Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΑΕΔ
Βαρύ πλήγμα για τους εργαζόμενους
  • Διασπάται και ουσιαστικά ιδιωτικοποιείται ο ΟΑΕΔ και νομιμοποιείται η «ενοικίαση» εργαζομένων, με νομοσχέδιο που συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής
  • Δ. Τσιόγκας: Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χτυπήματα σε βάρος της εργατικής τάξης

Στην εποχή του δουλεμπορίου εργαζομένων και στη μετατροπή του ΟΑΕΔ ουσιαστικά σε ιδιωτική επιχείρηση, οδηγεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, που ψηφίστηκε χτες επί της αρχής από την κυβερνητική πλειοψηφία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Με το νομοσχέδιο νομιμοποιούνται τα δουλεμπορικά ιδιωτικά γραφεία που θα «νοικιάζουν» εργαζόμενους, ενώ ο ΟΑΕΔ παραχωρεί σε τρεις νεοσύστατες Ανώνυμες Εταιρίες σημαντικές δραστηριότητες για να υλοποιούνται καλύτερα οι επιταγές και οι επιθυμίες των εργοδοτών.

Ενα από τα μεγαλύτερα χτυπήματα σε βάρος της εργατικής τάξης χαρακτήρισε τις διατάξεις του νομοσχεδίου ο εισηγητής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι πλέον ο ΟΑΕΔ θα πρέπει να αποκαλείται Οργανισμός Αφαίρεσης Εργατικών Δικαιωμάτων. Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι ο ΟΑΕΔ μετατρέπεται σε ιδιωτική επιχείρηση που θα εξυπηρετεί ξεκάθαρα τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ο Δ. Τσιόγκας είπε ότι ανέκαθεν ο ΟΑΕΔ ήταν ένα εργαλείο για την προώθηση των κυβερνητικών επιλογών, οι οποίες και είναι υπεύθυνες για τα όποια προβλήματα βαραίνουν τον Οργανισμό. Αυτές οι πολιτικές είπε φταίνε για το ότι μόλις ένας στους τέσσερις ανέργους επιδοτείται μόνο για ένα χρόνο και με ποσά που δε φθάνουν ούτε στο 50% του κατώτερου ημερομίσθιου. «Αυτή η ξεφτίλα, τόνισε χαρακτηριστικά, δείχνει την ανάλγητη πολιτική». Μία πολιτική, που, ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της «Λευκής Βίβλου», ανέτρεψε τις εργασιακές σχέσεις και τις ελαστικοποίησε, κάνοντας έτσι λάστιχο τη ζωή των εργαζομένων.

Στην ίδια κατεύθυνση, είπε, διαλύετε τον ΟΑΕΔ για να ικανοποιήσετε το μεγάλο κεφάλαιο, ανατρέποντας έτσι τον ενιαίο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του Οργανισμού. Ολα πλέον θα διεκπεραιώνονται από τα ιδιωτικά δουλεμπορικά γραφεία εργασίας, ενώ οι τρεις θυγατρικές Ανώνυμες Εταιρίες του ΟΑΕΔ δε θα ελέγχονται από τους μηχανισμούς του κράτους.

Ο Δ. Τσιόγκας, αναφερόμενος στα συγκεκριμένα σημεία του νομοσχεδίου, είπε ότι με τα «Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης» θα γίνεται προσπάθεια να αναγκάζονται οι εργαζόμενοι να προσαρμόζονται στις όποιες απαιτήσεις των αφεντικών προκειμένου να βρουν δουλιά. Επίσης με το «Παρατηρητήριο Απασχόλησης» θα ομαδοποιούνται τα στοιχεία των ανέργων για να αποτελέσουν στη συνέχεια φτηνό δυναμικό για τους εργοδότες.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ κατήγγειλε και τα δουλεμπορικά γραφεία «ενοικίασης» εργαζομένων προσωρινής απασχόλησης που νομιμοποιεί το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι και αυτά εντάσσονται στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που με τόση θέρμη προωθεί η κυβερνητική πολιτική. Υπενθύμισε ότι δόθηκαν στους εργοδότες επιδοτήσεις τρισεκατομμυρίων δρχ. και παρ' όλα αυτά η ανεργία συνεχώς ανεβαίνει και τόνισε χαρακτηριστικά: «Ετσι όπως πάτε θα καταργήσετε και τα επιδόματα ανεργίας, αλλά να είστε σίγουροι ότι πριν το κάνετε θα σας καταργήσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Εκτός των άλλων, είπε ο Δ. Τσιόγκας, με το νομοσχέδιο θα ανατραπούν και οι εργασιακές σχέσεις των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ και πρότεινε ο Οργανισμός να μείνει ενιαίος, δημόσιος και κοινωνικά αναβαθμισμένος. Να δίνει επίδομα ανεργίας ίσο με το 80% του μισθού και να διαρκεί μέχρι ο εργαζόμενος να βρει δουλιά, να γίνουν προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων, να έχουν οι εργαζόμενοι την πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης και να γίνουν μόνιμοι και οι εκπαιδευτικοί των σχολών του Οργανισμού».

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν και οι εισηγητές της ΝΔ και του ΣΥΝ.

Προκλητικός ήταν στην ομιλία του ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης και αντί να απαντήσει επί της ουσίας στην κριτική που του έγινε, είπε ότι δεν μπορεί να του δίνει κανένας «μαθήματα κοινωνικής ευαισθησίας». Προφανώς τέτοιας που έδειξε όταν παρουσίασε τις γνωστές αντεργατικές του προτάσεις για το ασφαλιστικό την περασμένη άνοιξη. Ισχυρίστηκε ότι δε γίνεται καμία ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ και είπε ότι εάν δεν προχωρήσουν οι αλλαγές του, τότε θα ωφεληθούν τα ιδιωτικά γραφεία εργασίας. Οσο για τα δουλεμπορικά γραφεία προσωρινής εργασίας, είπε ότι ρυθμίζεται ένα θέμα αφού σε διαφορετική περίπτωση θα επιστρέφαμε στον «μεσαίωνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ