Τετάρτη 26 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι νοσταλγοί της ... Μόνικα!

Ο Κλίντον εκλέχτηκε πρώτη φορά το 1992. Το 1994 και το 1995 βομβάρδισε τη Βοσνία και το Σαράγεβο. Το 1998 βομβάρδισε το Σουδάν και το Αφγανιστάν. Το 1999 βομβάρδισε τη Γιουγκοσλαβία. Στο μεταξύ, όλα αυτά τα χρόνια, συνεχιζόταν ο βομβαρδισμός των Αμερικανο -Βρετανών στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, στο Ιράκ. Αυτό είναι το πρόσωπο της ...«καλής» Αμερικής!

***

Τις τελευταίες μέρες πολλοί «μνημονεύουν» τον Κλίντον και τους Δημοκρατικούς! Και «τι καλός που ήταν», και «πόσο διαφέρουν οι Δημοκρατικοί από τους Ρεπουμπλικάνους», και «τι ωραία που θα είναι όταν θα φύγει ο Μπους και ξαναέρθουν οι "καλοί"»...

Το σκηνικό που στήνεται στα τηλεπαράθυρα των Παπαχελάδων, πατάει προφανώς στην αντίληψή τους πως, αφενός, η μνήμη των λαών είναι ασθενής και, αφετέρου, ότι ο κόσμος είναι ...ηλίθιος. Οι «ξύπνιοι», λοιπόν, θέλουν να μας πείσουν ότι η θηριωδία που σήμερα ζει ο κόσμος οφείλεται, αποκλειστικά, στον Μπους. Ούτε στις πολυεθνικές του πετρελαίου οφείλεται, ούτε στις βιομηχανίες όπλων, ούτε στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, αυτόν καθ' αυτόν. Ετσι, αν φύγει ο Μπους και επιστρέψει η αμερικανική... «κεντροαριστερά», όλα θα διορθωθούν!

***

Οι Μπους και οι Κλίντον είναι γεννήματα του ίδιου συστήματος. Του συστήματος που εδώ και 50 χρόνια (είτε υπό τη διοίκηση των Δημοκρατικών, είτε υπό τη διοίκηση των Ρεπουμπλικάνων) έχει επέμβει στα εσωτερικά 250 χωρών, έχει προκαλέσει δεκάδες πολέμους, έχει θέσει τη CIA και τους Αμερικανούς πεζοναύτες στην υπηρεσία των αποσταθεροποιητικών σεναρίων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Υπάρχουν διαφορές μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων; Προφανώς και υπάρχουν. Γι' αυτό και οι πολυεθνικές εκπροσωπούνται πότε από τους μεν και πότε από τους δε. Οι πολυεθνικές, σε αυτή τη φάση, ήθελαν Μπους και τον επέβαλαν, ανεξάρτητα αν ήρθε δεύτερος σε ψήφους. Αν τώρα η δουλιά που ανατέθηκε στον Μπους αποδειχτεί πολύ βρώμικη, και συνεπώς χρειαστεί αλλαγή προσωπικού (έτσι συνέβη και με τον μπαμπά του μετά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου) εδώ είμαστε, εκλογές έρχονται, τον αλλάζουμε και φέρνουμε πάλι τους άλλους.

Με άλλα λόγια, αυτού του είδους η σοβαροφανής αερολογία γύρω από ένα ενδεχόμενο «λίφτινγκ» της Αμερικανικής διοίκησης, η αερολογία όσον αφορά το «φύγε εσύ - έλα εσύ» στο Λευκό Οίκο, δεν μπορεί να διεκδικεί δάφνες πολιτικής ανάλυσης. Οσοι θέλουν να μας κάνουν να ...κλάψουμε μαζί τους από... «νοσταλγία» (!) για τον Κλίντον, και να... προσευχηθούμε για την επιστροφή της... «καλής» Αμερικής, ας αναλογιστούν ότι όσο συμπεριφέρονται στο λαό (τον ελληνικό τουλάχιστον) λες και έχουν απέναντί τους «αμερικανάκια», τόσο περισσότερο ΗΠΑλληλοι αποδεικνύονται.

Το βαθύτερο, δε, νόημα των διαφορών μεταξύ του Κλίντον και των Μπους, το έχει περιγράψει νωρίτερα από μας και εξαιρετικά παραστατικά ο Γκορ Βιντάλ: «Οι Αμερικανοί καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στο κόμμα της Κόκα Κόλα και σε εκείνο της Πέπσι Κόλα», απάντησε σχετικά, όταν τον ρώτησαν τον Οκτώβρη του 2000...

Και εν πάση περιπτώσει, ακόμα και στο δικό τους κώδικα τιμής, είναι πιο τίμιο να είσαι... ΗΠΑλληλος, γενικώς, παρά να το παίζεις... αντιστασιακός και αντιαμερικανός της φακής. Και ποια, αλήθεια, είναι η τελευταία τους... αντιστασιακή δήλωση; Οτι, όπως δηλώνουν, προτιμούν την Μόνικα Λεβίνσκι από την Κοντολίζα Ράις...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ