Τετάρτη 26 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Να δυναμώσει η λαϊκή κινητοποίηση

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας έχει συναίσθηση αυτών των κρίσιμων στιγμών και των μεγάλων καθηκόντων που έχουμε μπροστά μας. Ο πόλεμος κατά του Ιράκ άρχισε τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης. Το κάλεσμα του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, με ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου, ήταν να απαντήσουμε δυναμικά, με μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις στο έγκλημα των ιμπεριαλιστών.

Ολοι στους δρόμους, βροντοφώναξε το ΚΚΕ. Με διαδηλώσεις, με απεργίες, με κάθε τρόπο να καταδικαστεί ο ιμπεριαλισμός και ο πόλεμος. Και αυτό το σύνθημα οι κομμουνιστές προσπαθούν να το κάνουν πράξη. Οχι με γενικόλογα, με ανούσια για την ειρήνη συνθήματα που χρησιμοποιούν άλλες πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις, δηλαδή οι δυνάμεις που καλούν, ουσιαστικά, για εφησυχασμό του λαού. Αλλά να δώσουμε απάντηση με στόχους πάλης, που υπονομεύουν, που χτυπούν τον ιμπεριαλισμό και την επίθεση ενάντια στο λαό του Ιράκ. Πιο συγκεκριμένα: Να βγει η Ελλάδα απ' τον πόλεμο. Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας. Να γυρίσουν πίσω τα πολεμικά πλοία από την Ανατολική Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο. Καμία διευκόλυνση της χώρας μας στους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές και στους Ευρωπαίους συμμάχους τους. Μ' αυτούς τους στόχους πρέπει να οργανώσουμε την πάλη.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του κάνουν τη δουλιά τους, υποστηρίζοντας ότι τάχα οι Ελλάδα υλοποιεί απλώς τις συμβατικές της υποχρεώσεις, ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε περισσότερο για την ειρήνη. Προσπαθούν να καλλιεργήσουν το κλίμα ότι δε γίνεται τίποτα, ότι η κατάσταση είναι προδιαγεγραμμένη. Οπως κάνουν τη δουλιά τους και όλες οι πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούν τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, που εμπλέκονται σ' αυτό το νέο μακελειό των λαών.

Οι απολογητές του ιμπεριαλισμού καλλιεργούν χρόνια τώρα την ηττοπάθεια. Βολεύονται να μάθουν οι λαοί να ζουν με τον πόλεμο, με τη φτώχεια, με την ανεργία. Ομως η ιστορία διδάσκει, ότι οι λαοί όλου του κόσμου, ο ελληνικός λαός, έχουν μεγάλη δύναμη και μπορούν να τα βάλουν, όπως τα 'χουν βάλει σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας, με τους δυνάστες τους. Αυτό έχει αποδειχτεί. Οι ιμπεριαλιστές δεν έχουν μόνο νίκες, έχουν και ήττες απ' τους λαούς. Και πρέπει, αυτές τις κρίσιμες στιγμές, να έρθουν στο μυαλό του καθενός οι απελευθερωτικοί αγώνες του λαού μας.

Να έρθει στο μυαλό του καθενός, ο μεγάλος αγώνας του βιετναμέζικου λαού, η ήττα του φασισμού και να σκεφτούμε ότι η απάθεια, η αναμονή, η αδράνεια πληρώνεται ακριβά. Εχει πληρωθεί ακριβά. Το κόστος της υποταγής είναι μεγάλο είναι κόστος εφ' όρου ζωής και γι' αυτό πρέπει να πάμε κόντρα σ' αυτή την προσπάθεια που κάνουν να καθηλώσουν τα λαϊκό αίτημα. Και να βροντοφωνάξει ο κόσμος ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι παντοδύναμος. Οι λαοί έχουν δύναμη και το αποδείχνουν με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις, με τους αγώνες τους όλη αυτή την περίοδο.

Οι μεγάλες διαδηλώσεις έχουν δείξει ότι μπορούν να εμποδίσουν και να σταματήσουν το οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού. Και δεν είναι θέμα της μιας στιγμής, της μιας ώρας. Αλλά κάθε πάλη, κάθε αγώνας, προβάλλει εμπόδια, διαμορφώνει προϋποθέσεις, ώστε με μεγάλους με μαζικούς αγώνες να προβάλλει υψηλότερα εμπόδια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο. Και να πληρώνουν πολιτικά οι δυνάμεις που έχουν την ευθύνη. Να χτίζεται η προοπτική. Να συγκεντρώνονται οι δυνάμεις, για να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές που οδηγούν στον πόλεμο. Να χτυπηθεί το τέρας του ιμπεριαλισμού. Μέσα απ' αυτή τη διαδικασία θα ωριμάζει η προοπτική, θα ωριμάζει η λύση και θα διαμορφώνονται προϋποθέσεις να ζήσουν οι λαοί χωρίς τους δυνάστες τους. Και σ' αυτή την κατάσταση, μέσα σ' αυτές τις συνθήκες οι κομμουνιστές πρέπει να κτίζουν αυτό το μέλλον. Σήμερα τα πράγματα είναι συγκεκριμένα. Οι κομμουνιστές θα πρωτοστατήσουν, όπως έκαναν πάντα, για να οργανώσουν μαζί με την εργατική τάξη, μαζί με το λαό μεγαλειώδεις αγώνες, αγώνες με αντοχή και με συνέχεια.

Με συγκεκριμένο προγραμματισμό, πρέπει να κάνουμε πράξη, την κατεύθυνση για κινητοποίηση και δράση, διαθέτοντας όλες μας τις δυνάμεις. Και αυτό θα εμποδίσει, θα προβάλλει δυσκολίες σήμερα και στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και στους συμμάχους τους και στην ελληνική κυβέρνηση και στη ΝΔ.

Ολοι στους δρόμους πρέπει να είναι η συνεχής απάντηση του λαού. Η κυβερνητική προπαγάνδα, η προπαγάνδα όλων των απολογητών του ιμπεριαλισμού στοχεύει στο να καθηλώσει, να αναχαιτίσει τις αγωνιστικές διαθέσεις. Αλλά εδώ θα δοκιμαστεί η αποφασιστικότητα που πρέπει να δείξουν οι πρωτοπόρες δυνάμεις, οι κομμουνιστές, να φέρουμε το μήνυμα της αγωνιστικής ανάτασης στον κόσμο και να ξεφτίσουμε την κυβερνητική προπαγάνδα που προσπαθεί να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση λέει ψέματα. Συμμετέχει στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στο πλευρό των Αμερικανών και των Ευρωπαίων συμμάχων της, στηρίζει τους ιμπεριαλιστικούς ισχυρισμούς ότι ο πόλεμος γίνεται για τον αφοπλισμό του Ιράκ.

Μπορούμε να ξεφτίσουμε την κυβερνητική προπαγάνδα περί εθνικού συμφέροντος. Η αναφορά της στις συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι ελληνικές κυβερνήσεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, είναι δήλωση υποταγής και συμμετοχής στον πόλεμο. Οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με τους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ είναι συμφωνίες που στρέφονται ενάντια στον ελληνικό λαό. Συμφωνίες που στηρίζουν την επιθετικότητα των ιμπεριαλιστών. Υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, που ωφελείται από τη συμμετοχή ή τη στήριξη στον πόλεμο. Ο ελληνικός λαός και η νεολαία πρέπει να αντιμετωπίσουν εχθρικά αυτές τις συμφωνίες. Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να πληρώσουν ακριβά με βαρύ πολιτικό τίμημα τη στήριξη στους ιμπεριαλιστές, την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο. Αυτό πρέπει να κάνουμε πράξη κάθε μέρα με την επαφή, με τη συζήτηση μέσα στους χώρους δουλιάς, στις γειτονιές της Αθήνας, όλης της Ελλάδας.

Αυτές τις μέρες οι προπαγανδιστές του ιμπεριαλισμού έχουν ρίξει πολλά προπαγανδιστικά τρικ. Θα χρησιμοποιήσουν και άλλα. Προσπαθούν να παρουσιάσουν την ΕΕ σαν μια φιλειρηνική δύναμη. Προσπαθούν να παγιδεύσουν το λαό, όπως έκαναν και το προηγούμενο διάστημα. Να τον παγιδέψουν στα πλαίσια του ενός ιμπεριαλιστικού κέντρου, του ιμπεριαλιστικού κέντρου που ακούει στο όνομα ΕΕ. Εδώ δε χρειάζεται καμία αυταπάτη. Η ΕΕ έχει σαν αφετηρία πώς θα υπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Πώς θα αποσπάσει περισσότερα από το μοίρασμα της λείας του πολέμου. Να εναντιωθούμε αποφασιστικά σ' αυτή την προπαγάνδα. Να μη δοθεί καμιά πίστη στις πολιτικές δυνάμεις που εναποθέτουν τις ελπίδες τους -όπως ο ΣΥΝ- σε αυτό το ιμπεριαλιστικό κέντρο και προσπαθούν να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους, το λαό γενικότερα.

Ταυτόχρονα, πρέπει να συνδέσουμε αυτή την αντιπολεμική δράση με τη ζοφερή οικονομική κατάσταση που βιώνει ο λαός μας. Ηδη οι λαοί και ο λαός της χώρας μας πληρώνουν τις συνέπειες του πολέμου. Με την ακρίβεια, με απολύσεις, ενώ αυτά και άλλα προβλήματα θα οξύνονται στη συνέχεια. Πώς θα απαντήσουμε; Θα απαντήσουμε, παλεύοντας ενάντια στον πόλεμο, για να σταματήσουμε το οπλισμένο χέρι των ιμπεριαλιστών και να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στη δουλιά, το δικαίωμα για ψωμί, το δικαίωμα για δωρεάν Παιδεία, το δικαίωμα για Υγεία. Αυτοί οι στόχοι πάλης, οι αγώνες που θα διεκδικούν αυτά τα αιτήματα θα δώσουν δυναμική στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα μέσα σ' αυτές τις συνθήκες. Εχει μεγάλες απαιτήσεις ο αγώνας σήμερα. Εχουμε τη δύναμη και μπορούμε να ανταποκριθούμε με την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών και του ταξικού κινήματος. Ούτε ένα λεπτό να μην πάει χαμένο. Κάθε στιγμή πρέπει να αξιοποιείται για την οργάνωση της λαϊκής πάλης.


Του Γιώργου ΜΑΡΙΝΟΥ
Μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ