Τρίτη 19 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ
Σημαντικές αποφάσεις αναμένονται στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλη

Οπως προκύπτει από τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον γγ του ΝΑΤΟ

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Γ. Στόλτενμπεργκ κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο

Copyright 2018 The Associated

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Γ. Στόλτενμπεργκ κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την εκτίμησή τους ότι στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (11 - 12 Ιούλη) θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση της διατλαντικής συμμαχίας και θα σταλεί ένα «ισχυρό μήνυμα συνοχής» εξέφρασαν ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή τους την περασμένη Παρασκευή στο Βερολίνο.

Στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου βρίσκονται - ανάμεσα σε άλλα - οι αμυντικές δαπάνες των κρατών - μελών, οι σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας, η «καταπολέμηση» της διεθνούς τρομοκρατίας, μια νέα αποστολή σταθεροποίησης στο Ιράκ και μεγαλύτερη «δέσμευση» στο Αφγανιστάν.

«Από τις προπαρασκευαστικές εργασίες των υπουργών Αμυνας προκύπτει ότι αυτή η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα έχει πολύ σταθερά αποτελέσματα» και «θα ληφθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις», απάντησε η Μέρκελ σε ερώτηση για τον απόηχο της ενδοϊμπεριαλιστικής κόντρας στην πρόσφατη Σύνοδο του G7 και την απόσυρση των ΗΠΑ από το τελικό ανακοινωθέν. Από την πλευρά του ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε: «Σε αυτήν τη Σύνοδο θα δείξουμε ότι παρά τις διαφορετικές απόψεις για το Ιράν, την κλιματική αλλαγή, το εμπόριο (...) δεν έχουμε αποδυνάμωση των διατλαντικών δεσμών, αντίθετα ενίσχυσή τους» στην άμυνα και την ασφάλεια.

Επίσης σε σχετική ερώτηση, ο γγ του ΝΑΤΟ σημείωσε πως «οι ΗΠΑ και ο Πρόεδρος Τραμπ θα υπογραμμίσουν τις δεσμεύσεις τους προς τη διατλαντική ενότητα και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ» και πρόσθεσε: «Από τότε που ο Tραμπ ανέλαβε την προεδρία, διαπιστώσαμε ότι οι Αμερικανοί δαπανούν 40% περισσότερο για την άμυνα στην Ευρώπη. Μετακινείται περισσότερος εξοπλισμός. Σταθμεύουν περισσότεροι στρατιώτες και αναλαμβάνεται η δέσμευση της ομάδας μάχης στην Πολωνία. Διαπιστώσαμε επίσης βελτιώσεις όσον αφορά την αυξημένη ετοιμότητα και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

«Η συμμαχία πρέπει να προσαρμόζεται ξανά και ξανά σε νέες καταστάσεις ασφάλειας. Ο προσανατολισμός του ΝΑΤΟ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την επίθεση στην ανατολική Ουκρανία έχει αλλάξει σημαντικά», υπογράμμισε η καγκελάριος. Σχετικά με τη Ρωσία, ο γγ του ΝΑΤΟ έκανε λόγο για «διττή προσέγγιση», σημειώνοντας: «Η σχέση μας με τη Ρωσία δεν είναι τόσο απλή. Ομως, όσο πιο δύσκολες είναι οι σχέσεις μας, τόσο σημαντικότερος είναι ο διάλογος».

Τόσο η Μέρκελ όσο και ο Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκαν στην ενεργό συμμετοχή της Γερμανίας στις «δραστηριότητες» του ΝΑΤΟ, όπως στην Ανατολική Ευρώπη, όπου ηγείται ενός τάγματος στη Λιθουανία, αλλά και ως επικεφαλής χώρα σε μια σειρά αποστολές στο Αφγανιστάν.

Η Αγκ. Μέρκελ υπενθύμισε την «ισχυρή δέσμευση» της Γερμανίας να αυξήσει έως το 2024 τις αμυντικές της δαπάνες στο 1,5% του ΑΕΠ. Αυτό το ζήτημα αποτελεί «σημείο τριβής» με τις ΗΠΑ, που κατηγορούν τη γερμανική κυβέρνηση ότι συνεισφέρει οικονομικά πολύ λιγότερα από το στόχο του 2% του ΑΕΠ. Η καγκελάριος δήλωσε ότι αναγνωρίζει το στόχο του 2% έως το 2024, «βρισκόμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση», αν και «δεν πρόκειται να τον φτάσουμε». «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς» και «να δίνουμε ρεαλιστικές πληροφορίες», πρόσθεσε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναζήτηση «πρακτικών βημάτων» ενίσχυσης της διατλαντικής συνεργασίας (2021-07-17 00:00:00.0)
Απλώνει την κόντρα με Ρωσία και Κίνα σε ολόκληρο τον πλανήτη (2021-03-24 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο οι αντιπαραθέσεις με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (2017-04-02 00:00:00.0)
Προσαρμογές, κινήσεις και αντιθέσεις σε ρευστό τοπίο... (2017-02-16 00:00:00.0)
Ξεκινά στις Βρυξέλλες με ανοικτά μέτωπα στα νότια και ανατολικά (2017-02-15 00:00:00.0)
Προετοιμάζοντας το πιο επιθετικό ΝΑΤΟ (2016-06-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ