Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΣΥΡΙΑ
«Καρποί» και «αγκάθια» στην περιοδεία της αντιπροσωπείας της ΕΕ
  • Η Σαουδική Αραβία φέρεται να παραχώρησε, τελικά, τον εναέριο χώρο και τις βάσεις της για αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις
  • «Προϋποθέσεις» συνεργασίας θέτει η Συρία

ΡΙΑΝΤ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Το «ελεύθερο» έχουν τα αμερικανικά αεροσκάφη και στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν όλες τις αεροπορικές βάσεις της Σαουδικής Αραβίας και τη μεγαλύτερη, γνωστή ως «Πρίγκιπας Σουλτάνος», όπου στρατοπεδεύουν και 5.000 Αμερικανοί πεζοναύτες μετά από αρκετές ημέρες παρασκηνιακών διαβουλεύσεων. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «Washington Post», η οποία είχε πρωτοδημοσιεύσει και την άρνηση της σαουδαραβικής ηγεσίας να παραχωρήσει τις βάσεις και τον εναέριο χώρο της, τελικά οι αμερικανικές ασφυκτικές πιέσεις απέδωσαν καρπούς κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία της αντιπροσωπείας της ΕΕ.

Την είδηση φέρεται, σύμφωνα με ορισμένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, να επιβεβαιώνει ανώνυμος Σαουδάραβας αξιωματούχος, ο οποίος τονίζοντας ότι «πρόκειται για μέτωπο κατά της τρομοκρατίας και όχι του Ισλάμ, το οποίο δυσφημίζεται από τους Ταλιμπάν και τις πράξεις τους», συμπλήρωσε ότι «η Σαουδική Αραβία θα συνεργαστεί υπό την αιγίδα της διεθνούς κοινότητας και του ΟΗΕ». Η τελευταία αυτή διευκρίνιση δημιουργεί, φυσικά, αρκετές αμφιβολίες για το τι ακριβώς συμφωνήθηκε τελικά με δεδομένη τη διαπιστωμένη, και από τα πρακτορεία, έντονη δυσαρέσκεια της σαουδαραβικής κοινής γνώμης για το ενδεχόμενο στρατιωτικού πλήγματος σε βάρος κάποιου μουσουλμανικού λαού.

Συνεργασία με «όρους»

Η Δαμασκός θα συμμετάσχει σε μια «συμμαχία κατά της τρομοκρατίας» μόνο αν υπάρχει συγκεκριμένος στόχος και εξασφαλιστεί η προστασία των αθώων ανθρώπων και όλα αυτά υπό την ηγεσία του ΟΗΕ. Αυτό κατέστησε σαφές τόσο ο πρόεδρος Μπάσαρ αλ Ασαντ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάραα, στην αντιπροσωπεία της ΕΕ που επισκέφθηκε τη Συρία. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Λουί Μισέλ, αναγνώρισε ότι «υπάρχουν ορισμένες διαφωνίες στο τι ορίζεται τρομοκρατία». Ο Πρόεδρος Ασαντ είχε μακροσκελή τηλεφωνική συνομιλία και με τον Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, καθώς η Γερμανία μοιάζει να αναλαμβάνει και παράλληλες μονομερείς διπλωματικές πρωτοβουλίες προς τις αραβικές χώρες, όπως έγινε και με το Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ