Πέμπτη 12 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εγκρίθηκε το χρονικό όριο κράτησης υπόπτων

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με ελάχιστη διαφορά ψήφων εγκρίθηκε, τελικά, από τους Βρετανούς βουλευτές το νομοθέτημα που προβλέπει την περαιτέρω επέκταση του χρονικού ορίου κράτησης στις 42 ημέρες από τις 28 χωρίς να απαιτείται η απαγγελία κατηγοριών, καθώς πολλοί βουλευτές του Εργατικού Κόμματος ψήφισαν κατά του νομοσχεδίου. Τον νέο αντι-τρομοκρατικό νόμο ψήφισαν 315 βουλευτές έναντι 306.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της ψηφοφορίας ήταν το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ αναγκάστηκε να διακόψει την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή και να επιστρέψει στο Λονδίνο ώστε να ψηφίσει. Το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο της ήττας θα προκαλούσε περαιτέρω προβλήματα στον πρωθυπουργό, το κόμμα του οποίου έχει καταγράψει ποσοστά που πλησιάζουν ιστορικά ναδίρ του και έχει υποστεί ήττες στις τοπικές εκλογές, με σημαντικότερη αναμέτρηση αυτή για τη δημαρχία του Λονδίνου.

Εναντίον του νομοσχεδίου τάχθηκαν βουλευτές - τουλάχιστον 50 από το κυβερνών Εργατικό Κόμμα - οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μουσουλμανικές οργανώσεις και ο Μάρτιν Σέινιν, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την τρομοκρατία. Μάλιστα, ο Σέινιν κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση από τη Γενεύη να «αποσύρει το νομοσχέδιο ή να αναβάλει τη λήψη απόφασης γι' αυτό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ