Τρίτη 19 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Σφοδρές συγκρούσεις σε συνοικίες του λιμανιού Χοντέιντα

ΣΑΝΑΑ.--

Στη νότια συνοικία Μανζάρ του στρατηγικού λιμανιού Χοντέιντα της Υεμένης επικεντρώνονταν χτες οι σφοδρές συγκρούσεις αντικαθεστωτικών μαχητές των σιιτών Χούτι με στρατιώτες και μισθοφορικές δυνάμεις του συνασπισμού της Σαουδικής Αραβίας, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η ήδη εφιαλτική κατάσταση για εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους της πόλης.

Από τις σφοδρές συγκρούσεις υπολογίζεται πως μόνο τις τελευταίες τέσσερις μέρες έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες του πάνω από 25.000 άμαχοι. Ο Μοχάμεντ αλ Μπεκχέτι, εκπρόσωπος των Χούτι, διέψευσε τις πληροφορίες ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, που ολοκλήρωσε την Κυριακή τριήμερη επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, που ελέγχεται από τους αντικαθεστωτικούς, τους ζήτησε να παραδώσουν τα όπλα και τον έλεγχο του λιμανιού Χοντέιντα σε δυνάμεις του ΟΗΕ, με αντάλλαγμα να σταματήσει την επίθεση στο στρατηγικό λιμάνι ο αραβικός συνασπισμός χωρών που στηρίζει την ιμπεριαλιστική επίθεση που εξαπολύει από το Μάρτη του 2015 η Σαουδική Αραβία, σε μία προσπάθεια να ανακόψει την εντεινόμενη γεωπολιτική επιρροή του Ιράν.

Νωρίτερα, πηγές των Χούτι στην πρωτεύουσα Σαναά ανέφεραν πως στις μάχες που γίνονται στο λιμάνι συμμετέχουν εκτός από τους Σαουδάραβες, τα στρατεύματα και τους μισθοφόρους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και Αιγύπτιοι στρατιωτικοί.

Επιπλέον, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράατν αλ Χουσέιν, ξεκινώντας χτες, στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη, Σύνοδο (διάρκειας τριών βδομάδων) του Οργανισμού, εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις επιπτώσεις των συγκρούσεων στο λιμάνι Χοντέιντα στις ζωές εκατομμυρίων αμάχων.

Παράλληλα, χτες ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη μετέβη στη Νέα Υόρκη για να παρουσιάσει σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τα αποτελέσματα της πρόσφατης τριήμερης επίσκεψής του στην πόλη Σαναά και το αδιέξοδο στις συνομιλίες που είχε με στελέχη των αντικαθεστωτικών Χούτι.

Τέλος, χτες ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ανουάρ Γκαργκάς, ισχυρίστηκε ότι η επίθεση που ξεκίνησε ο συνασπισμός της Σαουδικής Αραβίας στο λιμάνι Χοντέιντα «στοχεύει να επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» τους Χούτι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερχονται και Γερμανοί ...παρατηρητές (2019-01-26 00:00:00.0)
Συμφωνίες για προσωρινή κατάπαυση του πυρός (2018-12-14 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2018-11-27 00:00:00.0)
Σφοδρές συγκρούσεις για τον έλεγχο του Χοντέιντα (2018-11-09 00:00:00.0)
Πολύνεκρες συγκρούσεις κοντά στο στρατηγικό λιμάνι Χοντέιντα (2018-06-12 00:00:00.0)
Το αιματοκύλισμα συνεχίζεται (2015-06-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ