ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ουδέν νεώτερον από τις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν

Νέο κύκλο διαπραγματεύσεων ανακοίνωναν οι δύο πλευρές, ενώ θολή παραμένει η κατάσταση

Μέλη της «Βόρειας Συμμαχίας» σε δράση

Associated Press

Μέλη της «Βόρειας Συμμαχίας» σε δράση
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΚΑΝΤΑΧΑΡ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Επέστρεψε, αργά χτες το βράδυ, στο Ισλαμαμπάντ, η αντιπροσωπεία των Πακιστανών κληρικών και αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών Μαχμούντ Αχμέντ, μετά από πολύωρες συνομιλίες με την ηγεσία των Ταλιμπάν και τον μουλά Ομάρ, στο Κανταχάρ. Σύμφωνα, με ανεπίσημες πληροφορίες, από τις συνομιλίες δεν προκύπτει τίποτε νεότερο.

Παρ' όλα αυτά, ο πρεσβευτής των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, μουλάς Αμπντούλ Σαλάμ Ζαέεφ, χαρακτήριζε τις συνομιλίες «παραγωγικές» και ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε να επαναληφθούν στο άμεσο μέλλον, ενώ διευκρίνιζε ότι δεν έγινε ειδική μνεία στον μπιν Λάντεν. Από την ατζέντα των συνομιλιών απουσίαζε, όπως φαίνεται, και το θέμα των 8 αλλοδαπών μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων, που έχουν συλληφθεί με την κατηγορία του προσηλυτισμού, και των οποίων η δίκη επαναλαμβάνεται, σήμερα.

Οι Πακιστανοί κληρικοί, που προέρχονται από οργανώσεις και θρησκευτικές σχολές από όπου αποφοίτησαν και οι Ταλιμπάν, είχαν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πακιστανικής στρατιωτικής ηγεσίας, Ταγματάρχη Ρασίντ Κουρέσι, είχαν ως στόχο να «επιτευχθεί μια αναίμακτη λύση στην κρίση που έχει προκύψει». Ο ίδιος υπογράμμιζε ότι το Πακιστάν, ακριβώς επειδή δεσμεύτηκε να συνεργαστεί, θα επιμείνει στις προσπάθειές του για αποφυγή μιας αιματοχυσίας μέχρι την τελευταία στιγμή. Σύμφωνα, επίσης, με Πακιστανό αξιωματούχο, το αίτημα των Ταλιμπάν για πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης με θέμα «τα πλήγματα στις ΗΠΑ και την ανεύρεση των πραγματικών ενόχων», εξετάζεται και η πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής μιας τέτοιας συνόδου είναι η 9η Οκτωβρίου, στην Ντόχα του Κατάρ.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση εντός του Αφγανιστάν παραμένει θολή. Στα τεμένη, χτες, οι κληρικοί καλούσαν τους πιστούς να ετοιμαστούν για ιερό πόλεμο σε περίπτωση αμερικανικού πλήγματος, αν και εκτιμούσαν ότι δεν επίκειται άμεσα απειλή. Αργά το βράδυ, επιβεβαιώθηκε ότι οι Ταλιμπάν συνέλαβαν Βρετανίδα δημοσιογράφο, της εφημερίδας Sunday Express, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, επειδή δεν είχε διαβατήριο. Συνελήφθησαν, επίσης, και οι δύο άνδρες συνοδοί της, ενώ στο θέμα έχει, ήδη, αναμειχθεί και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ανεπιβεβαίωτες επισήμως παρέμεναν και οι πληροφορίες που δημοσιεύει, τις τελευταίες ημέρες, η αμερικανική εφημερίδα «USA Today», σύμφωνα με τις οποίες ειδικές μονάδες του αμερικανού στρατού, εξοπλισμένες και με όπλα που φέρουν πυρηνικές κεφαλές, βρίσκονται, ήδη από τις 13 Σεπτεμβρίου, στο Αφγανιστάν και αναζητούν τον μπιν Λάντεν. Η δυσκολία εντοπισμού τους, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι αυτή που ανάγκασε και τις ΗΠΑ να αναζητήσουν τη βοήθεια ξένων μυστικών υπηρεσιών. Οι αμερικανικές αρχές αρνήθηκαν να σχολιάσουν, χωρίς, όμως, να διαψεύσουν.

Την ίδια στιγμή, η πακιστανική εφημερίδα «Ουμάτ», δημοσίευε συνέντευξη του Μπιν Λάντεν, που διευκρίνιζε ότι έγινε μέσω γραπτών ερωτήσεων και με τη μεσολάβηση αξιωματούχων των Ταλιμπάν. Σε αυτήν, ο Μπιν Λάντεν φέρεται να αρνείται κάθε συμμετοχή στις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ, γιατί «ως καλός μουσουλμάνος δεν επικροτεί το χαμό αθώων» και να επαναλαμβάνει ότι ακόμη και αν ο ίδιος χαθεί, «ο ιερός πόλεμος κατά των ΗΠΑ θα συνεχιστεί».

Τέλος, με τον εξόριστο βασιλιά του Αφγανιστάν, Ζαχίρ Σαχ, συναντήθηκε, χτες, 5μελής αντιπροσωπεία της αφγανικής αντιπολίτευσης στη Ρώμη. Ο εκπρόσωπος της «Βόρειας Συμμαχίας», Μοχάμεντ Γιουνούς Κανούνι, υπογράμμιζε ότι «στην οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι μαχητές της αντιπολίτευσης «για να αποφευχθεί η αιματοχυσία και να υπάρχουν αποτελέσματα». Στον Ζαχίρ Σαχ σπεύδει την επόμενη εβδομάδα αντιπροσωπεία και του αμερικανικού Κογκρέσου.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΣΥΡΙΑ
«Καρποί» και «αγκάθια» στην περιοδεία της αντιπροσωπείας της ΕΕ
  • Η Σαουδική Αραβία φέρεται να παραχώρησε, τελικά, τον εναέριο χώρο και τις βάσεις της για αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις
  • «Προϋποθέσεις» συνεργασίας θέτει η Συρία

ΡΙΑΝΤ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Το «ελεύθερο» έχουν τα αμερικανικά αεροσκάφη και στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν όλες τις αεροπορικές βάσεις της Σαουδικής Αραβίας και τη μεγαλύτερη, γνωστή ως «Πρίγκιπας Σουλτάνος», όπου στρατοπεδεύουν και 5.000 Αμερικανοί πεζοναύτες μετά από αρκετές ημέρες παρασκηνιακών διαβουλεύσεων. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «Washington Post», η οποία είχε πρωτοδημοσιεύσει και την άρνηση της σαουδαραβικής ηγεσίας να παραχωρήσει τις βάσεις και τον εναέριο χώρο της, τελικά οι αμερικανικές ασφυκτικές πιέσεις απέδωσαν καρπούς κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία της αντιπροσωπείας της ΕΕ.

Την είδηση φέρεται, σύμφωνα με ορισμένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, να επιβεβαιώνει ανώνυμος Σαουδάραβας αξιωματούχος, ο οποίος τονίζοντας ότι «πρόκειται για μέτωπο κατά της τρομοκρατίας και όχι του Ισλάμ, το οποίο δυσφημίζεται από τους Ταλιμπάν και τις πράξεις τους», συμπλήρωσε ότι «η Σαουδική Αραβία θα συνεργαστεί υπό την αιγίδα της διεθνούς κοινότητας και του ΟΗΕ». Η τελευταία αυτή διευκρίνιση δημιουργεί, φυσικά, αρκετές αμφιβολίες για το τι ακριβώς συμφωνήθηκε τελικά με δεδομένη τη διαπιστωμένη, και από τα πρακτορεία, έντονη δυσαρέσκεια της σαουδαραβικής κοινής γνώμης για το ενδεχόμενο στρατιωτικού πλήγματος σε βάρος κάποιου μουσουλμανικού λαού.

Συνεργασία με «όρους»

Η Δαμασκός θα συμμετάσχει σε μια «συμμαχία κατά της τρομοκρατίας» μόνο αν υπάρχει συγκεκριμένος στόχος και εξασφαλιστεί η προστασία των αθώων ανθρώπων και όλα αυτά υπό την ηγεσία του ΟΗΕ. Αυτό κατέστησε σαφές τόσο ο πρόεδρος Μπάσαρ αλ Ασαντ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάραα, στην αντιπροσωπεία της ΕΕ που επισκέφθηκε τη Συρία. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Λουί Μισέλ, αναγνώρισε ότι «υπάρχουν ορισμένες διαφωνίες στο τι ορίζεται τρομοκρατία». Ο Πρόεδρος Ασαντ είχε μακροσκελή τηλεφωνική συνομιλία και με τον Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, καθώς η Γερμανία μοιάζει να αναλαμβάνει και παράλληλες μονομερείς διπλωματικές πρωτοβουλίες προς τις αραβικές χώρες, όπως έγινε και με το Ιράν.

Θυμήθηκαν τις γυναίκες...

Μια νέα γυναίκα κακοποιείται βάναυσα από το σύζυγό της στη μέση του δρόμου, μια άλλη στήνεται στη μέση ενός γηπέδου και εκτελείται από φανατικούς, ενώ μια τρίτη χάνει τα δάχτυλά της επειδή τόλμησε να καλλωπιστεί. Κάπου εκεί δεσπόζουν στην τηλεοπτική οθόνη φωτογραφίες γυναικών του Αφγανιστάν με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, στα χέρια, είτε επειδή έπιασαν δουλιά, είτε επειδή αποφάσισαν να μορφωθούν. Αναμφισβήτητα πρόκειται για εικόνες φρίκης, που κάνουν το γύρο του κόσμου τις τελευταίες μέρες. Κάθε... σωστός Αμερικανόφρων καναλάρχης και δημοσιογράφος στηλιτεύει τους φανατισμένους Ταλιμπάν, ποντάροντας να ακουστεί ένα «έτσι πρέπει να γίνει» ή «καλά να πάθουν», από τα χείλια των εκατομμυρίων που αντιτάσσονται στην απειλή ενός καταστροφικού πολέμου.

Ωστόσο η τακτική είναι παλιά, γνωστή και πια δεν ξεγελάει. Τουλάχιστον όχι όλους. Ο τρόπος με τον οποίο αληθινά φρικιαστικά γεγονότα επιστρατεύονται για να ντύσουν ένα ψέμα, να κρύψουν ένα μέρος της αλήθειας, να δικαιολογήσουν ένα έγκλημα, δεν πείθει. Ποιους να πείσει άλλωστε, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για εικόνες που γίνονται εδώ και χρόνια και οι «ανθρωπιστές» που τώρα προβάλλουν την αλήθεια έχουν υπάρξει, όλο το προηγούμενο διάστημα, σ' αυτή τη φρίκη συνένοχοι με τη σιωπή τους. Οταν όλοι γνωρίζουν ότι το καθεστώς των Ταλιμπάν γαλουχήθηκε στους κόλπους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και ανατράφηκε με τη στρατιωτική και οικονομική στήριξη των ΗΠΑ. Οταν όλοι γνωρίζουμε ότι η αλήθεια βγαίνει στο φως, με ένα και μοναδικό σκοπό: Να δικαιολογήσει τον επερχόμενο θάνατο εκατομμυρίων γυναικών, το άσπρισμα του αίματος χιλιάδων παιδιών στη Μέση Ανατολή. Να δώσει, για άλλη μια φορά, άφεση αμαρτιών στους παγκόσμιους τρομοκράτες, εκείνους που δολοφονούν τις τελευταίες δεκαετίες τους λαούς της Γης.


Ελένη ΤΖΙΒΡΑ

ΣΟΥΔΑΝ - ΟΗΕ
«Ανταμοιβή» πρώτη: άρση των κυρώσεων

ΧΑΡΤΟΥΜ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Την άρση των κυρώσεων σε βάρος του Σουδάν αποφάσισε, χτες, σχεδόν ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπέρ της άρσης ψήφισαν 14 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου, ενώ οι ΗΠΑ συναίνεσαν μεν αλλά απείχαν. Η απόφαση συνδέεται σαφέστατα με την «εξαιρετικά γρήγορη και θετική αντίδραση» του Χαρτούμ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αφού εκτός από την «κατηγορηματική καταδίκη» του προχώρησε, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, και σε συλλήψεις, τουλάχιστον, 30 υπόπτων. Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι συλληφθέντες σχετίζονται με τον Μπιν Λάντεν, εικάζεται ότι μπορούν να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες.

Υπενθυμίζεται ότι οι κυρώσεις στο Σουδάν, όπου η στρατιωτική χούντα έχει επιβάλλει ισλαμικό νόμο, επιβλήθηκαν το 1996 επειδή αρνήθηκε να παραδώσει τους υπόπτους για την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Αιγυπτίου Προέδρου Μουμπάρακ, στις 26 Ιουνίου 1995, στην Αντίς Αμπέμπα. Μάλιστα, ένα σουδανικό φαρμακευτικό εργοστάσιο υπήρξε στόχος των βομβαρδισμών που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις του 1998, στις πρεσβείες τους στην Τανζανία και στην Κένυα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ