομέλεια της Διοίκησης του ΕΚΘ στη συνεδρίασή της το βράδυ της Δευτέρας, αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει στην παραπάνω πρόταση, διατυπώνοντας ταυτόχρονα και ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, μέσα από το οποίο καλεί το λαό σε επαγρύπνηση και δράση για να μην περάσουν τα σχέδια περιστολής δημοκρατικών δικαιωμάτων και στρατιωτικοποίησης της κοινωνίας.

Συγκεκριμένα η ολομέλεια της διοίκησης του ΕΚΘ στο ψήφισμα - πλαίσιο που κατέθεσε στη χτεσινοβραδινή σύσκεψη, σημειώνει:

«Είμαστε αντίθετοι με τις ενέργειες τύπου καμικάζι ή αεροπλάνων που στρέφονται εναντίον αμάχων και σκορπούν το θάνατο. Είναι άκρως επικίνδυνο τα όποια μέτρα ενάντια σε τέτοιες ενέργειες, να παίρνουν το χαρακτήρα γενικευμένης ψύχωσης και πολέμου ενάντια σε λαούς και κράτη.

Ανησυχούμε με την απόφαση κήρυξης πολέμου από τις ΗΠΑ που θα βάλει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα σε ευρύτερες περιοχές του πλανήτη».

Επίσης, κάνει σαφές πως «ειδικότερα για τον ελληνικό λαό οι όποιες πολεμικές επιχειρήσεις στη Μ. Ανατολή θα έχουν αρνητικές συνέπειες, καθώς συνδυάζονται με την εκρηκτική κατάσταση στα Βαλκάνια».

Δηλώνει την αντίθεσή της «στην προσπάθεια που εξελίσσεται από τους κυρίαρχους παγκόσμια κύκλους και διεθνείς οργανισμούς, με αφορμή το συμβάν στη Ν. Υόρκη, να συρρικνωθούν τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, να χτυπηθούν οι αγώνες των λαών και των εργαζομένων, να στρατιωτικοποιηθεί η παγκόσμια κοινωνία».

Διατυπώνει ξεκάθαρα την αντίθεσή της, αλλά και όλων των εργαζομένων, «σε κάθε είδους εμπλοκή της χώρας μας σε πολεμικές επιχειρήσεις» και καλεί όλους τους εργαζόμενους της πόλης που όπως αναφέρει, «αποτελούν τον κορμό του αντιπολεμικού, φιλειρηνικού κινήματος που εκφράστηκε με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στην περίοδο των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας, να βρίσκονται σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση». Να πουν αγωνιστικά «Οχι στον πόλεμο. Ναι στην Ειρήνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ