Κυριακή 23 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΤΖΙΚΙΣΤΑΝ
Προσπάθειες παρεμπόδισης της δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος

Στο Τατζικιστάν που δοκίμασε τον εμφύλιο πόλεμο κατά την περίοδο 1992 - 1993 συνεχίζεται η πίεση από μέρους της εσωτερικής και εξωτερικής αντίδρασης για την αλλαγή των ισορροπιών των πολιτικών δυνάμεων, που παλεύουν για τη σοβιετική δημοκρατική ανάπτυξη της κοινωνίας. Υπό την πίεση αυτών των καταστρεπτικών δυνάμεων, οι σημερινές αρχές της Δημοκρατίας προχωρούν σε μεθοδευμένες ενέργειες για τον περιορισμό των συνταγματικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών, της δράση του ΚΚ Τατζικιστάν και του κινήματος σοσιαλιστικού προσανατολισμού.

Στις 27 Δεκέμβρη 1997, τα νομοτελεστικά όργανα απαγόρευσαν στους συγκεντρωθέντες απ' όλες τις περιοχές της Δημοκρατίας αντιπροσώπους να πραγματοποιήσουν το 2ο Συνέδριο του λαϊκού κινήματος "Για την ένωση και την αδελφοσύνη των λαών" (ένας από τους ιδρυτές είναι το ΚΚ). Μολονότι αυτό το κίνημα υπάρχει από το 1994 και συσπειρώνει στις γραμμές του περίπου 2.000.000 άτομα (πάνω από τα 2/3 του πληθυσμού της χώρας), το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνείται την καταγραφή του.

Δε σταματούν αυτές οι ενέργειες και σε ό,τι αφορά το Κομμουνιστικό Κόμμα. Το Απρίλη 1997, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τους νόμους της Δημοκρατίας, με Διάταγμα του Προέδρου πέρασε στο μηχανισμό του Προέδρου το εκδοτικό - τυπογραφικό σύμπλεγμα του Κομμουνιστικού Κόμματος "Σάρκι όζοντ", εμποδίζοντας έτσι τη μόνιμη κυκλοφορία των εφημερίδων μας.

Στις 25 Μάη 1998 ο πρόεδρος Ε. Σ. Ραχμόνοφ υπέγραψε το Διάταγμα "Για την περιουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Τατζικιστάν", σύμφωνα με το οποίο όλη η περιουσία του κατάσχεται, αν και σ' ένα κράτος δικαίου παρόμοιες πράξεις πρέπει να υιοθετούνται ύστερα από απόφαση των δικαστικών οργάνων, ενώ το άρθρο 12 του Συντάγματος εγγυάται την προστασία όλων των μορφών ιδιοκτησίας.

Η 9η Σύνοδος του Μετζελίς Ολί (Κοινοβούλιο) υιοθέτησε στις 23 Μάη το Νόμο"Για τα πολιτικά κόμματα", που δημιουργεί επιπρόσθετα εμπόδια στη λειτουργία τους, μεταξύ τους είναι η απαίτηση για ανακαταγραφή όλων των κομμάτων, η έλλειψη εγγυήσεων για την προστασία της περιουσίας τους, η δυνατότητα αναστολής της δράσης των κομμάτων μέχρι έξι μήνες (άρθρο 20) και η απαγόρευση να έχει αυτή την περίοδο το δικαίωμα νομικού προσώπου (άρθρο 21) κ.ά.

Στις 27 Μάη 1998 συνήλθε η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚ Τατζικιστάν, η οποία εξέτασε τη διαμορφούμενη κοινωνικοπολιτική κατάσταση στη χώρα. Στην απόφαση της Ολομέλειας υπογραμμίζεται: "Το Διάταγμα του Προέδρου και ο Νόμος "Για τα πολιτικά κόμματα" αποβλέπει στο νομοθετικό περιορισμό της σφαίρας δράσης των πολιτικών κομμάτων, στην αφαίρεση από τα κόμματα της υλικής βάσης στις παραμονές των εκλογών λαϊκών βουλευτών στο Ανώτατο Νομοθετικό Οργανο της Δημοκρατίας και στις επικείμενες προεδρικές εκλογές".

Οι μετέχοντες στην Ολομέλεια καταδίκασαν το Διάταγμα που αντιβαίνει στο Σύνταγμα, υιοθέτησαν Εκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την πρόταση να αναστείλει την ισχύ του Διατάγματος μέχρι την επίλυση του ζητήματος σύμφωνα με το νόμο και να δεχτεί εκπροσώπους του ΚΚ. Η Ολομέλεια ανέθεσε στους λαϊκούς βουλευτές του Μετζελίς Ολί, μέλη της ΚΕ του ΚΚ Τατζικιστάν να κάνουν έφεση στο Συνταγματικό Δικαστήριο και σε άλλα νομοθετικά όργανα της Δημοκρατίας για την ακύρωση του Διατάγματος ως μη αντίστοιχο με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας του Τατζικιστάν και σε περίπτωση ανάγκης να αποταθούν στους διεθνείς νομικούς οργανισμούς. Ανέθεσε στους κομμουνιστές βουλευτές στην επόμενη Σύνοδο να προτείνουν τροποποιήσεις στο Νόμο "Για τα πολιτικά κόμματα", που αφορούν τους περιορισμούς της δράσης τους.

Σήμερα, σε όλες σχεδόν τις πόλεις και τις επαρχίες της Δημοκρατίας, σε πολλές εργασιακές κολεκτίβες διεξάγονται συνελεύσεις των κομμουνιστών και των οπαδών του ΚΚ, όπου οι μετέχοντες ζητούν να ανασταλεί η ισχύος του Διατάγματος Νο. 1006 και ο Νόμος "Για τα πολιτικά κόμματα", στέλνουν στον Πρόεδρο Επιστολές και Εκκλήσεις με υπογραφές δεκάδων χιλιάδων πολιτών της Δημοκρατίας. Μετά την έκδοση του Διατάγματος του Προέδρου, αυξάνει ο αριθμός των αιτήσεων για εγγραφή στις γραμμές του ΚΚ. Σε μια σειρά επαρχίες, οι εγγραφές αυξήθηκαν κατά 1,2 - 2 φορές.

Πήραμε τηλεγραφήματα πολιτικής και ηθικής υποστήριξης από τη Γραμματεία της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ, από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμουνιστών των Ανωτάτων Σοβιέτ της Μολδαβίας και της Λευκορωσίας, της Ανώτατης Ράντα της Ουκρανίας, της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, από τα ΚΚ των Δημοκρατιών ΚΑΚ.

Το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚ απηύθυνε επίσημη διαμαρτυρία για τις ενέργειες των αρχών στον επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στο Τατζικιστάν, στον ειδικό εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ και στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Δημοκρατίας.

Τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ της Δημοκρατίας αποσιωπούν τα συντελούμενα γεγονότα, διότι τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν πρόσβαση σ' αυτά.

Βέβαιο για την υποστήριξη των αδελφών κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων του κόσμου, το ΚΚ Τατζικιστάν συνεχίζει τον αγώνα για τα ιδανικά μας, τη δημιουργία της ανανεωμένης Ενωσης των αδελφών λαών και την επιστροφή στο δρόμο του σοσιαλισμού.

Σ. ΣΑΜΠΝΤΟΛΟΦ

Πρόεδρος του ΚΚ Τατζικιστάν


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ