Τρίτη 19 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Στην Ισπανία το καράβι με τους μετανάστες

Το Μεταναστευτικό και η οικονομία στο επίκεντρο του παζαριού μεταξύ αστικών κυβερνήσεων

Στην Ισπανία έφτασαν ταλαιπωρημένοι οι μετανάστες που έγιναν «μπαλάκι» επί μέρες

Copyright 2017 The Associated

Στην Ισπανία έφτασαν ταλαιπωρημένοι οι μετανάστες που έγιναν «μπαλάκι» επί μέρες
Το πλοίο «Aquarius» Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με 630 Αφρικανούς μετανάστες, ανάμεσά τους παιδιά και έγκυες, που έγινε αφορμή να ξεσπάσει διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στην ιταλική κυβέρνηση, που του αρνήθηκε τον ελλιμενισμό, και τη γαλλική, που την επέκρινε για «ανευθυνότητα» και «κυνισμό», έφτασε τελικά την Κυριακή στο λιμάνι της Βαλένθια. Η κυβέρνηση της Ισπανίας τού έδωσε την άδεια σε μια προσπάθεια να φανεί ευαίσθητη για την «οδύσσεια» αυτών των απελπισμένων ανθρώπων. Στην πραγματικότητα, και αυτή η περίπτωση, από τις πολλές που συμβαίνουν καθημερινά στη Μεσόγειο (ενώ άλλες έχουν τραγική κατάληξη), αξιοποιείται από τις αστικές τάξεις της ΕΕ, που είναι συνυπεύθυνες για τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων. Το Μεταναστευτικό και η δήθεν «συλλογική επίλυσή του», που ζητούν διάφορες δυνάμεις, δεν έχουν σχέση με την τύχη των ξεριζωμένων από την καπιταλιστική βαρβαρότητα και τις επεμβάσεις που στηρίζουν οι αστοί, αλλά με το γενικότερο παζάρι τους στο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας και για την ίδια την προοπτική της ΕΕ.

Αλλωστε, και η νέα σοσιαλδημοκρατική ισπανική κυβέρνηση, με την κίνησή της, αλλά και η γαλλική - που με την άφιξη του πλοίου στο ισπανικό λιμάνι ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να δεχθεί όσους από τους μετανάστες του «Αquarius» θέλουν να μεταβούν στη Γαλλία - συμμετέχουν ενεργά στους σχεδιασμούς για τη λεγόμενη αναμόρφωση της ΕΕ, επιχειρώντας να αναβαθμίσουν τη θέση τους σε σχέση με τη Γερμανία. Δεδομένη πάντως παραμένει η επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα. Στην ίδια κατεύθυνση, ο Ιταλός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Μ. Σαλβίνι (ηγέτης της αντιδραστικής «Λέγκας») δηλώνει ότι η Ιταλία δεν θα δεχτεί άλλα πλοία μεταναστών και θέλει και άλλες χώρες να αναλάβουν την ευθύνη. Επίσης ο Σαλβίνι άνοιξε και ζήτημα για καταγραφή των Ρομά στην Ιταλία, προκαλώντας αντιδράσεις.

Τέλος, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είχε προγραμματίσει για χτες το βράδυ συνάντηση στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ και συζήτηση εφ' όλης της ύλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ