Παρασκευή 22 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Επίσκεψη Μέρκελ με επίκεντρο το Προσφυγικό, τις επεμβάσεις και τις επενδύσεις

Η Γερμανίδα καγκελάριος βγήκε για ...μπίζνες στη Μέση Ανατολή

Copyright 2018 The Associated

Η Γερμανίδα καγκελάριος βγήκε για ...μπίζνες στη Μέση Ανατολή
ΑΜΜΑΝ.--

Το προσφυγικό ζήτημα, οι πόλεμοι σε Συρία και Υεμένη, η κατάσταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη ενόψει του επικείμενου αμερικανικού «ειρηνευτικού» σχεδίου, η εντεινόμενη γεωπολιτική επιρροή του Ιράν στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την προοδευτική βελτίωση του βαλλιστικού προγράμματος και τα συμφέροντα γερμανικών μονοπωλίων για την ανάληψη έργων στους τομείς των υποδομών και των μεταφορών τέθηκαν στο επίκεντρο των πολύωρων διαβουλεύσεων που είχε από νωρίς χτες το πρωί στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμμάν, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, επικεφαλής κλιμακίου κυβερνητικών αξιωματούχων και μονοπωλίων της χώρας της.

Η Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον Ιορδανό μονάρχη, Αμπντάλα Β', ανακοίνωσε τη χορήγηση οικονομικής «βοήθειας» ύψους 442 εκατ. δολαρίων και πιστώσεων ύψους 100 εκατ. δολαρίων προκειμένου το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο της Ιορδανίας να εφαρμόσει πιο χαλαρές - αντιλαϊκές- «μεταρρυθμίσεις» που επιβάλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η βοήθεια, άλλωστε, ανακοινώνεται λίγες βδομάδες αφότου βγήκε ο λαός στους δρόμους πολλών μεγάλων πόλεων επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να εξοικονομήσει 150 εκατ. δολάρια κάνοντας ακόμη πιο βαριά τη φορολογία των λαϊκών και των μεσαίων στρωμάτων. Μπροστά στο φόβο μίας πιθανής αποσταθεροποίησης της κατάστασης στην Ιορδανία, που στηρίζει τις επεμβάσεις δυτικών και άλλων ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής δίνοντας βάσεις για βομβαρδισμούς σε γειτονικές χώρες, ενώ παράλληλα προβάλλεται ως «θεματοφύλακας» και κηδεμόνας των ισλαμικών ιερών χώρων στην Ιερουσαλήμ, και άλλοι ανακοίνωσαν οικονομική βοήθεια. Μεταξύ αυτών ήταν η ΕΕ, μέσω της Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατης εκπροσώπου της Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, που υποσχέθηκε τη χορήγηση αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στην Ιορδανία, όπως και τρεις μοναρχίες του Κόλπου που κατέθεσαν στην Κεντρική Τράπεζα Ιορδανίας γι' αυτόν το λόγο 2,5 δισ. δολάρια.

Συναντώντας Ιορδανούς φοιτητές και κάνοντας διάλογο μαζί τους στο Γερμανο-Ιορδανικό Πανεπιστήμιο του Αμμάν, η Μέρκελ επανέλαβε πως είναι με το πλευρό «αυτών που ευτυχώς είναι η πλειοψηφία στη Γερμανία και λένε πως πρέπει να παραμείνουμε μία ανοικτή χώρα (...) Πρέπει όμως αυτό να γίνει με κανόνες». Εξέφρασε την «ανησυχία» για το πρόσφατο διάταγμα του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, περί καταγραφής και εξασφάλισης των περιουσιακών στοιχείων Σύρων προσφύγων και μεταναστών επειδή, όπως είπε, εάν εφαρμοστεί «θα δυσκολέψει ή θα αποτρέψει» τον επαναπατρισμό εκατομμυρίων Σύρων αμάχων που διέφυγαν στο εξωτερικό. Πρόσθεσε μάλιστα ότι έθεσε αυτό το θέμα και κατά την πρόσφατη συνάντησή της με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μετά τη συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο ο βασιλιάς Αμπντάλα Β' επέλεξε να αναφερθεί στο Παλαιστινιακό τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή» δίχως παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ.

Η Μέρκελ πριν αναχωρήσει χτες το απόγευμα για την πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, μετέβη σε βάση του γερμανικού στρατού στην Ιορδανία, από όπου απογειώνονται τα βομβαρδιστικά που συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικές αποστολές του «διεθνούς συνασπισμού» των ΗΠΑ σε Συρία και Ιράκ ευχαριστώντας και εμψυχώνοντας τα εκεί στρατεύματα της χώρας της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ