Πέμπτη 12 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΥΣ
Ανοιχτές απειλές προς Ιράν

Με... αυστηρό το βλέμμα προς το Ιράν

Associated Press

Με... αυστηρό το βλέμμα προς το Ιράν
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά», όσον αφορά το Ιράν δήλωσε, για άλλη μια φορά, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους, μετά τη συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, μην εγκαταλείποντας στιγμή την επιθετική ιμπεριαλιστική ρητορική του. Εξάλλου, πρόκειται για μια ακόμη κλιμάκωση των λεκτικών επιθέσεων του Λευκού Οίκου, τέτοιας έντασης μάλιστα που αναλυτές διερωτώνται εάν όλη αυτή η ρητορική συνιστά ψυχολογικό πόλεμο ή εάν, όντως ο Τζορτζ Μπους και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι, σχεδιάζουν μια επίθεση κατά του Ιράν με την αρωγή του Ισραήλ, πριν τη λήξη της θητείας τους στο Λευκό Οίκο.

«Η πρώτη επιλογή είναι να λύσουμε το θέμα μέσω της διπλωματικής οδού και αυτό ακριβώς κάνουμε. Το μήνυμά μας προς την κυβέρνηση του Ιράν είναι ξεκάθαρο», δήλωσε ο Μπους κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την Αγκελα Μέρκελ, μετά το πέρας της επίσημης συνάντησής τους. Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι θέμα της συνάντησης ήταν «οι προσφορές που κάνουμε στο Ιράν, αλλά φυσικά και το γεγονός ότι εάν το Ιράν δεν απαντήσει, τότε θα πρέπει να ακολουθήσουν περισσότερες κυρώσεις».

Οσον αφορά στο άλλο φλέγον ζήτημα του Ιράκ, παρότι εμφανίστηκε να κάνει αυτοκριτική, δηλώνοντας ότι «μετανιώνω για την επιθετική ρητορική», εντούτοις πρόσθεσε για τον πόλεμο: «Ουδόλως μετανιώνω. Η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν έκανε τον κόσμο πιο ασφαλή»... «Στη δική μου δουλειά, δεν μπορείς να γυρίσεις πίσω». Στην ίδια συνέντευξη, ο Μπους δήλωσε επίσης ότι αναμένει να οριστεί μια στρατηγική συμφωνία ασφαλείας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράκ, αλλά πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για μόνιμες αμερικανικές βάσεις στη χώρα και χαρακτήρισε «εσφαλμένες» τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για δημιουργία μόνιμων αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ.

Χτες το απόγευμα, ο Πρόεδρος Μπους έφτασε στη Ρώμη, τον τρίτο σταθμό της τελευταίας του ευρωπαϊκής περιοδείας. Ο Μπους θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι και με τον πάπα Βενέδικτο 16ο στο Βατικανό. Μετά την Ιταλία, ο Μπους θα μεταβεί στο Παρίσι για συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ενώ η περιοδεία θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη στη Βρετανία, στο Λονδίνο αλλά και το Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία, που θεωρείται βρετανικό έδαφος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνομιλίες Μέρκελ - Πούτιν με «πλήρη ατζέντα» (2018-08-21 00:00:00.0)
Επίσκεψη Μέρκελ με επίκεντρο το Προσφυγικό, τις επεμβάσεις και τις επενδύσεις (2018-06-22 00:00:00.0)
Σημαντικές αποφάσεις αναμένονται στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλη (2018-06-19 00:00:00.0)
Συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ (2014-07-17 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις από λαϊκές οργανώσεις (2008-07-08 00:00:00.0)
«Σίγουρη» η παραπομπή στο Συμβούλιο Ασφαλείας (2006-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ