Πέμπτη 10 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Σε αντιλαϊκή κατεύθυνση η ιταλική προεδρία

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Παρεμβαίνοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, κ. Frattini, σημείωσε κατ' αρχήν ότι η τοποθέτησή του ήταν απολύτως εναρμονισμένη με την πολιτική της ΕΕ, με τους αντιλαϊκούς, φιλομονοπωλιακούς στόχους, που αυτή επιδιώκει.

Στη συνέχεια ο Στρ. Κόρακας σημείωσε:

«Ο προεδρεύων διατύπωσε επίσης την προσήλωση της ιταλικής προεδρίας στη σύσφιξη των σχέσεων και στην ενίσχυση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, όχι βέβαια στη βάση κάποιας ισορροπίας αλλά αναγνωρίζοντας στις ΗΠΑ αδιαμφισβήτητο, όπως φάνηκε και κατά τη λεγόμενη κρίση του Ιράκ, ηγετικό ρόλο. Με την ευκαιρία θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς βλέπετε την εξέλιξη της διαβόητης ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, παίρνοντας υπόψη ότι το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις του, προωθεί τη συγκρότηση Δύναμης Ταχείας Δράσης, που θα επεμβαίνει και προληπτικά οπουδήποτε στον κόσμο, αν αυτό αποφασίσει και στη συνέχεια θα καλείται ο ευρωστρατός (η Δύναμη Ταχείας Δράσης της ΕΕ), να εξασφαλίσει τα αποτελέσματα της στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ. Πώς η ιταλική προεδρία τοποθετείται απέναντι σε αυτό τον καταμερισμό αρμοδιοτήτων των ιμπεριαλιστών;

Σχετικά με το Ιράκ, μας είπατε, στην ουσία, σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ότι αυτό που σας απασχολεί είναι το μοίρασμα της λείας από την εγκληματική επέμβαση κατά του ιρακινού λαού. Αυτό όμως που θα ήθελα να ρωτήσω εσάς που ήσαστε υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας όταν οι ιθύνοντες των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και της χώρας σας διαβεβαίωναν το Συμβούλιο Ασφαλείας και την παγκόσμια κοινή γνώμη, ότι θα έπρεπε να τσακιστεί το Ιράκ επειδή κατείχε όπλα μαζικής καταστροφής. Πέρα από το ότι δεν μπορώ να δεχτώ αυτή τη λογική (όταν μάλιστα προβάλλεται από αυτούς, που όχι μόνον κατέχουν τέτοια όπλα σε τεράστιες ποσότητες, αλλά και τα παράγουν, τα εμπορεύονται και τα χρησιμοποιούν), πρέπει να διαπιστώσουμε άλλη μια φορά, όπως το σημείωσε προχτές και κάποια αμερικανική εφημερίδα, ότι οι Αμερικανοί ηγέτες και οι άλλοι άμεσοι συνεργοί τους είπαν ψέματα, αφού τέτοια όπλα δε βρέθηκαν. Αποδείχτηκαν δηλαδή κοινοί ψεύτες. Με βάση αυτή την απάτη επέβαλαν, μετά από μια εγκληματική επιδρομή, μια εξίσου εγκληματική κατοχή, που ευτυχώς συναντά την εντεινόμενη αντίσταση του ιρακινού λαού.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν η ιταλική προεδρία σκοπεύει να ασκήσει την επιρροή της ΕΕ για να τερματιστεί η παράνομη κατοχή και να αφεθεί ο ιρακινός λαός, ενωμένος, όπως είναι σήμερα στον αγώνα ενάντια στους κατακτητές, να καθορίσει το μέλλον του ή όπως φαίνεται θα συνεχίσει τη σύμπραξη στην κατοχή και λεηλασία του Ιράκ.

Σε ό,τι αφορά στη Μέση Ανατολή, μας είπατε ότι η πρωτοβουλία για τη λύση του Παλαιστινιακού βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου Μπους. Ομως, ο Πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε τον Σαρόν πρωταθλητή της ειρήνης. Μήπως αυτό, κατά τη γνώμη σας, δείχνει ποια λύση μπορεί να δώσει ο Μπους;

Επειδή μας μιλήσατε για δημοκρατία και ανάγκη ανάπτυξής της, θα ήθελα να αναφέρω ότι σύντομα όλοι οι πολίτες των χωρών-μελών της ΕΕ θα έχουμε διαβατήρια "πλουτισμένα" από ένα ηλεκτρονικό τσιπάκι, που θα ενημερώνει τον ελεγκτή σχετικά με τον κάτοχο του διαβατηρίου για μεγάλο αριθμό προσωπικών δεδομένων (μεταξύ άλλων DNA, ίριδα οφθαλμών κλπ.). Ετσι βλέπετε την ανάπτυξη της δημοκρατίας;».

Ο κ. Frattini απάντησε με γενικότητες, κατά τη συνήθειά του, «καθησυχάζοντας» ότι η ιταλική προεδρία θα βαδίσει στην πορεία που βάδισε και η ελληνική προεδρία.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Στρ. Κόρακα, που σε δευτερολογία του κατάγγειλε την τακτική του κ. Frattini και ζήτησε μάταια συγκεκριμένες απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ