Τρίτη 19 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Ενδοκυβερνητική κόντρα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σαφή προειδοποίηση προς τον υπουργό Eσωτερικών και επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ, να αποφύγει οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια στην αντιμετώπιση των «παράνομων» μεταναστών και προσφύγων, διατύπωσε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ (CDU).

Η «ενδοοικογενειακή» κόντρα CSU - CDU ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα, μετά από σχέδιο που παρουσίασε ο Ζεεχόφερ και το οποίο προβλέπει οι γερμανικές αρχές να απορρίπτουν επί τόπου στα γερμανικά σύνορα και να επαναπροωθούν μετανάστες χωρίς έγγραφα και αιτούντες άσυλο που έχουν κάνει αίτηση ή έχουν απορριφθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Η Μέρκελ προειδοποίησε πως αν τεθεί σε ισχύ ένα τέτοιο μέτρο, θα αποτελεί αμφισβήτηση της αρχής των «κατευθυντήριων γραμμών της πολιτικής», που είναι αρμοδιότητα «του ομοσπονδιακού καγκελάριου να τις καθορίζει και φέρει την ευθύνη», όπως ορίζει το γερμανικό Σύνταγμα.

Η καγκελάριος επιδιώκει ευρωπαϊκή λύση στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης και των προσφυγικών ροών, δεν εναντιώνεται στις επαναπροωθήσεις, αλλά διαφωνεί αυτές να γίνονται «μονομερώς» και «σε βάρος τρίτων». Το θέμα θα τεθεί και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (28 - 29 Ιούνη) και η Μέρκελ ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει «αυτόματη ενεργοποίηση των απορρίψεων» στα γερμανικά σύνορα από 1η Ιούλη, σε περίπτωση που δεν συμφωνηθούν όλα στη Σύνοδο Κορυφής. Αυτό αποτελεί απάντηση στον ισχυρισμό του Χ. Ζεεχόφερ πως «δίνει διορία» μέχρι τη Σύνοδο, προτού προχωρήσει σε εφαρμογή της πρότασής του.

«Είναι σκάνδαλο, όταν έχουν απαγόρευση εισόδου και εξακολουθούν να εισέρχονται στη Γερμανία», δήλωσε ο Χ. Ζεεχόφερ σε μια παράλληλη συνέντευξη Τύπου χτες. Ωστόσο, δεσμεύτηκε να υποστηρίξει τις προσπάθειες για διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες της ΕΕ.

Οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) ζήτησαν τη δημιουργία μιας «επιτροπής μεγάλου συνασπισμού», πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ, όπως τόνισαν χτες, επιθυμούν επίσης επιταχυνόμενες διαδικασίες ασύλου για πρόσφυγες που έχουν δηλωθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ