Τετάρτη 26 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οπως τότε έτσι και τώρα ο λαός είναι κατά του πολέμου

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε χτες τις παρακάτω δηλώσεις για τον πόλεμο:

«Θεωρούμε μεγάλη υποκρισία από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και της ΝΔ, να εκφωνούν λόγους υπέρ του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821, την ίδια ώρα που η ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο κατά του Ιράκ είναι μεγάλη, την ίδια ώρα που έχουν διατεθεί εκτός από τη βάση της Σούδας και όλες οι άλλες εγκαταστάσεις, η Ανδραβίδα, ο Αραξος, το Ακτιο, ολόκληρος ο εναέριος χώρος, ως αμέριστη βοήθεια στους Αμερικανούς και Βρετανούς ιμπεριαλιστές, που μακελεύουν το λαό του Ιράκ. Αυτοί που ορκίζονται στα ιδανικά του 1821 ποτέ βεβαίως δεν έχουν τολμήσει να πουν στο λαό, ότι αυτόν τον μεγάλο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα τον έκανε ο απλός λαός και ο λαϊκός κλήρος και όχι η ηγεσία της Εκκλησίας, οι Φαναριώτες και οι κοτζαμπάσηδες.

Οπως και τότε έτσι και τώρα υπάρχει ο λαός που είναι κατά του πολέμου. Υπάρχει η πλουτοκρατία με τα κόμματά της, που ακόμα κι αν δε θέλουν τον πόλεμο, τον στηρίζουν και ορέγονται να πάρουν ένα κομμάτι, ένα αντίτιμο από τη λεία αυτού του πολέμου.

Το πόσο η ελληνική κυβέρνηση σέβεται τα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού και το αντιπολεμικό κίνημα, όπως ισχυρίζεται ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κ. Λαλιώτης, φάνηκε και απ' τις σημερινές εκδηλώσεις, όπου στα συνθήματα που ακούστηκαν κατά του πολέμου η κυβέρνηση απάντησε με τη βία και, ήδη, θα ήθελα να καταγγείλω, σε τρεις πόλεις και δεν ξέρουμε ακόμα και σε πόσες άλλες, υπάρχουν θύματα της άδικης επίθεσης που δέχτηκαν διαδηλωτές, που ακριβώς σεβόμενοι αυτή τη μεγάλη μέρα, αυτή τη μεγάλη επέτειο, ήθελαν να συμπληρώσουν το νόημα του 1821 με το σύγχρονο νόημα της ειρήνης και κατά του πολέμου. Ηδη στην Καλαμάτα υπάρχει ένας κρατούμενος, ο οποίος είναι αιμόφυρτος, στην Αθήνα έχουμε δύο τραυματίες και μία σύλληψη και στη Λάρισα χτύπησαν τα ΜΑΤ.

Εμείς εκτιμάμε όλους εκείνους τους αγωνιστές της ειρήνης που δε θέλησαν να πάρουν τυπικά μέρος στην παρέλαση για το 1821 αλλά ήθελαν να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους προς τη βρώμικη ελληνική συμμετοχή σ' αυτόν τον πόλεμο. Για μας το σύνθημα της ειρήνης έχει νόημα μόνον όταν δένεται με το "έξω από τον πόλεμο η Ελλάδα". Μόνον έτσι μπορούμε να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Καταγγέλλουμε, επίσης, αυτή την αναιδέστατη θέση της κυβέρνησης, την αντιδραστική θέση, που λέει ότι η ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο διασφαλίζει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Ουδέποτε ο ελληνικός λαός μπορεί να αισθανθεί ότι ικανοποιούνται, ότι εκπληρώνονται τα συμφέροντά του όταν αυτό γίνεται με τα αιματοβαμμένα κέρδη των ιμπεριαλιστών, όταν γίνεται με την άδικη επίθεση σε βάρος ενός αδελφού λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ