Τετάρτη 26 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
«Ολος ο κόσμος χρηματοδοτεί την Αμερική»

«Μόνο ο πόλεμος του Ιράκ θα στοιχίσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια -ενδεχομένως το διπλάσιο, ή ίσως και περισσότερα». Αυτή τη γνώμη διατυπώνει* ο Γενς φαν Σέρπενμπεργκ, ειδικός για την πολιτική των ΗΠΑ, στην εφημερίδα Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ.

Την παγκόσμια πολιτική τους οι ΗΠΑ τη χρηματοδοτούν με χρέη, τονίζει ο ειδικός: «Το κράτος δεν ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού ανέρχεται γρήγορα. Το οικονομικό έτος 2002, ανερχόταν ήδη σε 157 δισ. δολάρια ή 1,5% του μεικτού κοινωνικού προϊόντος. Αλλά, αν ληφθούν υπ' όψιν τα πλεονάσματα από τις κοινωνικές ασφαλίσεις, που κακώς χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη του ελλείμματος, τότε η νέα χρέωση θα ήταν διπλάσια, δηλαδή 314 δισ. δολάρια».

Στην ερώτηση ποια είναι η αιτία της ταχείας χειροτέρευσης, ο ειδικός απαντά: «Κυρίως ο προϋπολογισμός εξοπλισμών. Το 2003, πρέπει λόγω των αυξημένων στρατιωτικών δαπανών, να υπολογίζεται ένα έλλειμμα 450 δισ. δολαρίων. Σ' αυτό το ποσό δεν υπολογίζεται ο πόλεμος του Ιράκ».

Στο πώς οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν «το βουνό του χρέους» ο φαν Σέρπενμπεργκ δηλώνει: «Στο μεγαλύτερο μέρος το χρηματοδοτεί το εξωτερικό. Τα ελλείμματα πρέπει να εξοφλούνται με εισροή κεφαλαίου, κυρίως από την Ευρώπη και την Ασία. Το 80% των παγκόσμιων οικονομιών εισρέουν στις ΗΠΑ. Οσο καιρό οι ΗΠΑ μπορούν να διατηρούν αυτήν τη διαρκή εισροή κεφαλαίου στη χώρα τους, μπορούν να ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους».

Οι ΗΠΑ έχουν πολλές δυνατότητες για εξασφάλιση εισροής κεφαλαίου, υποστηρίζει ο ειδικός αυτός, και δηλώνει σχετικά: «Παράδειγμα η Ιαπωνία, ο μεγαλύτερος πιστωτής των ΗΠΑ. Η Ιαπωνία σημειώνει κάθε χρόνο ένα τεράστιο πλεόνασμα στο εμπόριο με την Αμερική. Τα δολάρια που κερδίζει τα ξαναδίνει στις ΗΠΑ ολοκληρωτικά σαν πίστωση. Οι Ιάπωνες κατέχουν γύρω στο ένα τρίτο του αμερικανικού κρατικού δανεισμού. Και κάθε φορά που οι Ιάπωνες σκέφτονται να ξεφορτωθούν αυτά τα χρεόγραφα ή να μην αγοράσουν πια νέα χρεόγραφα, αρκεί ένα νεύμα από την Ουάσινγκτον, ότι η Αμερική είναι η στρατιωτική δύναμη προστασίας της Νοτιοανατολικής Ασίας».

Αυτό σημαίνει ότι το εξωτερικό χρηματοδοτεί τις ΗΠΑ και οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν αυτό το χρήμα, για να επιβάλλουν την παγκόσμια αμερικανική τάξη πραγμάτων;

Ο φαν Σέρπενμπεργκ απαντά: «Ναι. Μπορούμε να το δούμε και έτσι: Ο υπόλοιπος κόσμος πληρώνει την Αμερική για την παροχή μιας υπηρεσίας -για τη δημιουργία της παγκόσμιας "Pax Americana"».

*Αρθρο της Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ, 22-23 Μαρτίου 2003


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ