Τρίτη 8 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
«Δεν προτείνω την παράδοση των όπλων»

Αρθρο του ηγέτη της Κούβας για τις εξελίξεις στην Κολομβία και τη Λατινική Αμερική

ΑΒΑΝΑ.--

Ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο με νέο άρθρο του στην εφημερίδα «Γκράνμα» (6/7/2008) σημειώνει σε ό,τι αφορά την επιχείρηση απελευθέρωσης της περασμένης Τετάρτης των 15 κρατουμένων των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) - ανάμεσά τους και της Γαλλοκολομβιανής πολιτικού Ινγκριντ Μπετανκούρ - ότι ενώ στρατιωτικοί αξιωματούχοι της Κολομβίας καυχιούνται για την επιχείρηση ως δική τους, την ίδια στιγμή οι αρχές των ΗΠΑ υπογράμμιζαν «ότι ήταν αποτέλεσμα χρόνων εντατικής στρατιωτικής συνεργασίας των στρατών της Κολομβίας και των ΗΠΑ». Σ' αυτή την επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν δορυφόροι των ΗΠΑ, ειδικός εξοπλισμός παρακολούθησης, αεροσκάφη που είχαν προμηθεύσει κυρίως οι ΗΠΑ.

«Εχω εκφράσει, πολύ ξεκάθαρα, ότι η θέση μας είναι η ειρήνη στην Κολομβία. Ωστόσο δεν είμαστε υπέρ μιας ξένης στρατιωτικής παρέμβασης ούτε μιας πολιτικής της βίας που οι ΗΠΑ επιχειρούν να επιβάλλουν με κάθε μέσο» στο λαό της Κολομβίας, σημείωσε ο Φιντέλ Κάστρο. Με ευθύτητα έχω ασκήσει κριτική στην αντικειμενικά σκληρή μέθοδο των απαγωγών και της κράτησης ομήρων στις συνθήκες της ζούγκλας. Αλλά δεν προτείνω σε κανέναν να παραδώσει τα όπλα του, όταν όποιος το έκανε τα τελευταία 50 χρόνια δεν επέζησε να δει την ειρήνη», προσθέτει.

Στο μεταξύ, η Ινγκριντ Μπετανκούρ, που βρίσκεται στη Γαλλία, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Caracol» της Κολομβίας απεύθυνε την Κυριακή μηνύματα στους κρατούμενους των ανταρτών των FARC τονίζοντας ότι η γαλλική κυβέρνηση της έχει υποσχεθεί να χορηγήσει βίζες και να προσφέρει διευκολύνσεις στους πρώην ομήρους που θα επιθυμούσαν να σπουδάσουν στη Γαλλία. Τέλος, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δέχεται κριτική από ριζοσπαστικές οργανώσεις της Λατινικής Αμερικής, καθώς ο Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες ανακοίνωσε χτες ότι στις 11 Ιούλη θα υποδεχτεί τον Κολομβιανό ομόλογό του Αλβαρο Ουρίμπε, «ως αδελφό» όπως είχε πει πριν μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ