Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
Στο στόχαστρο οι λαοί
Ηρθε η ώρα για το μεγάλο ΟΧΙ στον πόλεμο

Σήμερα το μεγάλο ραντεβού των αμερικανικών φιλειρηνικών-αντιπολεμικών δυνάμεων, στις 12 το μεσημέρι, στην Ουάσιγκτον

Φιλειρηνική συγκέντρωση στην Ουρουγουάη
Φιλειρηνική συγκέντρωση στην Ουρουγουάη
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ολος ο λαός σε κάποιο δρόμο κάποιας μεγάλης πόλης των Ηνωμένων Πολιτειών, διαδηλώνοντας υπέρ της ειρήνης και κατά του πολέμου και του φυλετικού-θρησκευτικού μίσους. Ομως, ο κύριος όγκος των δυνάμεων των διαδηλωτών έχει δώσει το μεγάλο ραντεβού στην αμερικανική πρωτεύουσα, την Ουάσιγκτον, στο Φρίντοαμ Πλάζα, απέναντι από το Λευκό Οίκο.

Δεκάδες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί και στις υπόλοιπες πόλεις, αλλά και σε διάφορες μεγάλες πόλεις και στις πέντε ηπείρους της Γης. Τα μηνύματα είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα... Το πιο χαρακτηριστικό και ενθαρρυντικό ήρθε από την Ιταλία, όπου, προχτές, έλαβε χώρα η μεγαλύτερη διαδήλωση, στη Νάπολη, στην οποία, σύμφωνα με το «Ασοσιέιντετ Πρες», περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι πήραν μέρος, φωνάζοντας «ΟΧΙ στον πόλεμο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Χτες, στις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιήθηκαν αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, με αιχμή την Ουάσιγκτον, όπου ήδη έχουν αρχίσει από μέρες τώρα πολυάριθμες και ποικίλες αντιπολεμικές εκδηλώσεις, πορείες και συγκεντρώσεις. Διαδηλώσεις έγιναν σχεδόν σε όλες τις πόλεις στις νοτιοδυτικές Πολιτείες, ενώ χτες και οι φοιτητές κήρυξαν την 28η του Σεπτέμβρη ως μέρα γενικής αποχής, τόσο των φοιτητών και των μαθητών, αλλά και του διδακτικού προσωπικού της δευτεροβάθμιας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κατά του πολέμου, που τον θεωρούν προϊόν του καπιταλισμού, του ίδιου ακριβώς συστήματος που έχει αλλοιώσει την Παιδεία, ζητώντας να την πάρουν και πάλι στα χέρια τους.

Συγκέντρωση στη Νάπολη

Associated Press

Συγκέντρωση στη Νάπολη
Διαδηλώσεις έγιναν στην Ερφούρτη, στην Κολωνία, στο Εσσεν και στο Μάρμπουργκ στη Γερμανία, στο Λονδίνο και στο Εδιμβούργο στη Βρετανία, στην Κοπεγχάγη, στη Λατινική Αμερική, αλλά και στη Δαμασκό της Συρίας, όπου οι διοργανωτές αποφάσισαν να κάνουν μία σιωπηρή διαδήλωση υπέρ της ειρήνης.

Ολες αυτές οι κινητοποιήσεις απλώς αποτελούν την πρόγευση γι' αυτά που θα λάβουν χώρα στην Ουάσιγκτον, κυρίως στο μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που οργανώνουν η Αντικαπιταλιστική Συνεργασία και η Διεθνής «ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ» (Act Now to Stop War & End Racism - Ενεργήστε Τώρα για να Σταματήσει ο Πόλεμος και ο Ρατσισμός). Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, παρά την παρουσία εκατοντάδων μονάδων του στρατού και της εθνοφρουράς, η μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση αναμένεται να είναι εξαιρετικά μαζική. Από την Τετάρτη χιλιάδες άνθρωποι έχουν αρχίσει να συρρέουν στην αμερικανική πρωτεύουσα, προκειμένου να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις, διαδηλώσεις και συζητήσεις, που ήδη έχουν αρχίσει. Εξάλλου, το πρόγραμμα της κινητοποίησης έρχεται να αντικαταστήσει το εκπονημένο από μήνες πρόγραμμα και τις διαδηλώσεις κατά της ετήσιας κοινής συνεδρίασης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που αναβλήθηκαν. Αντικαταστάθηκαν όμως από τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις, εξαιτίας των πρόσφατων γεγονότων και κυρίως ως απάντηση.

Αναλόγως αναμένεται να είναι μεγάλη και η συγκέντρωση που διοργανώνει στην Ιταλία η Κομμουνιστική Επανίδρυση, ενώ εκατοντάδες είναι οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις και σε όλο τον πλανήτη.


Συγκέντρωση φοιτητών στη Νότια Αφρική

Associated Press

Συγκέντρωση φοιτητών στη Νότια Αφρική

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ