Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σύγχρονη ποίηση σε CD-ROM

Ενα CD-ROM αφιερωμένο στην ελληνική ποίηση από το 1945 έως σήμερα δημιούργησε και παρουσίασε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών, με αφορμή τη φετινή 53η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου στη Φρανκφούρτη, όπου η Ελλάδα θα είναι η τιμώμενη χώρα.

Το CD-ROM με τίτλο «Η πολλαπλή σκιά του Ομήρου», είναι στα αγγλικά, με εξαίρεση τις φωνές των ποιητών που απαγγέλλουν τα ποιήματά τους στα ελληνικά, ενώ, τα ποιήματα υπάρχουν και σε μορφή κειμένου και στις δύο γλώσσες. Εκτός από την ελληνική ποιητική παραγωγή αυτής της περιόδου περιλαμβάνονται ακόμη έξι αρχεία, με το σημαντικότερο από αυτά να είναι το οπτικοακουστικό αρχείο σύγχρονων Ελλήνων ποιητών. Πρόκειται για το πρώτο ψηφιακό αρχείο του είδους που γίνεται στην Ελλάδα και περιλαμβάνει 180 ποιητές, με ποιήματά τους, φωτογραφίες και απαγγελίες τους.

Τα άλλα αρχεία περιλαμβάνουν πλήρες βιβλιογραφικό και βιογραφικό λεξικό των ποιητών, βιβλιογραφικό οδηγό με απάνθισμα κριτικογραφίας για τη σύγχρονη ελληνική ποίηση, βιβλιογραφικό οδηγό με μεταφράσεις Νεοελλήνων ποιητών σε αυτοτελείς εκδόσεις, βιβλιογραφικό οδηγό για τις ανθολογίες της μεταπολεμικής ποίησης και οδηγό δισκογραφίας για τη μελοποιημένη ποίηση.

Την επιμέλεια της ύλης και των κειμένων είχε ο Βαγγέλης Κάσσος και την καλλιτεχνική επιμέλεια η Ειρήνη Ψαρέλλη. Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Τρίτη, ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος, θα παρουσιάσει το περιεχόμενο της ελληνικής συμμετοχής στη Φρανκφούρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ