Τετάρτη 26 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αναζητώντας διεξόδους και χρήματα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Δε γνωρίζουμε τη διάρκεια αυτού του πολέμου, αλλά γνωρίζουμε το αποτέλεσμα: Θα επικρατήσουμε».

Με τη βεβαιότητα αυτή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ουσιαστικά απευθύνθηκε στο ίδιο το αμερικανικό Κογκρέσο, αφού ζητά την επιπρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 74,7 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Μετά την επίσκεψή του στο Πεντάγωνο και την ενημέρωση για τις επιχειρήσεις στο Ιράκ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε ότι η νίκη των αμερικανικών δυνάμεων είναι βέβαιη, πως η συμμαχία είναι δυνατή, ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος και πως το «τυραννικό» καθεστώς της Βαγδάτης θα ανατραπεί.

«Εχοντας ως σύμβολο την αξία της ελευθερίας, οι ΗΠΑ δέχτηκαν το κόστος των 74,7 δισ. δολαρίων που απαιτείται για τον πόλεμο και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» δήλωσε, ανακοινώνοντας το ύψος της χρηματοδότησης που θα ζητήσει από το Κογκρέσο. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για τη μεταφορά στο Ιράκ όλων των δυνάμεων που απαιτούνται, για την αντικατάσταση των όπλων ακριβείας που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις των ΗΠΑ, «για τον εξοπλισμό όλων των δυνάμεων που ασχολούνται με την ασφάλεια της χώρας, όπως το FBI και το Λιμενικό Σώμα».

Αναζητώντας χρηματοδότηση

Μέρος του ποσού αυτού θα δαπανηθεί για ανθρωπιστική βοήθεια προς τους κατοίκους του Ιράκ. Ουσιαστικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου FOX, αυτό που απομένει για την ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και την ανοικοδόμηση του «ελεύθερου Ιράκ» είναι το 0,1 δισ. δολ. του προαναφερόμενου ποσού, καθώς τα 62,6 δισ. δίδονται για τη χρηματοδότηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και των άλλων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», τα 4,2 δισ. δίδονται για την εσωτερική ασφάλεια και 7,8 δισ. δολ. προς βοήθεια του Ισραήλ, του Αφγανιστάν και άλλων συμμάχων για την αύξηση της ασφάλειας των γραφείων αμερικανικών συμφερόντων και διπλωματικών αντιπροσωπειών.

Απευθυνόμενος, έμμεσα, προς τους Αμερικανούς γερουσιαστές είπε, επίσης, ότι για την άμεση εκταμίευση του παραπάνω ποσού ζήτησε από το Κογκρέσο «να κινηθεί γρήγορα, υπεύθυνα», μέχρι τέλη Μάη, αφού το ήδη εγκριθέν ποσό από το Κογκρέσο θα τελειώσει σύντομα.

Ο Τζορτζ Μπους απευθύνθηκε και στις οικογένειες των στρατιωτών που βρίσκονται στα πολεμικά μέτωπα, προειδοποιώντας ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί και πως θα υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες και δυσκολίες. Αναφερόμενος στο χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη 2001, είπε ότι μετά την τρομοκρατική επίθεση οι ΗΠΑ ξεκίνησαν ένα «νέο είδος» πολέμου, το οποίο κερδίζουν.

Τέλος, σε μία προσπάθειά του για να προειδοποιήσει για τις επόμενες κινήσεις των ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «υπάρχουν και αλλού στρατεύματα» και πως οι αμερικανικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να μάχονται κατά της τρομοκρατίας.

Μπους και Μπλερ στο Καμπ Ντέιβιντ

Σε ανάλογο κλίμα και κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης μηνιαίας συνέντευξης Τύπου του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ στην Ντάουνινγκ Στριτ, επιβεβαιώθηκε ότι... οι δυνάμεις της συμμαχίας στο Ιράκ έχουν πετύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους στόχους τους τις πέντε πρώτες ημέρες του πολέμου, παρά την αντίσταση των Ιρακινών, και η προέλαση προς τη Βαγδάτη, αν και δεν είναι εύκολη, προχωρά σύμφωνα με το σχεδιασμό, αν και η «σωματική» συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού καταμαρτυρούσε μόνο την αγωνία του για την αβεβαιότητα από τις αρνητικές μέχρι στιγμής αναφορές από τα μέτωπα του πολέμου.

Ο Τόνι Μπλερ επιβεβαίωσε ακόμη ότι σήμερα θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους στο Καμπ Ντέιβιντ και με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στη Νέα Υόρκη. Δήλωσε επίσης ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία θεωρούν ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα έχουν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ.

Ο Μπλερ αρνήθηκε ότι οι διαβουλεύσεις του με τον Μπους θα περιστραφούν γύρω από τα σχέδια για την εγκαθίδρυση μιας νέας διοίκησης της χώρας, στη μετα-Σαντάμ εποχή, αλλά παραδέχτηκε πως οι λεπτομέρειες για τις πολιτικές και διοικητικές δομές στο Ιράκ θα τύχουν της προσοχής της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου όταν θα έρθει η ώρα.

  • Ο έτερος εκ των συμμάχων, η Ισπανία, έδωσε άδεια στα βομβαρδιστικά «Β-52» των ΗΠΑ να διέλθουν από τον εναέριο χώρο της, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας της χώρας Φεντερίκο Τρίγιο. Ο ίδιος διέψευσε ότι τα αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το Μπιλμπάο, το Παμπελούνε και τη Βαρκελώνη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ