Πέμπτη 23 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Οι ΗΠΑ «δεν ξεχνούν» το Σουδάν...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΧΑΡΤΟΥΜ.-

Το όψιμο «ενδιαφέρον» της κυβέρνησης του Τζορτζ Ουόκερ Μπους για τον πολυετή πόλεμο στο Σουδάν (και την εκμετάλλευση των πλούσιων πετρελαιοφόρων οριζόντων της χώρας) παραμένει σε εξέλιξη. Μετά την πρόσφατη έκθεση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ, Τζ. Ντάνφορντ, με την οποία γινόταν έκκληση στην ισλαμική κυβέρνηση του Χαρτούμ και στους αντάρτες του «Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού» του νότου να παραμερίσουν τον πόλεμο και να... συνεργαστούν(!) ώστε να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη εκμετάλλευση των πετρελαίων(!), οι ΗΠΑ επανέφεραν τις πιέσεις τους μέσω μιας νέας ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου.

«Πρέπει να δούμε έργα, όχι μόνον λόγια. Η κυβέρνηση του Σουδάν δεν μπορεί να δίνει κενές υποσχέσεις, ενώ συνεχίζει τον πόλεμο κατά του λαού της χώρας της. Πρέπει να σταματήσει να εμποδίζει τις αποστολές τροφίμων στο νότο, να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και να τιμήσει την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων» έγραφε χτεσινή γραπτή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου...

Η σουδανική ισλαμική κυβέρνηση του βορρά δεν αντέδρασε άμεσα στο νέο «φιλειρηνικό» κάλεσμα της Ουάσιγκτον. Νωρίτερα, πάντως, χτες άνδρες της εθνικής υπηρεσίας «ασφαλείας» του Σουδάν συνέλαβαν 25 φοιτητές απ' το νότιο τμήμα της χώρας με την «κατηγορία» πως στηρίζουν τους αντάρτες του «Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού» (SPLA).

Αφορμή για τη σύλληψη των 25 φοιτητών απ' το Πανεπιστήμιο Νείλος του Χαρτούμ στάθηκε η συμμετοχή των νεαρών σε εκδήλωση για την 19η επέτειο απ' τη δημιουργία του ανταρτικού κινήματος «SPLA». Σουδανικές φοιτητικές οργανώσεις κατήγγειλαν σε ξένα πρακτορεία πως οι ασφαλίτες δεν αρκέστηκαν μόνον σε συλλήψεις εντός του χώρου του πανεπιστημίου, αλλά ξυλοδαρμούς και τρομοκράτηση και άλλων φοιτητών που βρίσκονταν κοντά στο χώρο της εκδήλωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ