ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παρέμβαση για τη διάσωση του Ιμαρέτ

Τις ανησυχίες τους για την τύχη του μνημείου Ιμαρέτ εξέφρασαν σε προχθεσινή τους συνάντηση με το δήμαρχο Καβάλας κ. Εριφυλλίδη οι εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Π. Ροδάς και της Προοδευτικής Δημοτικής Κίνησης Καβάλας Δ. Ζαχαριάδης, ζητώντας παράλληλα να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητήσει το θέμα.

Οι δύο εκπρόσωποι των παραπάνω παρατάξεων επέδωσαν στο δήμαρχο και σχετική Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδη και Αγγ. Τζέκη. Σύμφωνα με το έγγραφο, το Ιμαρέτ, εκπαιδευτικό ίδρυμα της μουσουλμανικής περιόδου, σήμερα χρησιμοποιείται εν μέρει και μόνο σαν αναψυκτήριο, ενώ έχει εκμισθωθεί σε ιδιωτική εταιρία που σχεδιάζει να το μετασκευάσει σε ξενοδοχείο. Η ελληνική κυβέρνηση εγκαταλείποντας τη θέση που κρατούσε μέχρι το 1984, δηλαδή ότι το Ιμαρέτ είχε περιέλθει στο ελληνικό δημόσιο, το αναγνώρισε τελικά ως αιγυπτιακό με ειδική συμφωνία. Ωστόσο στη συμφωνία περιλαμβάνεται ο όρος ότι, σε αντίθεση με άλλες «αιγυπτιακές ιδιοκτησίες» που επιτράπηκε να πουληθούν, το μνημείο θα χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για μορφωτικούς σκοπούς της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Οπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των δύο παρατάξεων, με βάση την παραπάνω συμφωνία, το ελληνικό δημόσιο πρέπει να αναλάβει τη συντήρηση και διατήρηση του μνημείου, ενώ στη συνέχεια να πληρώσει τα κονδύλια το αιγυπτιακό κράτος. Τέλος την όλη διαχείριση του Ιμαρέτ θα πρέπει να την αναλάβει ο δήμος της Καβάλας.

Σύγχρονη ποίηση σε CD-ROM

Ενα CD-ROM αφιερωμένο στην ελληνική ποίηση από το 1945 έως σήμερα δημιούργησε και παρουσίασε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών, με αφορμή τη φετινή 53η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου στη Φρανκφούρτη, όπου η Ελλάδα θα είναι η τιμώμενη χώρα.

Το CD-ROM με τίτλο «Η πολλαπλή σκιά του Ομήρου», είναι στα αγγλικά, με εξαίρεση τις φωνές των ποιητών που απαγγέλλουν τα ποιήματά τους στα ελληνικά, ενώ, τα ποιήματα υπάρχουν και σε μορφή κειμένου και στις δύο γλώσσες. Εκτός από την ελληνική ποιητική παραγωγή αυτής της περιόδου περιλαμβάνονται ακόμη έξι αρχεία, με το σημαντικότερο από αυτά να είναι το οπτικοακουστικό αρχείο σύγχρονων Ελλήνων ποιητών. Πρόκειται για το πρώτο ψηφιακό αρχείο του είδους που γίνεται στην Ελλάδα και περιλαμβάνει 180 ποιητές, με ποιήματά τους, φωτογραφίες και απαγγελίες τους.

Τα άλλα αρχεία περιλαμβάνουν πλήρες βιβλιογραφικό και βιογραφικό λεξικό των ποιητών, βιβλιογραφικό οδηγό με απάνθισμα κριτικογραφίας για τη σύγχρονη ελληνική ποίηση, βιβλιογραφικό οδηγό με μεταφράσεις Νεοελλήνων ποιητών σε αυτοτελείς εκδόσεις, βιβλιογραφικό οδηγό για τις ανθολογίες της μεταπολεμικής ποίησης και οδηγό δισκογραφίας για τη μελοποιημένη ποίηση.

Την επιμέλεια της ύλης και των κειμένων είχε ο Βαγγέλης Κάσσος και την καλλιτεχνική επιμέλεια η Ειρήνη Ψαρέλλη. Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Τρίτη, ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος, θα παρουσιάσει το περιεχόμενο της ελληνικής συμμετοχής στη Φρανκφούρτη.

Η Καισαριανή της προσφυγιάς

Εκδήλωση προς τιμήν της Δ. Σαμίου, σήμερα, στο Δημαρχείο Καισαριανής
Εκδήλωση προς τιμήν της Δ. Σαμίου, σήμερα, στο Δημαρχείο Καισαριανής
Αφιερωμένες στα 79 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, είναι οι εκδηλώσεις που διοργανώνει το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου Καισαριανής. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χτες στο Δημαρχείο Καισαριανής με έκθεση σπάνιου λαογραφικού και ιστορικού υλικού από τη Μ. Ασία και την Καισαριανή των πρώτων χρόνων της εγκατάστασης των προσφύγων. Ακόμη, το θέατρο «Τέττιγες», σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού, παρουσίασε την παράσταση «Σαμιώτικα αφηγήματα».

Σήμερα (7.30 μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση προς τιμήν της Δόμνας Σαμίου για τη συμβολή της στη διατήρηση του μικρασιατικού πολιτισμού, σε εκπροσώπους της γενιάς της «εξόδου» και σε Μικρασιάτες Καισαριανιώτες που βοήθησαν στην ανάπτυξη της πόλης. Στις 9 μ.μ. θα προβληθεί η ταινία «χιλιοτραγουδισμένη Σμύρνη» του Διονύση Γρηγοράτου.

Αύριο (πίσω από το γήπεδο της Νήαρ Ηστ), θα παρουσιαστεί το έργο «Αγγέλα Παπάζογλου» με την Αννα Βαγενά.

Την Κυριακή (8.30 μ.μ.), στο πάρκο Αλεξάνδρου (προσφυγικές πολυκατοικίες Αγίου Νικολάου), θα γίνει παραδοσιακό γλέντι με τους: Χρήστο Σίκκη, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Μιχάλη Καλλιοντζίδη, με τραγούδια των παραλίων, της Ανατολίας, της Πόλης κ.ά.

Οπως τονίζει ο δήμαρχος Καισαριανής, Γιώργος Κατημερτζής, «οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που διοργανώνει το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού του δήμου ανασύρουν εικόνες μιας ολόκληρης ζωής, κυρίως, όμως, αισθήματα υπερηφάνειας. Η προσφυγική Καισαριανή διατηρεί μέχρι σήμερα τις μνήμες των πατρίδων που χάθηκαν. Η δεύτερη, ακόμα και τρίτη γενιά των Μικρασιατών, διατηρεί ήθη, έθιμα, μουσικά ακούσματα και κυρίως την υπερηφάνεια της κοινής καταγωγής. Πιστεύω ότι είναι ανάγκη να διατηρήσουμε ζωντανή τη συλλογική μνήμη σαν απαραίτητο στοιχείο πολιτισμού και παραδειγματισμού για τους νεότερους. Η τιμή που οφείλουμε σε εκείνους που έγραψαν σημαντικές σελίδες στη μακραίωνη ιστορία της πατρίδας μας είναι μεγάλη. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε μέσα στην ίδια κατεύθυνση, διασώζοντας μνήμες και βασισμένοι σε αυτές να χαράξουμε τους δρόμους του μέλλοντος».

«Ωδές» του κόσμου

Οι «Mode Plagal» (φωτ.)θα εμφανιστούν μαζί με τις τραγουδίστριες Γιώτα Βέη, Ελένη Τσαλιγοπούλου και Θεοδοσία Τσάτσου
Οι «Mode Plagal» (φωτ.)θα εμφανιστούν μαζί με τις τραγουδίστριες Γιώτα Βέη, Ελένη Τσαλιγοπούλου και Θεοδοσία Τσάτσου
Ενα τριήμερο «ταξίδι» στους ρυθμούς του κόσμου, συντροφιά με σημαντικά ονόματα της έθνικ μουσικής και Ελληνες καλλιτέχνες, αποτελεί το 2ο Εθνικ και Τζαζ Φεστιβάλ «Ωδές», που θα πραγματοποιηθεί (5- 7/10) στις αίθουσες «Διογένης Στούντιο» και «Απόλλων» (Μεσογείων 259, Ν. Σμύρνη). Καθημερινά θα δίνονται έξι συναυλίες, ενώ καθημερινά το συγκρότημα «Imole» θα παίζει στους υπαίθριους χώρους παραδοσιακή αφρο-κουβανέζικη μουσική.

Το πρόγραμμα της 5/10 περιλαμβάνει: («Διογένης Στούντιο»): «Νότιος Ηχος», Vicente Amigo (Ισπανία), Mario Reyes & Friends (Νότια Γαλλία) - συμμετέχει η Αλκηστις Πρωτοψάλτη. («Απόλλων»): Μιλτιάδης Παπαστάμου - Μάρκος Αλεξίου, De Phazz (Γερμανία), Abdelli (Αλγερία), «Mode Plagal», μαζί με τις τραγουδίστριες Γιώτα Βέη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Θεοδοσία Τσάτσου και DJs.

Στις 6/10 στην αίθουσα «Διογένης στούντιο» θα εμφανιστούν οι: Σταύρος Λάντσιας με τον Γιάννη Σπάθα, Flaco Jimenez (Μεξικό), Radio Tarifa (Μαρόκο - Ισπανία). Στον «Απόλλωνα»: Aroma Caribe (Ελλάδα - Κούβα), Kimmo (Φινλανδία), Downtown Beat με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, DJ Martin Morales.

Στις 7/10 στο «Διογένης Στούντιο» οι: Caroline Lavelle (Αγγλία), Μελίνα Κανά, Manu Dibango (Καμερούν). Στον «Απόλλωνα» οι: Μάκης Αμπλιανίτης, Badmarsh & Shri (Βρετανία -Ινδία) και Christina Branco (Πορτογαλία).

Και για τις δύο αίθουσες θα υπάρχει ενιαίο εισιτήριο μέρας των 8.000 δρχ., ενώ θα υπάρχει και ενιαίο εισιτήριο για τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ των 20.000 δρχ.

Ευκαιρία στην ειρήνη

Στις μέρες της βαρβαρότητας και της παράνοιας, ο στίχος από το «Imagine» του Τζον Λένον «Imagine all the people living life in peace» («Φαντάσου να ζούσαν όλοι οι άνθρωποι ειρηνικά»), έστελνε ένα ξεχωριστό μήνυμα μέσα από μια ολοσέλιδη καταχώριση στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» της περασμένης Κυριακής. Η λιτή καταχώριση, χωρίς καμία εικονογράφηση και κανένα συνοδευτικό κείμενο, έγινε από τη χήρα του Λένον, Γιόκο Ονο, που με αυτό τον τρόπο θέλησε να εκφραστεί για όσα συμβαίνουν. Και το μήνυμα ήταν σαφές, παρ' όλο που το τραγούδι είναι στη «μαύρη λίστα» των απαγορευμένων τραγουδιών. Η Γιόκο Ονο, πάντως, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», σχεδιάζει στη συνέχεια να στήσει ένα πανό στην Τάιμς Σκουέαρ, στο οποίο θα είναι γραμμένος ένας ακόμα στίχος του Λένον: «Give peace a chance» («Δώστε μια ευκαιρία στην ειρήνη»).

Στη μνήμη της Ε. Σαπουντζή

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ξαφνική απώλεια της νεαρής σκηνοθέτριας, ηθοποιού, μεταφράστριας Ελευθερίας Σαπουντζή, ο πολιτιστικός σύλλογος που φέρει το όνομά της και δημιουργήθηκε, για να θυμίζει την ταλαντούχα δημιουργό, διοργανώνει εκδήλωση στη μνήμη της. Το μη κερδοσκοπικό σωματείο καθιερώνει κάθε δύο χρόνια τη βράβευση μιας νεαρής καλλιτέχνιδας από το χώρο της σκηνοθεσίας, υποκριτικής ή μετάφρασης. Το βραβείο συνοδεύεται με 1 εκατ. δρχ. Η πρώτη βράβευση θα γίνει τη Δευτέρα (12.30μ.μ.), στο «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας» (Κεφαλληνίας 16).

Πριν την απονομή του βραβείου, για την Ε. Σαπουντζή θα μιλήσουν οι Κώστας Γεωργουσόπουλος, Θανάσης Λάλας και Αντρέα Σέλινγκερ. Η Μπέτυ Αρβανίτη, η Νικαίτη Κοντούρη και η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου θα διαβάσουν ποιήματα της Ελευθερίας Σαπουντζή.

Την ίδια μέρα (9.30μ.μ.), θα ακολουθήσει, στο θέατρο «Αμόρε» (Πριγκιπονήσων 10) καλλιτεχνικό δρώμενο. Πρόκειται για μια συνάντηση σαράντα φίλων της Ε. Σαπουντζή και συνεργατών της στο θέατρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ