Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΟΔΟΥ
Προσκλήσεις αλλά και ... αβεβαιότητα

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΑΪΡΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τις πρώτες προσκλήσεις συμμετοχής στη σύνοδο για το Παλαιστινιακό στην Ανάπολις, την επόμενη βδομάδα, απέστειλε, χτες, η Ουάσιγκτον, διά μέσου διπλωματών της, αρχίζοντας από Παλαιστινίους και Ισραηλινούς. Οπως διαρρεόταν, ο Λευκός Οίκος έχει συνομιλήσει με περίπου 40 εκπροσώπους οργανισμών και χωρών, οι οποίοι εμφανίζονται βέβαιοι ότι θα λάβουν πρόσκληση, χωρίς, όμως, ο κατάλογος των προσκεκλημένων να έχει καταληχθεί, μέχρι χτες βράδυ.

Επίσης, όπως διαρρεόταν, δεν είχε καταληχθεί ούτε το ακριβές περιεχόμενο της συνάντησης, ούτε η ημερομηνία έναρξής της. Οι περισσότερες πληροφορίες ανέφεραν την επόμενη Δευτέρα, ως μέρα έναρξης ενώ υποστήριζαν ότι πιθανότατα σε κάποιο «μέρος της διαδικασίας» θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος Μπους. Χτες, ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, συναντήθηκε, με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο από τον οποίο ζήτησε «να συνεισφέρει στην επίλυση του ζητήματος ακόμη και με μια επίσκεψη στο Ισραήλ». Εμφανίστηκε δε αισιόδοξος ότι «θα υπάρξει τελική συμφωνία με τους Παλαιστινίους μέσα στο 2008». Πεπεισμένος ότι «στη σύνοδο της Ανάπολις θα δοθεί αφορμή να θιχτούν όλα τα ζητήματα», δήλωνε ο Μουμπάρακ.

Εντούτοις, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαπραγματευτές, μέχρι χτες, δεν είχαν καταλήξει σε κοινό πλαίσιο συζήτησης, καθώς οι Ισραηλινοί αρνούνται κατηγορηματικά να συζητήσουν όλα τα κομβικά ζητήματα: τελικά σύνορα, καθεστώς της Ιερουσαλήμ, εποικισμοί, πρόσφυγες. Ο Ολμέρτ, βέβαια, χτες, προσπάθησε να «δείξει καλές προθέσεις», υποστηρίζοντας ότι «στη συνέχεια του διαλόγου θα συζητηθεί και η αραβική πρόταση», που προς το παρόν το Ισραήλ δεν αγγίζει. Από την πλευρά του, ο Αραβικός Σύνδεσμος θα αποφασίσει την Παρασκευή τη συμμετοχή και σε ποιο επίπεδο θα είναι αυτή.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε, χτες, σε δύο διαφορετικά περιστατικά 2 Παλαιστινίους ενόπλους στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια διείσδυσης ειδικών δυνάμεων και τραυμάτισε άλλους τρεις. Νωρίτερα, ένας έποικος σκοτωνόταν από παλαιστινιακά πυρά στη Δ. Οχθη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ