Κυριακή 23 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
Ο Ολαφ Χέρμαν είναι νέος στην ηλικία και εκφράζει έκδηλη αισιοδοξία

ΟΔΓ

Αισθητή άνοδος των νεοναζί

ενόψει βουλευτικών εκλογών

Ο προεκλογικός αγώνας στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, ο οποίος ουσιαστικά έχει εγκαινιαστεί απ' την αρχή ακόμα αυτού του χρόνου, πλησιάζει στην τελευταία του φάση, αφού οι κοινοβουλευτικές εκλογές διεξάγονται στις 27 του ερχόμενου Σεπτέμβρη. Ετσι, εκτός από τα γνωστά μεγάλα παραδοσιακά γερμανικά κόμματα, στο έπακρο εντείνουν την προεκλογική δημαγωγική τους καμπάνια τα νεοναζιστικά και οι άλλες δεξιές εξτρεμιστικές δυνάμεις.

Ο Ολαφ Χέρμαν, ένας νέος στην ηλικία άνθρωπος και πρόεδρος της οργάνωσης του Βερολίνου του γνωστού νεοναζιστικού κόμματος, Γερμανικής Λαϊκής Ενωσης (ΓΛΕ), εκφράζει έκδηλη αισιοδοξία σχετικά με μια εντυπωσιακή επιτυχία του κόμματός του στις επικείμενες εκλογές. Ταυτόχρονα, οι νεοναζί δε φαίνεται να παραπλανώνται από τα εκλογικά ποσοστά που τους δίνουν οι εκάστοτε δημοσκοπήσεις, ανεξάρτητα από το γεγονός, αν αυτά είναι υψηλά ή χαμηλά. Και στην πραγματικότητα, αυτά είναι αισθητά υψηλά...

Πάντως, δε χωράει καμιά αμφιβολία το γεγονός ότι τα στελέχη της ΓΛΕ με επικεφαλής τον πρόεδρό τους, Γκέρχαρντ Φρέι, διεξάγουν τον προεκλογικό τους αγώνα με τον ίδιο ζήλο και ένταση, όπως και στην περίπτωση των πρόσφατων τοπικών εκλογών του ομοσπονδιακού κρατιδίου της Σαξονίας - Ανχάλτης, όπου το κόμμα τους έχει σημειώσει μια εντυπωσιακή επιτυχία φθάνοντας ακόμα και στο 13% περίπου.

Από την άλλη πλευρά, ο ηλικίας 71 χρόνων επίτιμος πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, Χανς - Ντίτριχ Γκένσερ, το οποίο σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις σε ομοσπονδιακά κρατίδια υφίσταται αισθητή συρρίκνωση, ισχυρίζεται ότι "μια γιγάντια προεκλογική καμπάνια των δεξιών εξτρεμιστικών δυνάμεων είναι αδύνατη" και συνιστά στους Γερμανούς αστούς πολιτικούς "να μην παραπλανηθούν...".

Σοβαρές οι ανησυχίες των
μεγάλων αστικών κόμματων

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι οι παραπάνω ισχυρισμοί του, κατά τα άλλα, έμπειρου πολιτικού Γκένσερ δεν επιβεβαιώνονται από τη διαμορφούμενη πρόσφατη προεκλογική πραγματικότητα. Η πρώτη σαφής διάψευση ήρθε από τη Σαξονία - Ανχάλτη, όπου η ΓΛΕ με την εντυπωσιακή εκλογική της επιτυχία δημιούργησε σοβαρές ανησυχίες στα παραδοσιακά αστικά κόμματα.

Συγκεκριμένα: Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίζεται ο υπεύθυνος των κοινοβουλευτικών υποθέσεων του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος φαίνεται να παίρνει σε μεγάλο βαθμό υπόψη τους ειδικούς ερευνητές και δημοσκόπους, οι οποίοι συνεχώς μελετούν τις διαθέσεις των Γερμανών ψηφοφόρων, προκειμένου να προσδιορίσουν με την πιο δυνατή ακρίβεια τη διαμόρφωση του εκλογικού δυναμικού των δεξιών εξτρεμιστικών δυνάμεων: Αυτό, κατά την άποψή τους, σήμερα, σε παγγερμανική κλίμακα ξεπερνά το 10%, ενώ τα ποσοστά στην Ανατολική Γερμανία εμφανίζονται υψηλότερα...

Στη Βαυαρία, το ποσοστό του νεοναζιστικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, εδώ και αρκετό καιρό, κυμαίνεται γύρω στο 5%. Σε περίπτωση, όμως, που στις τοπικές εκλογές του ομοσπονδιακού αυτού κρατιδίου, οι οποίες διεξάγονται δυο βδομάδες πριν τις κοινοβουλευτικές, κατορθώσει και μπει στο Κοινοβούλιο του Μονάχου, τότε θα πρέπει να θεωρείται βέβαια και η είσοδός του στην ίδια την Ομοσπονδιακή Βουλή.

Ανάλογη επιτυχία αναμένεται να σημειώσουν οι νεοναζί στο ομοσπονδιακό κρατίδιο του Μέκλεμπουργκ - Φορπόμερν, το οποίο έχουν ανακηρύξει σε κύρια περιοχή του προεκλογικού τους αγώνα: Εδώ θεωρείται σχεδόν σίγουρη η είσοδος των νεοναζί τόσο στο τοπικό, όσο και στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, όπου και οι δυο εκλογικές αναμετρήσεις διεξάγονται ταυτόχρονα, στις 27 του ερχόμενου Σεπτέμβρη. Παράλληλα, οι σχετικές δημοσκοπήσεις στη Βορειοανατολική Γερμανία δίνουν πολύ υψηλά ποσοστά στους νεοναζί, όπου το εκλογικό τους δυναμικό αναμένεται να φθάσει μέχρι και 16%.

Πάντως, κατά τις εκτιμήσεις έγκυρων πολιτικών παρατηρητών, σε περίπτωση που οι δεξιές εξτρεμιστικές δυνάμεις ξεπεράσουν το 16% σε παγγερμανική κλίμακα, τότε αυτό βέβαια δε θα συμβεί μόνο σε βάρος των συντηρητικών πολιτικών κομμάτων, δηλαδή της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης του Χέλμουτ Κολ και της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης του Τέο Βάιγκελ: "Λιποτάκτες" προς τα νεοναζιστικά κόμματα είναι δυνατόν να προέλθουν τόσο από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, όσο και από τους Πράσινους.

Ταυτόχρονα, δε θα πρέπει να ξεχνά κανείς ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα παραδοσιακά συγκέντρωνε και ψηφοφόρους, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις ψήφιζαν συντηρητικά κόμματα και οι οποίοι στις επικείμενες κοινοβουλευτικές εκλογές είναι δυνατόν να "συγκινηθούν" από την πληθώρα των δημαγωγικών και λαϊκίστικων συνθημάτων των νεοναζί, και ιδιαίτερα απ' αυτά που αφορούν το οξυνόμενο πρόβλημα της μαζικής ανεργίας.

Τις πιθανότητες προσέλκυσης ψηφοφόρων από το σύνολο των αστικών πολιτικών κομμάτων, εκ μέρους της γερμανικής εξτρεμιστικής Δεξιάς, αναλύει μια ειδική έρευνα του γνωστού Ινστιτούτου Εμνιντ, που έγινε μεταξύ 200 εκλογέων, οι οποίοι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν κάποιο από τα ναζιστικά κόμματα. Αποτέλεσμα: Γι' αυτούς, λοιπόν, είναι αρκετά αδιάφορο αν υπάρχουν χαρισματικοί ηγέτες ή καλομελετημένα προγράμματα. Αυτοί είναι "διαμαρτυρόμενοι ψηφοφόροι με μεγάλη πείρα και πεποίθηση...". Πάντως, δεν αποκαλύπτουν το κόμμα που είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Οι πραγματικές αιτίες
που οδηγούν στους ναζί

Οπως δείχνει η μέχρι τώρα πείρα, παραδοσιακά η γερμανική εξτρεμιστική Δεξιά αποτελούσε πάντα έναν πολύ σημαντικό πόλο συγκέντρωσης έντονα διαμαρτυρόμενων εκλογέων με διαφορετικές αιτίες και επιχειρήματα: Από τις πιο βασικές ήταν και παραμένει το καυτό ζήτημα της μαζικής ανεργίας, το οποίο μεταπολεμικά έχει προσλάβει πρωτόγνωρες δραματικές διαστάσεις, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία ξεπερνά κατά πολύ τα 4 εκατομμύρια ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, όμως, ο αριθμός των ανέργων στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, τόσο κατά τα συνδικάτα, όσο και κατά την άποψη ειδικών ερευνητών, ήδη αγγίζει τα 8 εκατομμύρια άτομα. Πρόκειται, δηλαδή, για το κατ' εξοχήν κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο οδηγεί έναν σοβαρό αριθμό ψηφοφόρων, και ιδιαίτερα αυτών που παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς εργασία, στην παραπλάνηση από τις δημαγωγικές υποσχέσεις των νεοναζιστικών κομμάτων.

Αλλη βασική αιτία θα πρέπει να θεωρηθεί η κατάσταση, η οποία επικρατεί στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης, όπου και οι προοπτικές κάθε άλλο παρά αισιόδοξες διαγράφονται: Εδώ παρατηρείται όχι μόνο μεγάλη έλλειψη θέσεων εκμάθησης κάποιου τεχνικού επαγγέλματος, αλλά κι αυτοί οι νέοι που κάποτε αποφοιτούν συχνά δε βρίσκουν την επιθυμητή θέση εργασίας, μένοντας έτσι άνεργοι πριν ακόμα αποκτήσουν τη δυνατότητα να εργαστούν.

Μια επίσης πολύ σοβαρή αιτία - στο βαθμό βέβαια που είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς στις δημοσκοπήσεις - είναι και οι ξένοι εργαζόμενοι στη Γερμανία, αφού το 79% των ερωτηθέντων απαντά πως το πρόβλημα της μαζικής ανεργίας στη χώρα τους οφείλεται και στη μαζική παρουσία των ξένων.

Με αναπτερωμένο, λοιπόν, το ηθικό του από την εντυπωσιακή εκλογική επιτυχία της Γερμανικής Λαϊκής Ενωσης στις πρόσφατες τοπικές εκλογές του ομοσπονδιακού κρατιδίου της Σαξονίας - Ανχάλτης, ο πρόεδρός της, Γκέρχαρντ Σρέντερ, καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες, προκειμένου το κόμμα του ν' αυξήσει σημαντικά την εκλογική και πολιτική του επιρροή και στα άλλα ομοσπονδιακά κρατίδια: Στο Μαγδεμβούργο, για παράδειγμα, ο μεγαλοεκδότης αυτός και ιδιοκτήτης πολλών ακινήτων κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αυτού αγώνα έχει διαθέσει εκατομμύρια μάρκα, πριν απ' όλα για πλακάτ και επιστολές προς Γερμανούς ψηφοφόρους.

Η μέθοδος αυτή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, έχει αποφέρει θετικά αποτελέσματα για τη Γερμανική Λαϊκή Ενωση, γεγονός που σημαίνει ότι στη συνέχεια θα διατεθούν ακόμα περισσότερα χρήματα... Και τα οικονομικά αυτά μέσα θα πρέπει να είναι τόσα πολλά, ώστε η Επιτροπή Προστασίας του Συντάγματος στη Βαυαρία, πριν λίγες μέρες, αναγκάστηκε να δηλώσει ότι οι τρομερά μεγάλες οικονομικές δυνατότητες του προέδρου του κόμματος αυτού αρκούν για την κάλυψη των εξόδων του συνόλου του προεκλογικού αγώνα σε παγγερμανική κλίμακα...

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκλογές σε δυο κρατίδια(2006-09-19 00:00:00.0)
Αποφασιστική αντίδραση στη φασιστική πρόκληση(2005-08-30 00:00:00.0)
Εκλογική «πρόβα» σε 4 κρατίδια(2003-12-02 00:00:00.0)
Γερμανία(1999-01-17 00:00:00.0)
Νίκη των σοσιαλδημοκρατών - άνοδος των νεοναζί(1998-04-28 00:00:00.0)
Οργίλα επεισόδια νεοναζί(1997-08-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ