Παρασκευή 22 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τις έντονες ενδοαστικές διεργασίες στην Τουρκία, που κορυφώνονται ενόψει και των διπλών πρόωρων εκλογών της επόμενης Κυριακής, επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Ρ. Τ. Ερντογάν, Πρόεδρος της χώρας και εκ νέου υποψήφιος (με τη στήριξη του ισλαμοσυντηρητικού ΑΚΡ και του εθνικιστικού ΜΗΡ), αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης συνασπισμού.

Οπως είπε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, αν η «Λαϊκή Συμμαχία» (το εκλογικό σχήμα AKP - MHP) πάρει κάτω από 300 έδρες στη νέα 600μελή Βουλή - πιθανότητα που ο ίδιος χαρακτήρισε «πολύ πολύ χαμηλή» - «θα μπορούσε να διερευνηθεί ένας κυβερνητικός συνασπισμός».

Η τοποθέτηση Ερντογάν αναδεικνύει ότι το ΑΚΡ μελετά ήδη εναλλακτικές για το ενδεχόμενο μεγαλύτερης «συνεννόησης» που θα χρειαστεί με άλλες αστικές δυνάμεις, στο πλαίσιο των πιο αποφασιστικών προσπαθειών της τουρκικής αστικής τάξης να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, σε ένα φόντο ραγδαίων ανακατατάξεων σε όλη την περιοχή. Τις ενδοαστικές διεργασίες επιβεβαιώνουν πάντως και οι επαφές που δυναμώνουν στην αντιπολίτευση, όπου ήδη κάθε πλευρά σχεδιάζει τις κινήσεις της σε έναν ενδεχόμενο β' γύρο και προκρίνεται το πώς καλύτερα θα αντιμετωπιστεί ο αντίπαλος του Ερντογάν, όποιος κι αν είναι αυτός.

Παράδοση «F-35» αλλά και δασμοί προς ΗΠΑ

Στο μεταξύ, χτες, έγινε στο Τέξας των ΗΠΑ η τελετή παράδοσης των δύο από τα (αρκετά περισσότερα) μαχητικά αεροσκάφη «F-35» που η Τουρκία έχει παραγγείλει στην αμερικανική εταιρεία «Lockheed Martin». Η συνολική εκτέλεση της παραγγελίας έχει εξελιχθεί σε πεδίο εκδήλωσης τόσο του αμερικανοτουρκικού παζαριού, όσο και διαφωνιών στο εσωτερικό της αμερικανικής αστικής τάξης για τους όρους της συνεργασίας της με την τουρκική. Πάντως, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε χτες ότι τα πρώτα «F-35» θα φτάσουν στην Τουρκία το 2020, όταν θα έχει ολοκληρωθεί και η αντίστοιχη εκπαίδευση των πιλότων.

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικοί των διαστάσεων που αποκτούν οι διαφωνίες ΗΠΑ - Τουρκίας είναι και οι δασμοί που η Αγκυρα αποφάσισε να εφαρμόσει σε βάρος των ΗΠΑ, αξίας 266,5 εκατ. δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ