Πέμπτη 10 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
Στον απόηχο των διαδηλωτών

Από τις πολλές διαδηλώσεις

Associated Press

Από τις πολλές διαδηλώσεις
ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Οι διαδηλωτές ήταν αυτοί που υποδέχτηκαν για άλλη μία φορά τον Πρόεδρο Μπους, κατά το δεύτερο σταθμό στην περιοδεία στην αφρικανική ήπειρο, στη Νότια Αφρική...

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η επίσκεψη Μπους έχει προκαλέσει αναταραχή εντός όλου του πολιτικού φάσματος της Νότιας Αφρικής και κυρίως εντός της αφρικανικής κοινωνίας, που τάχθηκε αναφανδόν κατά του πολέμου στο Ιράκ και στη συντριπτική του πλειοψηφία κατά των πολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ, σε όλο τον πλανήτη.

Χτες, κατά την πρώτη μέρα της τριήμερης επίσκεψής του, ο Μπους κατόρθωσε να αποφύγει την πλειοψηφία των διαδηλώσεων, αφού η πρωτεύουσα Πρετόρια είχε μεταβληθεί σε απόρθητο κάστρο. Στην Πρετόρια συναντήθηκε με τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του, Τάμπο Μπέκι, και στην ατζέντα των επαφών περιλαμβάνεται το εμπόριο, η καταπολέμηση του AIDS, η μάχη κατά της τρομοκρατίας, αλλά και η κατάσταση στη Ζιμπάμπουε. Κατά το BBC, το γεγονός ότι ο Τζορτζ Μπους θα παραμείνει τρεις νύχτες στη Νότια Αφρική, η μακρύτερη χρονικά παραμονή του συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη που περιλαμβάνονται στην περιοδεία του, είναι ενδεικτική της διπλωματικής και στρατιωτικής υπεροχής της Νότιας Αφρικής, αλλά και της ισχυρής της οικονομίας, έναντι των άλλων κρατών της ηπείρου.

Κατά την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον Νοτιοαφρικανό Πρόεδρο Τάμπο Μπέκι, ως τον κατάλληλο άνθρωπο για να συμβάλει στην επίλυση της πολιτικής και οικονομικής κρίσης της Ζιμπάμπουε. Ειδικά, όσον αφορά στο θέμα της κρίσης στη Ζιμπάμπουε, για το οποίο οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι απειλεί την ισορροπία της περιοχής, οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν ότι υπάρχει κοινός στόχος για την επίλυση του προβλήματος. Βέβαια, η Ουάσιγκτον τάσσεται υπέρ της άμεσης απομάκρυνσης του Ρόμπερτ Μουγκάμπε, προκειμένου να δοθεί τέλος στην πολιτική και οικονομική κρίση που διανύει η χώρα, ενώ η Πρετόρια από πλευράς της συμφωνεί κατ' ιδίαν, εντούτοις δημοσίως τάσσεται υπέρ μιας πιο λεπτής διπλωματικής προσέγγισης.

Επίσης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν το πρόβλημα που έχει ανακύψει στη Λιβερία, με τις πληροφορίες να φέρουν τον Τάμπο Μπέκι να ασκεί πίεση στον Αμερικανό Πρόεδρο για την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στη Λιβερία και από την πλευρά του τον Μπους να υπόσχεται «να εμπλακεί», λέγοντας ότι τώρα εξετάζει το βαθμό εμπλοκής στην υπόθεση.

Η περιοδεία του Αμερικανού Προέδρου στην Αφρική θα συνεχιστεί στην Μποτσουάνα, την Ουγκάντα και τη Νιγηρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ