Τετάρτη 26 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ
Ο ΟΗΕ στο πλευρό των κατοχικών δυνάμεων...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Ανθρωπιστική καταστροφή» συντελείται στη Βασόρα, δήλωσε ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Εκανε έκκληση προς «όλους», ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς μαίνονται συγκρούσεις αμερικανικών και ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων. Απαντώντας στις καταγγελίες του αντιπροέδρου του Ιράκ, Τάχα Γιασίν Ραμαντάν ότι ο ΟΗΕ διέκοψε το πρόγραμμα «πετρέλαιο έναντι τροφίμων» υπάκουσε πειθήνια στις εντολές της βρετανικής και αμερικανικής ηγεσίας και χαρακτηρίστηκε «αποικιοκράτης στην υπηρεσία της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου», ο Κόφι Ανάν απάντησε λακωνικά ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα συνεργαστούν με όποιον είναι στην εξουσία μετά τον πόλεμο!

«Κατά τη διάρκεια του πολέμου, είναι τα εμπόλεμα μέρη που είναι υπεύθυνα για την ευζωία και την ασφάλεια των αμάχων», ενώ μετά τον πόλεμο «σε οποιαδήποτε κατάσταση διαμορφωθεί υπό κατοχή είναι υπευθυνότητα της κατοχικής δύναμης η ευζωία του λαού»... σύμφωνα με τον Κόφι Ανάν και φυσικά τα Ηνωμένα Εθνη «θα πράξουν το χρέος που τους αναλογεί για τον ιρακινό λαό».

Αναφορικά με τη βοήθεια, ο Ανάν επικαλέστηκε την ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), τονίζοντας ότι στη Βασόρα συντελείται «ανθρωπιστική καταστροφή» και ανέφερε ότι οι άμαχοι, ύστερα από τις σκληρές μάχες ούτε πόσιμο νερό διαθέτουν, ούτε ηλεκτροδότηση, εν αντιθέσει με τη Βαγδάτη, όπου, σύμφωνα με τον Ανάν, η κατάσταση είναι συγκριτικά καλύτερη, αφού η ιρακινή πρωτεύουσα διαθέτει ποσότητες φαρμακευτικού υλικού, αλλά και υδάτινα αποθέματα από τα οποία αντλείται πόσιμο νερό.

Οσο για το πώς θα δοθεί αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια μετά τη διακοπή του προγράμματος στις 17 Μαρτίου, σύμφωνα με το Associated Press, ο Κόφι Ανάν, προσπαθεί να παραμερίσει τις διαφορές μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ούτως ώστε να επιτευχθεί κάποια συμφωνία για νέο ψήφισμα αναφορικά με τη βοήθεια προς το Ιράκ, ώστε να επανενεργοποιηθεί το πρόγραμμα «Πετρέλαιο έναντι τροφίμων» τουλάχιστον για περίοδο 45 ημερών. Ωστόσο σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, η Ρωσία δε θα ήθελε τα Ηνωμένα Εθνη να διατηρήσουν αυτή την απόσταση και να εισάγουν όλα τα είδη που κρίνονται αναγκαία, ενώ η Γαλλία δε θέλει καμία αναφορά συνεργασίας και συντονισμού του ΟΗΕ με τις κατοχικές δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ