Κυριακή 23 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ
Ενα φρικιαστικό παιχνίδι

Η οικουμένη βλέπει έκπληκτη να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια της ένα παράξενο παιχνίδι. Ενα αποκρουστικό και εφιαλτικό σκηνικό που αναπτύσσεται στο όνομα του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας".

"Δεν πρέπει να τρέφουν αμφιβολίες οι τρομοκράτες ότι απέναντι στις απειλές τους, η Αμερική θα προστατεύσει τους πολίτες της και θα συνεχίσει τον αγώνα της γιατην ειρήνη, την ασφάλεια και τη δημοκρατία" (!), δήλωνε το βράδυ της 20ής Αυγούστου ο Πρόεδρος Κλίντον στο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό όταν του ανακοίνωνε επισήμως ότι το αμερικανικό ναυτικό από την Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα έπληττε με πυραύλους "Τόμαχοκ" έξι στόχους, "άντρα των τρομοκρατών" στο Αφγανιστάν και ένα εργοστάσιο στη βιομηχανική ζώνη της πρωτεύουσας του Σουδάν, Χαρτούμ. Οι βομβαρδισμοί, που έγιναν σε αντίποινα για τις βομβιστικές επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες στην Κένυα και την Τανζανία, άφησαν πίσω νεκρούς (από 11 έως 21) και δεκάδες τραυματίες.

Την ίδια ώρα "ειδικοί επί των τρομοκρατικών θεμάτων" πάσχιζαν με τις... "εμπεριστατωμένες απόψεις" και αναλύσεις τους, να νομιμοποιήσουν τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ μετά από διαταγή του Κλίντον αφού πρώτα "έλαβε πειστικές αποδείξεις". Ενώ ο ένοχος ήταν εύκολο να βρεθεί. Ο Σαουδάραβας Οσάμα Μπιν Λάντεν,ο "εγκέφαλος" όλων των τρομοκρατών και ηγέτης του "Διεθνούς Ισλαμικού Μετώπου". Είναι περίπου η ίδια ομάδα που και το 1995 διερρήγνυε τα ιμάτια της ότι η βομβιστική επίθεση στην Οκλαχόμα "έχει τη σφραγίδα των φουνταμενταλιστικών ισλαμιστικώνομάδων".

Ουδείς εκ των "ειδικών" έδωσετην παραμικρή προσοχή στις δηλώσειςτου διευθυντή του FBIΛούις Φρι - επικεφαλής των ερευνών για τις "δίδυμες" επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες - την ίδια μέρα από την πρωτεύουσα της Κένυας Ναϊρόμπι, ότι"η απόφαση της Ουάσιγκτον να εξαπολύσει τις επιθέσεις δεν ήταν απαραιτήτως άμεσο αποτέλεσμα των ερευνών" για να συνεχίσει ακόμα πιο αποκαλυπτικά ότι η "συγκέντρωση στοιχείων θα απαιτήσει πιθανώς μήνες"!

Αντιφατικές αντιδράσεις

Η επομένη των αιφνίδιων βομβαρδισμών βρήκε την υφήλιο έκπληκτη και για άλλη μια φορά διχασμένη. Ο "σύγχρονος πολιτισμένος κόσμος" βρέθηκε εκ νέου - τυχαία τάχα; - εκ διαμέτρου αντίθετος από τον "βάρβαρο τρίτο κόσμο", ενώ ο ΟΗΕ σε ρόλο γεφυροποιού, προσπάθησε να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, καταδικάζοντας "την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές", ενώ παράλληλα εκφράζει την ανησυχία (;) του για τις αμερικανικές επιθέσεις.

Ολες οι φίλες σύμμαχες κυβερνήσεις της Δύσης αλλά και οι Οργανισμοί τους ασθμαίνοντας πρόσφεραν στήριξη και κάλυψηακόμα και "νομιμοποίηση" στην προκλητικά στυγνή δράση των ΗΠΑ. Μαζί προσκολλήθηκαν και οι συνήθεις, οι κυβερνήσειςΑυστραλίας, Ισραήλ και Τουρκίας. Μοναδική εξαίρεση, η Ρωσία. Ο ΠρόεδροςΜπορίς Γιέλτσιν τις χαρακτήρισε "αναίσχυντες". Πιο θαρραλέα από τον Γιέλτσιν, η Δούμα στη συνεδρίασή της σχεδόν ομόφωνα καταδίκασε τις επιθέσεις και προειδοποίησε ότιαυτές θα βαρύνουν στην επικύρωση της συμφωνίας "Start 2" για τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Αντίθετα η οργή ξεχειλίζει στον αραβικό κόσμο. Τη δυσφορία της δεν μπόρεσε να κρύψει ούτε η αιγυπτιακή κυβέρνηση, κύριος σύμμαχος των ΗΠΑ, που με ανακοίνωσή της τόνισε ότι "εναπόκειται στο Συμβούλιο Ασφαλείας να αποφασίσει". Τις επιθέσεις καταδίκασε και ο Οργανισμός Αφρικανικής Ενότητας. Οξύτατες και εύλογες ήταν οι αντιδράσεις του πληγέντος Σουδάν, το οποίο ανακάλεσε τους πρεσβευτές του στις ΗΠΑ ενώ θα διαμαρτυρηθεί στον ΟΗΕ και θα ζητήσει να σταλεί ομάδα για να διερευνήσει τους αμερικανικούς ισχυρισμούς ότι το εργοστάσιο κατασκευάζει χημικά όπλα ενώ είναι μία από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες της χώρας.

Πέρα όμως από τις επίσημες αντιδράσεις των χωρών, πολλοί απλοί πολίτες αντέδρασαν με πιο δυναμικό τρόπο. Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έγιναν σε Πακιστάν, Λιβύη, Σουδάν, Αφγανιστάν, στη Δυτική Οχθη αλλά και στις ίδιες τις ΗΠΑ, από την Ουάσιγκτον ως το Σαν Φραντσίσκο.

Ενας "ακήρυχτος" πόλεμος

Δύο μέρες μετά υπήρχε και συνέχεια σε αυτό τον ιδιόμορφο πόλεμο, όμως σε λεκτικό επίπεδο πια. "Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτάγια μελλοντικές επιθέσεις και επανάληψητων βομβαρδισμών αν κριθεί αναγκαίο", δήλωνε αργά προχτές τη νύχτα ο υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν.Η υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, δήλωνε νωρίτερα ότι οι ΗΠΑ περιμένουν αντίποινα. Μάλλον "έλαβε σαφείς οδηγίες" ο Μπιν Λάντεν - που έμεινε άθικτος από την επίθεση - και χτεςσε αραβική εφημερίδα που εκδίδεται στο Λονδίνο, "ρίχνοντας και άλλο λάδι στη φωτιά", απειλούσε με αντίποινα σε αμερικανικούς στόχους. Φυσικά οι Αμερικανοί είναι ήδη προετοιμασμένοι για "παν ενδεχόμενο". Ηδη εκδόθηκε ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται ή σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, να είναι πολύ προσεκτικοί και επιφυλακτικοί. Παράλληλα, οι πρεσβείες έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ιδιαιτέρως αυτές που βρίσκονται σε "ζώνες υψηλού κινδύνου", όπως η Ασία και οι χώρες του Ειρηνικού. Στις εξαιρετικά επικίνδυνες ζώνες όμως, εντάσσονται και αρκετές χώρες της Βαλκανικής, όπως η Βοσνία, η Κροατία, η Γιουγκοσλαβία και η Αλβανία, χώρες που υπάρχει έντονο μουσουλμανικό στοιχείο. Ποιος άραγε μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ότι το επόμενο χτύπημα θα είναι "στη γειτονιά μας";

Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ