Πέμπτη 12 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Διαμεσολαβήσεις» και στρατιωτικές προετοιμασίες

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Μια «τελευταία ευκαιρία» στην αιγυπτιακή διαμεσολαβητική προσπάθεια με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ότι «θα δώσει» η ισραηλινή ηγεσία μετά το πέρας της πολύωρης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας. Παράλληλα, όμως, δόθηκε η εντολή στον ισραηλινό στρατό να συνεχίσει τις προετοιμασίες για το ενδεχόμενο εξαπόλυσης ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή.

Εντονα αντέδρασε η «Χαμάς», εκπρόσωπος της οποίας υποστήριζε ότι η στάση της ισραηλινής κυβέρνησης αποτελεί «κοροϊδία». Τόνισε ότι δεν υπάρχει σοβαρότητα και ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί καμία εκεχειρία όσο τίθενται όροι. Αναλυτές στα ισραηλινά ΜΜΕ, πάντως, εκτιμούσαν ως εξαιρετικά απίθανο το ενδεχόμενο ευρείας στρατιωτικής επίθεσης στη Γάζα, καθώς οι συνέπειες σε επίπεδο ανθρωπίνων απωλειών, είτε από την πλευρά των Παλαιστινίων ιδιαίτερα των αμάχων είτε από την πλευρά του ισραηλινού στρατού, θα είναι, με μαθηματική ακρίβεια, δυσβάσταχτες.

Αντίθετα, πολύ πιο εύκολα διαχειρίσιμες είναι οι, περιορισμένης εμβέλειας, εισβολές και οι αεροπορικές επιδρομές. Χτες, για άλλη μια φορά, ισραηλινά τανκς έβαλλαν κατά «υπόπτων» στο χωριό Καράρα, κοντά στον καταυλισμό Κχαν Γιούνις, ενώ αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομές. Από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν νεκροί δύο μαχητές της «Χαμάς», αλλά και ένας άμαχος και ένα εννιάχρονο κοριτσάκι, του οποίου το σπίτι καταστράφηκε, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν και δύο άλλα μέλη της οικογένειάς του.

Κρίσης συνέχεια και συνομιλίες

Την επόμενη εβδομάδα θα επαναληφθούν, πιθανότατα, οι έμμεσες συνομιλίες ανάμεσα σε Ισραήλ και Συρία. Και αυτή τη φορά, οι διπλωμάτες των δύο πλευρών θα βρεθούν στην Τουρκία και θα ανταλλάξουν απόψεις διά μέσου της τουρκικής διπλωματικής οδού.

Εντός Ισραήλ, πάντως, εντείνεται η πίεση στον πρωθυπουργό Ολμέρτ να παραιτηθεί εξαιτίας του σκανδάλου στο οποίο έχει εμπλακεί. Ο Ολμέρτ, προς το παρόν, ανθίσταται, αλλά φέρεται να έδωσε την έγκρισή του για να αρχίσουν οι διαδικασίες για διενέργεια εσωκομματικών εκλογών στο «Καντίμα», προκειμένου, αν κριθεί απαραίτητο, ν' αντικατασταθεί από την αρχηγία και κατ' επέκταση να επανεκτιμηθεί αν θα παραμείνει πρωθυπουργός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ