Τρίτη 19 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Απαντήσεις» σε τέσσερις «μεγάλες προκλήσεις για την Ευρώπη»

Συνάντηση Μέρκελ - Μακρόν σήμερα, στο πλαίσιο του γαλλογερμανικού συμβουλίου υπουργών στο Βερολίνο

«Θα δώσουμε γερμανογαλλικές απαντήσεις σε τέσσερις μεγάλες προκλήσεις για την Ευρώπη», δήλωσε το Σάββατο η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ενόψει της σημερινής συνάντησής της με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο του γαλλογερμανικού συμβουλίου υπουργών στο Βερολίνο.

«Η συνάντηση πραγματοποιείται σε μια εποχή που, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη» και «η Γαλλία κι η Γερμανία θέλουν να συμβάλουν», σημείωσε η καγκελάριος, την ώρα που συνεχίζεται το σκληρό παζάρι για να παρουσιάσουν οι δυο κυβερνήσεις μια κοινή πρόταση στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 28-29 Ιούνη.

Σύμφωνα με την Αγκ. Μέρκελ, τα τέσσερα σημεία, όπου θα επικεντρωθεί η πρόταση, αφορούν: Μια κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας. «Εχουμε προχωρήσει πολύ», αλλά θα πρέπει να «δοθεί νέα ώθηση σε αυτήν τη συνεργασία». Η αντιμετώπιση της μετανάστευσης «χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση. Και νομίζω ότι αυτό το θέμα είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για τη συνοχή της Ευρώπης». Επίσης, θα αφορά τη μετεξέλιξη της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, καθώς και την καινοτομία.

Αναμέτρηση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα

Αναδεικνύοντας ότι η πορεία της γαλλογερμανικής συνεργασίας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ικανότητα αναμέτρησης με άλλα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει ταχύτατα στο πνεύμα των μεταρρυθμίσεων που έχει προτείνει ο Γάλλος ηγέτης Μακρόν, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

«Πρέπει να θωρακίσουμε την Ευρωζώνη, να την προετοιμάσουμε για την επόμενη οικονομική κρίση και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε ότι θα είναι μια ζώνη ανάπτυξης και ευημερίας», είπε μιλώντας στο γερμανικό «Spiegel», αναφέροντας ότι «όλες οι αλλαγές που θέλουμε να δούμε αφορούν τη διασφάλιση της εξέλιξης της νομισματικής ένωσης σε μια αυθεντική οικονομική ένωση».

Μιλώντας για την πρόταση δημιουργίας μηχανισμού ενίσχυσης ενός κράτους - μέλους σε περίπτωση κρίσης, είπε ότι αυτό «δεν σημαίνει ότι θα την απαλλάξουμε από την υποχρέωση για δημοσιονομική σταθερότητα. Αυτές οι προσπάθειες πρέπει ακόμη να εκπληρώνονται», ενώ όσον αφορά τον ανταγωνισμό με ΗΠΑ και Κίνα, είπε: «Η Ευρώπη δεν πρέπει απλώς να γίνει οικονομική δύναμη, αλλά πρέπει και να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τις αξίες και τους κανόνες της» και χαρακτηριστικά πρόσθεσε: «Εάν η Ευρωζώνη πρόκειται να γίνει η πιο επιτυχημένη οικονομική περιοχή του κόσμου, θα πρέπει να το κάνει ενωμένη. Μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπίσει και τον Πρόεδρο Τραμπ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ