ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΑΕΔ
Βαρύ πλήγμα για τους εργαζόμενους
  • Διασπάται και ουσιαστικά ιδιωτικοποιείται ο ΟΑΕΔ και νομιμοποιείται η «ενοικίαση» εργαζομένων, με νομοσχέδιο που συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής
  • Δ. Τσιόγκας: Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χτυπήματα σε βάρος της εργατικής τάξης

Στην εποχή του δουλεμπορίου εργαζομένων και στη μετατροπή του ΟΑΕΔ ουσιαστικά σε ιδιωτική επιχείρηση, οδηγεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, που ψηφίστηκε χτες επί της αρχής από την κυβερνητική πλειοψηφία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Με το νομοσχέδιο νομιμοποιούνται τα δουλεμπορικά ιδιωτικά γραφεία που θα «νοικιάζουν» εργαζόμενους, ενώ ο ΟΑΕΔ παραχωρεί σε τρεις νεοσύστατες Ανώνυμες Εταιρίες σημαντικές δραστηριότητες για να υλοποιούνται καλύτερα οι επιταγές και οι επιθυμίες των εργοδοτών.

Ενα από τα μεγαλύτερα χτυπήματα σε βάρος της εργατικής τάξης χαρακτήρισε τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο εισηγητής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι πλέον ο ΟΑΕΔ θα πρέπει να αποκαλείται Οργανισμός Αφαίρεσης Εργατικών Δικαιωμάτων. Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι ο ΟΑΕΔ μετατρέπεται σε ιδιωτική επιχείρηση που θα εξυπηρετεί ξεκάθαρα τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ο Δ. Τσιόγκας είπε ότι ανέκαθεν ο ΟΑΕΔ ήταν ένα εργαλείο για την προώθηση των κυβερνητικών επιλογών, οι οποίες και είναι υπεύθυνες για τα όποια προβλήματα βαραίνουν τον Οργανισμό. Αυτές οι πολιτικές είπε φταίνε για το ότι μόλις ένας στους τέσσερις ανέργους επιδοτείται μόνο για ένα χρόνο και με ποσά που δε φθάνουν ούτε στο 50% του κατώτερου ημερομίσθιου. «Αυτή η ξεφτίλα, τόνισε χαρακτηριστικά, δείχνει την ανάλγητη πολιτική». Μία πολιτική, που, ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της «Λευκής Βίβλου», ανέτρεψε τις εργασιακές σχέσεις και τις ελαστικοποίησε, κάνοντας έτσι λάστιχο τη ζωή των εργαζομένων.

Στην ίδια κατεύθυνση, είπε, διαλύετε τον ΟΑΕΔ για να ικανοποιήσετε το μεγάλο κεφάλαιο, ανατρέποντας έτσι τον ενιαίο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του Οργανισμού. Ολα πλέον θα διεκπεραιώνονται από τα ιδιωτικά δουλεμπορικά γραφεία εργασίας, ενώ οι τρεις θυγατρικές Ανώνυμες Εταιρίες του ΟΑΕΔ δε θα ελέγχονται από τους μηχανισμούς του κράτους.

Ο Δ. Τσιόγκας, αναφερόμενος στα συγκεκριμένα σημεία του νομοσχεδίου, είπε ότι με τα «Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης» θα γίνεται προσπάθεια να αναγκάζονται οι εργαζόμενοι να προσαρμόζονται στις όποιες απαιτήσεις των αφεντικών προκειμένου να βρουν δουλιά. Επίσης με το «Παρατηρητήριο Απασχόλησης» θα ομαδοποιούνται τα στοιχεία των ανέργων για να αποτελέσουν στη συνέχεια φτηνό δυναμικό για τους εργοδότες.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ κατήγγειλε και τα δουλεμπορικά γραφεία «ενοικίασης» εργαζομένων προσωρινής απασχόλησης που νομιμοποιεί το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι και αυτά εντάσσονται στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που με τόση θέρμη προωθεί η κυβερνητική πολιτική. Υπενθύμισε ότι δόθηκαν στους εργοδότες επιδοτήσεις τρισεκατομμυρίων δρχ. και παρ' όλα αυτά η ανεργία συνεχώς ανεβαίνει και τόνισε χαρακτηριστικά: «Ετσι όπως πάτε θα καταργήσετε και τα επιδόματα ανεργίας, αλλά να είστε σίγουροι ότι πριν το κάνετε θα σας καταργήσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Εκτός των άλλων, είπε ο Δ. Τσιόγκας, με το νομοσχέδιο θα ανατραπούν και οι εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ και πρότεινε ο Οργανισμός να μείνει ενιαίος, δημόσιος και κοινωνικά αναβαθμισμένος. Να δίνει επίδομα ανεργίας ίσο με το 80% του μισθού και να διαρκεί μέχρι ο εργαζόμενος να βρει δουλιά, να γίνουν προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων, να έχουν οι εργαζόμενοι την πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης και να γίνουν μόνιμοι και οι εκπαιδευτικοί των σχολών του Οργανισμού».

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν και οι εισηγητές της ΝΔ και του ΣΥΝ.

Προκλητικός ήταν στην ομιλία του ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης και αντί να απαντήσει επί της ουσίας στην κριτική που του έγινε, είπε ότι δεν μπορεί να του δίνει κανένας «μαθήματα κοινωνικής ευαισθησίας». Προφανώς τέτοιας που έδειξε όταν παρουσίασε τις γνωστές αντεργατικές του προτάσεις για το ασφαλιστικό την περασμένη άνοιξη. Ισχυρίστηκε ότι δε γίνεται καμία ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ και είπε ότι εάν δεν προχωρήσουν οι αλλαγές του, τότε θα ωφεληθούν τα ιδιωτικά γραφεία εργασίας. Οσο για τα δουλεμπορικά γραφεία προσωρινής εργασίας, είπε ότι ρυθμίζεται ένα θέμα αφού σε διαφορετική περίπτωση θα επιστρέφαμε στον «μεσαίωνα».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
Μαζί και μαζικά Ελληνες και ξένοι εργάτες

Πρόγραμμα δράσης του ΕΚ για μαζικοποίηση των σωματείων με την εγγραφή Ελλήνων και ξένων εργατών

Ιδιαίτερο βάρος στην ένταξη των ξένων εργατών του νησιού στα πρωτοβάθμια σωματεία, καθώς και στη μαζικοποίηση των σωματείων αυτών, δίνει το Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης, το οποίο αποφάσισε στην τελευταία συνεδρίαση της διοίκησής του να κάνει άμεσα πράξη ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσης προς αυτή την κατεύθυνση.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου θα παρουσιάσει τις βασικές θέσεις της, για τη σημασία της κοινής δράσης Ελλήνων και ξένων εργαζομένων σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα στις 7 το απόγευμα. Ηδη έχει καταλήξει στις εξής συγκεκριμένες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση:

-- Ενεργοποιεί τη σχετική Επιτροπή που έχει συστήσει, έτσι ώστε άμεσα να εκδοθεί φυλλάδιο στα Ελληνικά, Αλβανικά ή και Ρώσικα, με στόχο, την εγγραφή στα σωματεία Ελλήνων και ξένων εργατών.

-- Προχωρεί μαζί με ορισμένα σωματεία, στη διοργάνωση εκδήλωσης για τους ξένους εργάτες, ενώ θα γίνει προσπάθεια και για μια γιορτή για τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΚ, Δ. Σιαμέτης, στη συνεδρίαση της διοίκησης, οι αλλοδαποί εργάτες με πράσινες κάρτες στο νομό είναι περίπου 1.500, ενώ στη Μυτιλήνη έχουν κατατεθεί 1.589 αιτήσεις αλλοδαπών για νομιμοποίηση. Σίγουρη είναι επίσης, η παρουσία εργατών που για κάποιους λόγους δεν υπέβαλαν αιτήσεις. Συνολικά στο Βόρειο Αιγαίο έχουν κατατεθεί 3.449 αιτήσεις. Το 80% των αλλοδαπών είναι αλβανικής καταγωγής.

Ανάμεσα στ' άλλα, επισημάνθηκε στη συνεδρίαση του Εργατικού Κέντρου ότι το ζήτημα της υπεράσπισης των ξένων εργατών είναι ζήτημα αρχής του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Οπως θέμα αρχής είναι η υπεράσπιση κάθε εκμεταλλευόμενου εργάτη, ανεξάρτητα από εθνικότητα, θρησκεία, φύλο και άλλα διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερα τονίστηκε ότι πρέπει να διαδοθεί και να επικρατήσει η ανάγκη δράσης για την αντιμετώπιση του κοινού ταξικού αντίπαλου, των κεφαλαιοκρατών.

Εκτενής συζήτηση έγινε και για την ανάγκη έκφρασης της αλληλεγγύης μεταξύ Ελλήνων και ξένων εργατών, ενώ επισημάνθηκε πως ο ρατσισμός αυξάνεται ανάλογα με την αύξηση της ανεργίας, που είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα.

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΠΙΣΚΟΤΩΝ»
Μπαράζ συνδικαλιστικών διώξεων

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Σε μπαράζ διώξεων της συνδικαλιστικής δράσης και στην τρομοκράτηση των εργαζομένων, έχει επιδοθεί η διοίκηση της επιχείρησης «Ελληνική Εταιρία Μπισκότων» (πρώην «Αλλατίνη»), του μεγαλοβιομήχανου Φιλίππου.

Για δεύτερη φορά, η εταιρία στην προσπάθειά της να ποινικοποιήσει το δικαίωμα της απεργίας και τη συνδικαλιστική δράση, σέρνει σήμερα στα δικαστήρια μέλη της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου και πέντε μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας (ανάμεσά τους 2 ΕΣΑΚίτες), επειδή συμμετείχαν στην περιφρούρηση, στην πύλη του εργοστασίου, κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων το Γενάρη του 1999. Η επιχείρηση είχε προσπαθήσει προηγουμένως να διαλύσει το σωματείο, απολύοντας και τον πρόεδρό του Δ. Βλάχο, ωστόσο η προσπάθειά της απέτυχε.

Σε αντίθεση με αυτή την προσπάθεια, αύριο, μια μέρα μετά την ετυμηγορία του Δικαστηρίου, οι εργαζόμενοι ψηφίζουν για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου του σωματείου και αντιπροσώπων για το Εργατικό Κέντρο και την Ομοσπονδία.

ΟΧΙ στο κλείσιμο των σούπερ μάρκετ

Την επαναλειτουργία των δύο σούπερ μάρκετ της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας - Ολυμπίας στον Πύργο, που έκλεισαν τη Δευτέρα, απαιτούν οι 31 εργαζόμενοι σε αυτά. Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών του νομού καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στην Επιτροπή Αγώνα και να μην υποκύψουν σε απειλές, εκβιασμούς και σε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Στην ανακοίνωση εντοπίζονται οι τεράστιες ευθύνες των υπεύθυνων της Ενωσης, αφού «επί μήνες υπονόμευαν τη δραστηριότητα των καταστημάτων μη εφοδιάζοντάς τα με προϊόντα, κύρια πρώτης ανάγκης. Τώρα, οι γλοιώδεις γυμνοσάλιαγκες, υπηρέτες της κυβέρνησης και των μονοπωλίων τολμούν να ξεπουλήσουν μια κερδοφόρα επιχείρηση της Ενωσης με το επιχείρημα της πτώσης του τζίρου, φέρνοντας τους εργαζόμενους σε απόγνωση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ