Πέμπτη 23 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΥΣ
«Ο πόλεμος είναι τρομοκρατία»

Ο Μπους έφτασε χτες στην αστυνομοκρατούμενη γερμανική πρωτεύουσα και οι Γερμανοί τον υποδέχτηκαν με διαδηλώσεις σε 40 πόλεις

Με κάθε τρόπο οι Γερμανοί διαδηλωτές δείχνουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο και στην επίσκεψη του Τζ. Μπους

Associated Press

Με κάθε τρόπο οι Γερμανοί διαδηλωτές δείχνουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο και στην επίσκεψη του Τζ. Μπους
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Η χτεσινή ημέρα άφιξης του Μπους στο Βερολίνο βρήκε τους κατοίκους της πρωτεύουσας και άλλων 40 μεγάλων πόλεων της Γερμανίας κυριολεκτικά στους δρόμους. Διαδηλώνοντας όχι φυσικά για την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, αλλά για την πολιτική που ακολουθεί και επιθυμεί να προωθήσει, όπως την «παγκόσμια εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας», που σημαίνει πολέμους, αιματηρές καταστολές, βίαιη επιβολή της «νέας τάξης πραγμάτων».

Η «υποδοχή» του Αμερικανού Προέδρου, που θα διαρκέσει τρεις μέρες, εγκαινιάστηκε την Τρίτη, παραμονή της άφιξής του με μία γιγάντια διαδήλωση στη λεωφόρο Ούντεν ντεν Λίντεν, που κατέληξε στην Πύλη του Βραδεμβούργου και την Αλεξάντερπλατς, στην ανατολική πλευρά της πόλης, καθώς και με την κινητοποίηση των «Γυναικών με τα μαύρα».

Χτες, από τις απογευματινές ώρες, μετά το κλείσιμο των γραφείων, υπηρεσιών και εργοστασίων, εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανοί και ξένοι, ελάχιστες ώρες πριν την άφιξη Μπους στο αεροδρόμιο Berlin Tegel, στις 8.30 το βράδυ, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του «Αξονα της Ειρήνης», μιας ομπρέλας 200 οργανώσεων, και με κραυγές, σφυρίγματα, πανό και σε αρκετές περιπτώσεις με συνοδεία ταμπούρλων, διατυμπάνισαν κατηγορηματικά την αντίθεσή τους στην ιμπεριαλιστική πολεμική πολιτική των ΗΠΑ, το διακαή πόθο τους υπέρ της ειρήνης. «Πρέτσελς αντί για βόμβες», σατυρική υπενθύμιση του κωμικού γεγονότος «πνιγμού» και λιποθυμίας προ μηνών του Μπους, με ένα αλμυρό κουλουράκι Πρέτσελ, «Ο πόλεμος είναι τρομοκρατία» και «Σταματήστε την παγκόσμια φωτιά του Μπους».

Το Βερολίνο σε κατάσταση συναγερμού


Associated Press

Οπως μας γράφει από το Βερολίνο, ο Θανάσης Βόρειος, το ίδιο το Βερολίνο είχε μεταβληθεί σε αστυνομοκρατούμενη πόλη. Ο γερμανικός Τύπος σημειώνει ότι ποτέ στη μεταπολεμική ιστορία της πόλης δεν είχαν συγκεντρωθεί 10.000 αστυνομικοί και ποτέ τέτοια δύναμη και τέτοια μέτρα δεν είχαν ληφθεί για την ασφάλεια ενός Αμερικανού Προέδρου. Η περιοχή του ξενοδοχείου «Αντλον», όπου κατέλυσε ο Μπους και όλη η γύρω κυβερνητική περιοχή (κοντά στην πόλη του Βραδεμβούργου), έδινε την εικόνα φρουρίου πριν μια αναμενόμενη φανταστική επίθεση... των αγωνιστών της ειρήνης.

Οι τηλεοράσεις δείχνουν αστυνομικούς γύρω από τις περιοχές αυτές να ξηλώνουν κάδους και καλάθια των αχρήστων, να σφραγίζουν τα σιδερένια καλύμματα των αγωγών αποχέτευσης, να οδηγούν αστυνομικά σκυλιά σε «ύποπτες» γωνίες για να ανακαλύψουν εκρηκτικά μηχανήματα, δύτες να ψάχνουν στο ποτάμι του Βερολίνου - τον Σπρέε - και τα κανάλια του, μη τυχόν και έχουν τοποθετηθεί νάρκες... υποδοχής του Αμερικανού Προέδρου, ενώ στον ουρανό πάνω από το «Αντλον» και το κυβερνητικό τετράγωνο περιίπτανται ελικόπτερα, που παρακολουθούν κάθε κίνηση στη στεριά και τα νερά της πόλης.

Αυτά όλα είναι τα γνωστά - όσα αναφέρονται στα μίντια - γιατί δεν αποκλείεται να έχουν ληφθεί άλλα τόσα μέτρα που παραμένουν μυστικά. Πάντως από τα ίδια μέσα πληροφορείται ο κόσμος ότι τα όργανα ασφάλειας έχουν τεθεί στην «ύψιστη βαθμίδα ασφαλείας» και ότι τα έξοδα για όλη αυτή την κινητοποίηση ανέρχονται σε τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Οι «επιθυμίες» του Μπους


Associated Press

Σήμερα ο Μπους θα εκφωνήσει λόγο στο Μπούντεσταγκ, που θα απευθύνεται όχι μόνο στους Γερμανούς, αλλά και στους άλλους λαούς της Ευρώπης. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης δίνουν μια πρόγευση των φιλοπόλεμων επιθυμιών. Θα απαιτήσει να υποστηρίξουν τις πολεμικές επιχειρήσεις του που σχεδιάζει και μελλοντικά - ειδικά κατά του Ιράκ - όπως επίσης τον «πόλεμο των άστρων», που άλλωστε γι' αυτό το σκοπό μεταβαίνει από το Βερολίνο στη Μόσχα. Οι πρώτες φιγούρες - καγκελάριος Σρέντερ και ΥΠΕΞ Φίσερ - δεν αντέδρασαν ακόμα, αλλά άφησαν δεύτερης σειράς στελέχη των δύο κομμάτων να δηλώσουν ότι δε συμφωνούν με επέμβαση στο Ιράκ. Εξάλλου, αυτό είναι μέρος του ενός από τους δύο κύριους στόχους της ευρωπαϊκής περιοδείας, που συνίσταται στα εξής: Γεφύρωση των διαφορών με τους συμμάχους, στο θέμα του Ιράκ, του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, το Μεσανατολικό και το εμπόριο, με αιχμή την επιβολή δασμών στο εμπόριο χάλυβα. Ο δεύτερος στόχος, που θεωρείται και το «διαμάντι της περιοδείας του», είναι η υπογραφή συμφωνίας με τη Ρωσία, αναφορικά με τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων.

Σύμφωνα με τους «New York Times», η περιοδεία Μπους θα έρθει αντιμέτωπη με πολλά ζητήματα. Εκτός από τις διαφορές που προκαλούν ρήγματα στη «συμμαχία» και παρά τις προσωπικές πολύ στενές επαφές που έχει σχεδόν με όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες, τα ΜΜΕ και κυρίως η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη είναι αρνητική έναντι του Τζορτζ Μπους. Και ήδη όπως σημειώνουν οι «Τάιμς», αυτό φάνηκε από τον πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας Μπους, το Βερολίνο, όπου τον «υποδέχτηκαν» εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές, που διαμαρτύρονται για όσα πρεσβεύει η αμερικανική πολιτική, από το Μεσανατολικό και το Ιράκ, ως τον «πόλεμο των άστρων» και το Πρωτόκολλο του Κιότο. Βέβαια, μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν την αναχώρησή του, ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε πως θεωρεί φυσιολογικές τις διαδηλώσεις, αλλά επανέλαβε ότι εμμένει στην άποψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον λεγόμενο άξονα του κακού, προσθέτοντας όμως ότι «δεν έχει άμεσα σχέδια». Υπενθυμίζεται ότι τον «άξονα του κακού» συνιστούν «επισήμως» επτά χώρες: Φυσικά το Ιράκ, αλλά και το Ιράν, η Συρία, η Λιβύη, το Σουδάν, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και η Κούβα!

Επιθετική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Παράλληλα, ο Μπους σχεδιάζει να θέσει το ζήτημα της επιθετικής αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, «αφού αυτός ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει», στις συνομιλίες που θα έχει τόσο με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, όσο και με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Αύριο Παρασκευή ο Πρόεδρος Μπους θα μεταβεί στη Ρωσία για να υπογράψει με τον Πρόεδρο Πούτιν την περικοπή κατά τα δύο τρίτα του στρατηγικού πυρηνικού οπλοστασίου των δύο πλευρών για την επόμενη δεκαετία.

Από τη Ρωσία ο Μπους θα μεταβεί στο Παρίσι για να συναντηθεί με τον Ζακ Σιράκ και θα επισκεφτεί τη Νορμανδία για να αποτίσει φόρο τιμής στους Αμερικανούς στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους κατά την απόβαση.

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Αμερικανού Προέδρου θα είναι η Ρώμη, όπου θα παραστεί στη σύνοδο ΝΑΤΟ - Ρωσίας και θα συναντηθεί με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανοιχτές απειλές προς Ιράν (2008-06-12 00:00:00.0)
Αγωνιστική υποδοχή στον εγκληματία Μπους (2008-01-10 00:00:00.0)
Στο ίδιο έργο θεατές (2003-09-09 00:00:00.0)
Στον απόηχο των διαδηλωτών (2003-07-10 00:00:00.0)
Αναζητώντας διεξόδους και χρήματα (2003-03-26 00:00:00.0)
Ευρωπαϊκές «διαφωνίες» (2002-08-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ