Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ο Μουμπάρακ στην Ουάσιγκτον, ο Πέρες στη Μόσχα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Με τον Μπαράκ Ομπάμα συναντάται σήμερα στο Λευκό Οίκο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ. Βασικό θέμα της συνάντησης το Μεσανατολικό, με τον Μουμπάρακ να επιμένει ότι για να υπάρξουν «βήματα καλής θέλησης από την αραβική πλευρά, θα πρέπει πρώτα να υπάρξουν σαφείς κινήσεις από την πλευρά του Ισραήλ, λόγω βεβαρημένου παρελθόντος».

Η προεδρία Ομπάμα, στο πλαίσιο της «νέας τακτικής προσέγγισης» προς τον αραβικό κόσμο, ζητά, καταρχάς, από τις αραβικές χώρες να «δώσουν περισσότερα δείγματα ετοιμότητας διαλόγου» και από το Ισραήλ να «τερματίσει» την εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική Οχθη. Η ισραηλινή κυβέρνηση Νετανιάχου αρνείται κάτι τέτοιο, αν και χτες εντέχνως Ισραηλινοί αξιωματούχοι διέρρεαν ότι τον τελευταίο μήνα δεν έχουν δοθεί άδειες ανοικοδόμησης οδηγώντας ουσιαστικά σε ένα «προσωρινό πάγωμα» του εποικισμού.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του Μουμπάρακ με Αμερικανό Πρόεδρο, την τελευταία πενταετία. Τα τελευταία χρόνια της προεδρίας Μπους, οι αμερικανο-αιγυπτιακές σχέσεις είχαν «κρυώσει» γιατί οι δύο «καλοί σύμμαχοι» διαφώνησαν, έστω και επιφανειακά, στο ζήτημα της κατοχής του Ιράκ, των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών, ενώ ένταση προκάλεσαν οι ανοιχτές επικρίσεις της Ουάσιγκτον για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές διαδικασίες στην Αίγυπτο.

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Σιμόν Πέρες βρισκόταν στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας για συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Μεντβέντεφ, προκειμένου να συζητήσουν τα της Μέσης Ανατολής ενόψει της σχετικής διεθνούς συνόδου που διοργανώνει η Μόσχα τους επόμενους μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ