Τρίτη 19 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της Κυριακής

Πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Ερντογάν να οδηγείται σε β' γύρο

Από χτεσινή συγκέντρωση στην Τουρκία
Από χτεσινή συγκέντρωση στην Τουρκία
ΑΓΚΥΡΑ.--

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία, είναι άφθονες οι δημοσκοπήσεις και αρκετές καταγράφουν πτώση των ποσοστών του υποψηφίου του (ισλαμοσυντηρητικού, σημερινού κυβερνώντος) ΑΚΡ Ρ. Τ. Ερντογάν (παραμένοντας πρώτος), που στηρίζεται και από το Εθνικιστικό Κίνημα (ΜΗΡ). Ζητούμενο για την αντιπολίτευση παραμένει αν κάποιος θα καταφέρει να πάει με τον Ερντογάν στον β' γύρο των προεδρικών, όπως και το εάν το νέο Κοινοβούλιο δεν θα έχει αυτοδύναμο ΑΚΡ (που βέβαια έχει συγκροτήσει εκλογική συμμαχία με το ΜΗΡ). Αρκετές έρευνες εμφανίζουν σημαντική τη δυναμική του Μουχαρέμ Ιντζέ, του «μετριοπαθούς» υποψηφίου, προέδρου του σοσιαλδημοκρατικού CHP.

Ερευνα που έγινε στις 13/6 (για λογαριασμό της εταιρείας «Plus Mayak») δίνει στον Ερντογάν 45,8% και στον Ιντζέ 28,9%. Ακολουθούν η υποψήφια του νεοσύστατου φιλελεύθερου ΙΥΙ («Καλού κόμματος») Μεράλ Αξενέρ με 13,1% και ο φυλακισμένος (κατηγορούμενος για «τρομοκρατία» και συνωμοσία κατά της κυβέρνησης) Σελαχατίν Ντεμιρτάς με 10,2%.

Αλλη έρευνα που έγινε επίσης στις 13/6 (για λογαριασμό της ΑΚΑΜ), δίνει αντίστοιχα στους ίδιους υποψήφιους 44,5%, 29%, 14,5% και 9,3% και έρευνα της «Remres» (6-13/6) δίνει 43,6%, 29,5%, 12,3% και 11,4%

Την ίδια ώρα, οξύνονται οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί. Νέα επιστολή 44 μελών του αμερικανικού Κογκρέσου ζητά από τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ να ανασταλεί η πολυσυζητημένη παράδοση των μαχητικών «F-35» που η Τουρκία έχει παραγγείλει στη «Lokcheed Martin», υποστηρίζοντας ότι η Αγκυρα με τη στάση της «υπονομεύει πλέον τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο». Πάντως, πριν μερικές μέρες, ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας αρμόδιος για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ Τόμας Γκόφους είπε ότι οι ΗΠΑ «θα προτιμούσαν να μην αποκτήσουν οι Τούρκοι "S-400"», αλλά και ότι «το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας φαίνεται πως δεν έχει σχέδια για να εμποδίσει την Τουρκία και να μην της παραδώσει το πρώτο "F-35"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ