Κυριακή 23 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΓΚΟ
Ανεβαίνει η ένταση

ΚΙΝΣΑΣΑ .-

Διαστάσεις, που ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας, φαίνεται ότι προσλαμβάνει η εξεγερσιακή κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μιλούσαν ακόμα και για την απειλή ενός γενικευμένου πολέμου στην υποσαχαρική Αφρική, αφού η πλειονότητα των χωρών από την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, έχουν αρχίσει να "παίρνουν θέση" και να συμπαρατάσσονται είτε στο πλευρό του Προέδρου Λοράν Καμπιλά είτε στο πλευρό των "εξεγερμένων", παρεμβαίνοντας στα εσωτερικά της ΛΔ του Κογκό. Ηδη μία πρώτη κίνηση έγινε από τη Ζιμπάμπουε, η οποία απέστειλε στρατεύματα που θα στηρίξουν τον Καμπιλά, ενώ από την άλλη πλευρά η Ρουάντα έκανε έκκληση για κατάπαυση του πυρός, αλλά προειδοποίησε ότι θα αντιδράσουν αν τα στρατεύματα της Ζιμπάμπουε δεν αποσυρθούν. Το κρατικό ραδιόφωνο της Μοζαμβίκης μετέδωσε ότι και η Αγκόλα απέστειλε στρατιωτικές μονάδες στη ΛΔ του Κογκό. Παράλληλα, οι "εξεγερμένοι" είναι μόλις μία "ανάσα" από την πρωτεύουσα Κινσάσα, ενώ αναφέρεται ότι ακόμα και στην Κινσάσα η κατάσταση είναι έκρυθμη.

Η πρόσφατη προσφορά ειρήνης των "εξεγερμένων" φαίνεται προς το παρόν ότι πέφτει στο κενό και οι συγκρούσεις που πρωτάρχισαν στις 2 Αυγούστου αποτελούν εκτός απρόοπτου μεγάλη απειλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ