Τρίτη 8 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ G8 - ΙΑΠΩΝΙΑ
Διαδηλώσεις από λαϊκές οργανώσεις

ΤΟΚΙΟ.--

Με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, συζητήσεις και μαζική διαδήλωση στους δρόμους του Σαπόρο υποδέχτηκε το λαϊκό κίνημα τους ηγέτες των οικονομικά ισχυρότερων χωρών στον κόσμο (ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία, Ρωσία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς και Ιαπωνία) που ξεκίνησαν την ετήσια Σύνοδο Κορυφής του G8. Υπό το άγρυπνο βλέμμα 21.000 αστυνομικών - παρά το γεγονός ότι η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε 2 μέρες πριν τη Σύνοδο και 100 χιλιόμετρα μακριά - οι διαδηλωτές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συμμαχίας ενάντια στη Σύνοδο του G8 (Εθνική Συνομοσπονδία Εργατών, Επιτροπή Ειρήνης, Νέα Ομοσπονδία Γυναικών, Επιτροπή Αλληλεγγύης στους λαούς της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, Εθνική Ομοσπονδία Αγροτών, Συντονιστική Επιτροπή για την υπεράσπιση του άρθρου 9 του Συντάγματος και Εθνικό Συμβούλιο κατά των ατομικών βομβών), κατέβηκαν στους δρόμους του Σαπόρο με συνθήματα ενάντια στη ...νομιμοποίηση του G8 που θεωρεί πως μπορεί να παίρνει αποφάσεις και να κυβερνάει τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας απέλασε 19 συνδικαλιστές του εργατικού και αγροτικού κινήματος της Νότιας Κορέας, κάτι που καταγγέλθηκε και κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.

Οι ηγέτες του G8, προωθώντας τα ιμπεριαλιστικά τους συμφέροντα, επιχειρούν να εμφανιστούν ως «ανθρωπιστές» και σύμφωνα με την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής θα ασχοληθούν με τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και του πετρελαίου, την οικονομική βοήθεια στην Αφρική, την πολιτική κατάσταση στη Ζιμπάμπουε καθώς και την κλιματική αλλαγή. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο επίσημο λογότυπο της Συνόδου φιγουράρουν 9 σημαίες - οι 8 του G8 και αυτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης - ενώ επίσημα συμμετέχει και ο πρόεδρος της ΕΕ και ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Χτες, πρώτη μέρα της Συνόδου, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε το ζήτημα της φτώχειας στην Αφρική, που συνδέεται στενά με την επισιτιστική κρίση. Ο Ρόμπερτ Ζέλικ, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, υποστήριξε ότι χρειάζονται επειγόντως 10 δισεκατομμύρια δολάρια για να καλυφθούν οι ανάγκες των φτωχότερων σε τρόφιμα και πόρους για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, πρότεινε στο G8 να προσκληθούν η Κίνα και η Ινδία στις συζητήσεις για τις αυξανόμενες τιμές.

Επιπλέον, χτες οι ηγέτες του G8 συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους 7 αφρικανικών χωρών και έθεσαν το ζήτημα του Ρόμπερτ Μουγκάμπε της Ζιμπάμπουε, που, όπως είπαν, πλήττει το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είχε συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζ. Μπους - τον οποίο διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και του εξέφρασε την ανησυχία του για την εγκατάσταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» στη Λιθουανία - τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, το Γάλλο ομόλογό του, Νικολά Σαρκοζί, και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπράουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ