Τρίτη 8 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αιματηρή επίθεση στην ινδική πρεσβεία

Από το χτεσινό μακελειό

Associated Press

Από το χτεσινό μακελειό
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Επίθεση αυτοκτονίας στην πρεσβεία της Ινδίας στην Καμπούλ, πραγματοποιήθηκε χτες στο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 44 άνθρωποι - στην πλειοψηφία τους άμαχοι - να χάσουν τη ζωή τους και 141 να τραυματιστούν. Μεταξύ των νεκρών αναφέρεται ότι είναι και δύο αξιωματούχοι της πρεσβείας της Ινδίας στο Αφγανιστάν, ο ταξίαρχος Ρ. Μέχτα, στρατιωτικός ακόλουθος, και ο πολιτικός σύμβουλος Β. Βένκτατ όπως και δύο Ινδοί φρουροί. Κατά την επίθεση, ο βομβιστής οδήγησε ένα αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά στην είσοδο της πρεσβείας, όπου και εξερράγη χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

Ο Αφγανός Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, σε δηλώσεις του, υποστήριξε ότι στόχος της επίθεσης ήταν να «βλάψει τις καλές σχέσεις των δύο χωρών», η Ινδία από την πλευρά της κατήγγειλε τη «δειλή τρομοκρατική επίθεση» σπεύδοντας να διαβεβαιώσει ότι δε θα εγκαταλείψει τις δεσμεύσεις της απέναντι στο Αφγανιστάν και το λαό του, δεδομένου ότι συμμετέχει στο πρόγραμμα ανοικοδόμησης, ενώ την επίθεση έσπευσαν να καταδικάσουν και οι ΗΠΑ.

Το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών από την πλευρά του υποστηρίζει ότι το συμβάν σχεδιάστηκε σε συνεργασία με «περιφερειακή μυστική υπηρεσία», παραπέμποντας σε παλαιότερες κατηγορίες προς τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν, όπου εικαζόταν ότι υποκινούσαν επιθέσεις σε αφγανικό έδαφος. Ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο καλοστημένης προβοκάτσιας για την εμπέδωση ...βολικού κλίματος τρομο-λαγνείας.

Η έκρηξη, που σημειώθηκε στις 8.30 τοπική ώρα, ήταν τόσο ισχυρή, ώστε ακόμα και καταστήματα που απείχαν αρκετά από το σημείο να υποστούν ζημιές, ενώ η ινδική κυβέρνηση δήλωσε ότι είναι σε άμεση επαφή με τις αφγανικές αρχές για το συντονισμό και την παρακολούθηση των εξελίξεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ