Τετάρτη 26 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Εδωσαν αντιπολεμικό χαρακτήρα στις επετειακές εκδηλώσεις

Πολύμορφες εκδηλώσεις του φιλειρηνικού κινήματος στη διάρκεια των παρελάσεων σε όλες τις πόλεις

Motion Team

Αντιπολεμικό χαρακτήρα πήραν οι χτεσινές επετειακές εκδηλώσεις στη Μακεδονία και τη Θράκη, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να χτυπήσει την πολύμορφη δράση του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Στη Θεσσαλονίκη, και τους περιφερειακούς Δήμους, αλλά και σε κάθε πόλη από την Κοζάνη, μέχρι την Αλεξανδρούπολη το φιλειρηνικό κίνημα έδρασε πολύμορφα, παρέλασε και αγωνιστικά απαίτησε, για άλλη μια φορά, να απεμπλακεί άμεσα η χώρα μας από το βρώμικο πόλεμο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Η νεολαία και πάλι πρωτοπόρα, μαζί με τον εργαζόμενο λαό, ύψωσε το ανάστημά της και απέδειξε στους κάθε λογής υποκριτές και σκυψομέσηδες ότι τιμή στο εθνικοαπελευθερωτικό πνεύμα του 1821, αποτελεί ο αγώνας για να σταματήσει η σφαγή του ιρακινού λαού, για να βγει η Ελλάδα έξω από τον πόλεμο. Η νεολαία παρέλασε με μαύρα περιβραχιόνια, με σηματάκια «Στοπ στον πόλεμο», ακόμα και κρατώντας πανό ενάντια στον πόλεμο. Μαζί τους η γενιά της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και χιλιάδες αγωνιστές της ειρήνης, αντιιμπεριαλιστές, κράτησαν ψηλά την ελληνική σημαία, τα κόκκινα λάβαρα του αγώνα και έστειλαν μήνυμα πως ο λαός θα συνεχίσει ανυπόταχτα την πάλη του.

Θεσσαλονίκη

«Κανένας φαντάρος στον Περσικό, έξω η Ελλάδα από τον πόλεμο», απαίτησε και χτες ο λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης με τη δυναμική πορεία στο χώρο της παρέλασης που κατέληξε στα Προξενεία των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Η Αστυνομία, δρώντας κάτω από συγκεκριμένες κυβερνητικές εντολές, επιχείρησε να εμποδίσει την κινητοποίηση και επιτέθηκαν εναντίον των διαδηλωτών.


Motion Team

Με πρωτοβουλία της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» του ΠΑΜΕ και της ΕΔΥΕΘ, οι φιλειρηνικές, αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης, συγκεντρώθηκαν με λάβαρα και πανό σε μικρή απόσταση από την εξέδρα των επισήμων στην παραλιακή λεωφόρο. Μετά τη διέλευση και του τελευταίου τμήματος, οι διαδηλωτές βγήκαν στο δρόμο, για να πραγματοποιήσουν αντιπολεμική πορεία. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να τους εμποδίσουν και επιτέθηκαν βίαια εναντίον τους. Ενας νεαρός τραυματίστηκε ελαφρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος». Τελικά, οι διαδηλωτές έσπασαν τον κλοιό των αστυνομικών και έκαναν την πορεία. Με συνθήματα κατήγγειλαν πως «η τρομοκρατία δε θα περάσει του λαού η πάλη θα τη σπάσει» και αποκάλυψαν την αντιλαϊκή πρακτική της κυβέρνησης: «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στους ΝΑΤΟικούς κάνετε τις πλάτες».

Εξω από το αμερικάνικο προξενείο ο Γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ Χ. Κόφφας κατήγγειλε την επιλογή της κυβέρνησης να χτυπήσει τις κινητοποιήσεις: «Είναι ο φόβος του υποταγμένου μπροστά στο κίνημα που ανδρώνεται».

Τη βίαιη επίθεση της Αστυνομίας κατήγγειλε με δήλωσή του και ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης και κάλεσε το λαό να επαγρυπνεί και να κλιμακώσει τη δράση του.

Να σημειωθεί ότι, κάτω από το φόβο των λαϊκών κινητοποιήσεων και έντονων αντιδράσεων, στην παρέλαση δεν παρέστησαν, αν και κλήθηκαν, οι πρόξενοι των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας.

Αλλες πόλεις

Στην Κοζάνη, μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση έγινε μετά την παρέλαση. Σ' όλη τη διάρκεια της παρέλασης εκατοντάδες πολίτες κρατώντας πανό με αντιπολεμικό περιεχόμενο φώναζαν συνθήματα. Σημειώνεται ότι σε κτίριο στην κεντρική πλατεία έχει αναρτηθεί από την Επιτροπή Ειρήνης ένα τεράστιο πανό που γράφει «Στοπ στον πόλεμο -Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο».


Motion Team

Στην Αλεξανδρούπολη μετά την παρέλαση έγιναν πολύμορφες αντιπολεμικές εκδηλώσεις. Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στη Λεωφόρο Δημοκρατίας και λίγο αργότερα έκαψαν ομοίωμα πυραύλου με αμερικανική σημαία.

Στην Κομοτηνή οι πολίτες ξεχύθηκαν με πανό στους δρόμους αμέσως μετά την παρέλασης και έκαναν πορεία.

Παρόμοιες κινητοποιήσεις έγιναν σε Κατερίνη, Καβάλα, Ξάνθη, Κιλκίς, Βέροια, Σέρρες και στην Εδεσσα όπου οι διαδηλωτές άπλωσαν πανό απέναντι από την εξέδρα των επισήμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ