Τετάρτη 26 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ»
Ευρωπαϊκή Ενωση και περιορισμός των λαϊκών ελευθεριών

Αύριο Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ. στο «Τιτάνια»

Ημερίδα με θέμα: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο περιορισμός των λαϊκών ελευθεριών. Η αντίδραση των λαών» διοργανώνει αύριο Πέμπτη 27 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη».

Η ημερίδα διοργανώνεται με αφορμή τη Σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 28 και 29 Μάρτη και όπως τονίζεται στην αναγγελία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», σε μια εποχή που εξελίσσεται «μια νέα στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για τον έλεγχο του πετρελαίου και την αναδιανομή των συμβολαίων και των ζωνών επιρροής».

«Το διεθνές δίκαιο έχει κουρελιαστεί βάναυσα, ενώ αμφισβητείται έμπρακτα το δικαίωμα του κάθε λαού να επιλέγει μόνος του το δρόμο του. Ολα αυτά γίνονται στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και βρίσκονται σε άμεση σχέση με την επίθεση στα δικαιώματα και στις λαϊκές ελευθερίες» υπογραμμίζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση».

Να σημειωθεί ότι στην ημερίδα θα παρουσιαστούν σημαντικές πλευρές των εξελίξεων που πλήττουν καίρια τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού. Από τη συνθήκη Σένγκεν και το ηλεκτρονικό φακέλωμα μέχρι τον ευρωτρομονόμο και την «αντιτρομοκρατική» συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Δ. Καλτσώνης: Πόλεμος και καταστολή πάνε μαζί

«Θέλουμε να καταδείξουμε την ιδιαίτερη συμβολή της ΕΕ στην επίθεση στις λαϊκές ελευθερίες και στη συστηματική συρρίκνωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων» δήλωσε στο «Ρ» ο Δημήτρης Καλτσώνης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης». Και συνέχισε: «Θα ήθελα με την ευκαιρία να υπογραμμίσω ότι η ΕΕ συμμετέχει ενεργά στη διαπάλη για την ανακατανομή των ζωνών επιρροής στον κόσμο. Η ΕΕ βοηθά επίσης (ακόμα και η Γαλλία και η Γερμανία) τις ΗΠΑ με διευκολύνσεις για τη διεξαγωγή του πολέμου στο Ιράκ. Καθώς πόλεμος και καταστολή πάνε μαζί θεωρούμε πως η εκδήλωσή μας θα είναι μια επίκαιρη παρέμβαση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στη συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτόν. Μια επίκαιρη παρέμβαση για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών και του δικαιώματος κάθε λαού να χαράζει μόνος του το δρόμο του».

Ηλ. Νικολόπουλος: Εντονη τάση περιστολής των δικαιωμάτων

Ο Ηλίας Νικολόπουλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, δήλωσε στο «Ρ»:

«Toν τελευταίο καιρό επ' ευκαιρία της τρομοκρατίας έχει δημιουργηθεί μια έντονη τάση περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών, η οποία ξεκίνησε πρώτα με την επικύρωση από την Ελλάδα των Συνθηκών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Σύμβαση του Σέγκεν και του Αμστερνταμ, και ακολούθως μέσω του άρθρου 28 του Συντάγματος που αφορά τις σχέσεις του Διεθνούς Δικαίου με το εσωτερικό ελληνικό δίκαιο, επεκτάθηκε στην εσωτερική έννομη τάξη της Ελλάδας. Ετσι συγκεκριμένα άρχισε να εξυφαίνεται ένα πλαίσιο περιορισμού των κατακτημένων εδώ και χρόνια και κατοχυρωμένων από το Σύνταγμα, ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, δυστυχώς, ακόμη και το πολιτικό άσυλο που επιτρέπεται από το ελληνικό Σύνταγμα στους αλλοδαπούς που διώκονται για τη δράση τους υπέρ της ελευθερίας, αφαιρείται.

Ηδη ετοιμάζονται νομοσχέδια που περιορίζουν το δικαίωμα της συνάθροισης, ώστε να περιορίζεται οποιαδήποτε έκφραση μέσω της διαδήλωσης του λαϊκού κινήματος. Η πολιτική επιστράτευση απεργών είναι ένα ακόμη τέτοιο παράδειγμα και η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε αντισυνταγματικά το νόμο περί πολιτικής επιστράτευσης που απαγορεύεται να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις απεργών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα περιστολής των δικαιωμάτων είναι και το Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης και Εκδοσης σε άλλη χώρα Ελλήνων πολιτών που το Συμβούλιο Υπουργών το ενέκρινε και έτσι παρατηρείται το φαινόμενο οι μεν Γερμανοί πολίτες, οχυρωμένοι πίσω από το Σύνταγμά τους να μην εκδίδονται σε άλλη χώρα, οι δε Ελληνες πολίτες να μην έχουν αυτό το δικαίωμα και να εκδίδονται σε οποιαδήποτε χώρα, ακόμα και την Αμερική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ