Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
Αμερικανοί στρατηγοί στην Αγκυρα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Συνομιλίες στην Αγκυρα με το γενικό επιτελείο τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων είχαν χτες οι Αμερικανοί στρατηγοί Ντέιβιντ Πετρέους - διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ - και ο Τζέιμς Κάρτραϊτ, αντιπρόεδρος του Μεικτού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, με θέμα την αντιμετώπιση των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Μια κίνηση που ανακοινώθηκε από την τουρκική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των υποσχέσεων του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους στον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να μην προχωρήσει σε μία μεγάλης κλίμακας εισβολή στο βόρειο Ιράκ, εναντίον των θέσεων του ΡΚΚ.

Τη θέση ότι ο κίνδυνος εισβολής στο Ιράκ, κατά του ΡΚΚ, έχει μειωθεί σημαντικά μετά τη βελτίωση των σχέσεων και τη στενότερη συνεργασία Βαγδάτης - Αγκυρας, εξέφρασε χτες και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιάρ Ζεμπάρι, πριν συναντηθεί με τον ύπατο Αρμοστή της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αλί Μπαμπατσάν απέστειλε μήνυμα από τις Βρυξέλλες στη Βαγδάτη ότι «η πολιτική της βούληση να πολεμηθεί το ΡΚΚ δεν αρκεί»...

Εν τω μεταξύ, χτες υπεγράφη η συμφωνία Τουρκίας - Ιράν περί δημιουργίας κοινών προγραμμάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, παραβλέποντας τις αμερικανικές αντιρρήσεις, που αποτρέπουν επενδύσεις στο Ιράν με αφορμή την άρνηση αναστολής του πυρηνικού του προγράμματος. Βάσει της συμφωνίας θα δημιουργηθούν τρία εργοστάσια θερμοηλεκτρικής ενέργειας, δύο στο Ιράν και ένα στην Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ