Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ»
Σχέδιο επιβολής στρατιωτικού νόμου στις ΗΠΑ

Αποκαλυπτικά στοιχεία στο περιοδικό «ΝΕΜΕΣΙΣ»

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα σχέδια και τις προετοιμασίες επιβολής στρατιωτικού νόμου στις ΗΠΑ, βλέπουν το φως της δημοσιότητας μέσα από τις σελίδες του τελευταίου τεύχους του περιοδικού «ΝΕΜΕΣΙΣ». Τα σχέδια αυτά εξυφαίνονται εδώ και καιρό στα σκοτεινά επιτελεία των ΗΠΑ, ενώ διάφορες φάσεις τους, υπό μορφή ασκήσεων, έχουν κατά καιρούς βγει στην επιφάνεια, και τώρα, μετά τα μεγάλα χτυπήματα στη Ν. Υόρκη και το Πεντάγωνο, φαίνεται πως περνάνε σε νέα φάση για την επιβολή τους.

Το σχέδιο, το οποίο αποκαλύπτεται, έχει την ονομασία Επιχείρηση «Συνωμοσία του Κήπου» (OPERATION GARDEN PLOT) και την ύπαρξή του παραδέχτηκε επίσημα η στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ τον Οκτώβρη του 2000, χαρακτηρίζοντάς το ως «σχέδιο στρατιωτικής αντιμετώπισης αστικών εξεγέρσεων».

Στο εν λόγω έγγραφο του Στρατηγείου Διοίκησης Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που το υπογράφει ο διοικητής του Τμήματος Σχεδιασμού του Σώματος Στρατιωτικής Ενίσχυσης, αναφέρεται:

«Το σχέδιο "Garden Plot" παρέχει οδηγίες για επαρκή απάντηση των κατάλληλων στρατιωτικών δυνάμεων σε συνθήκες πολιτικών ταραχών. Κι ενώ οι ταραχές στις πόλεις μπορούν να διαφέρουν κατά περίπτωση σε μέγεθος, τοποθεσία και ένταση, γενικώς αντανακλούν την ανάγκη παρουσίας σχετικώς ελαφρά οπλισμένων δυνάμεων πεζικού, ικανών να αντιμετωπίσουν την αταξία, να αποκαταστήσουν και, για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, να διατηρήσουν την ειρήνη. Η διοίκηση αυτών των δυνάμεων ως μεικτών αμερικανικών δυνάμεων και ύπατης επιχειρησιακής αρχής, διαχειρίζεται εσωτερικές πολιτικές ταραχές στην προκαθορισμένη περιοχή ευθύνης της, που είναι το ηπειρωτικό έδαφος των ΗΠΑ. (...) Η επιχείρηση G.P. είναι σχεδιασμένη ώστε να παρέχει ελαστικότητα στο είδος των ενεργειών για να είναι ανάλογες με το βαθμό και το είδος που θα απαιτηθεί. Ο διοικητής της μεικτής επιχειρησιακής δύναμης (αστυνομία - ειδικές δυνάμεις - στρατός) προβλέπεται κατ' ελάχιστον να είναι αξιωματικός με το βαθμό του ταξιάρχου, αν η δύναμη δεν υπερβαίνει αυτήν της ταξιαρχίας. (...) Με την παραλαβή της διαταγής (προειδοποιητική - εκτελεστική), το αρχηγείο μεικτών επιχειρήσεων θα κατευθύνει τη FORSCOM ως ύπατη επιχειρησιακή δύναμη προς εκτέλεση του σχεδίου "Συνωμοσία του Κήπου". Ο διοικητής θα προωθηθεί αμέσως στην περιοχή επιχειρήσεων, συντονιζόμενος με τον ανώτατο πολιτικό αντιπρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέα και τον Περιφερειακό Διοικητή της πολιτείας, θα διεξαγάγει αναγνώριση της περιοχής και θα υποβάλει την εκτίμησή του στην FORSCOM με προτάσεις όσον αφορά την εμπλοκή ομοσπονδιακών στρατιωτικών δυνάμεων...».

Ολα τα παραπάνω δίνουν μόνο μια ελάχιστη ιδέα του τι σχεδιάζεται, καθώς το συγκεκριμένο έγγραφο αποτελεί απάντηση σε σχετικό ερώτημα που τέθηκε στο Αρχηγείο Στρατού των ΗΠΑ και προφανώς οι πληροφορίες που παρέχονται είναι απόλυτα φιλτραρισμένες.

Ομως η αποκάλυψη αυτή για πολλούς στις ΗΠΑ δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Σύμφωνα με το δημοσιογράφο Γκαρ Σμιθ, όπως αναφέρεται στο «ΝΕΜΕΣΙΣ», «οι πεζοναύτες εκπαιδεύονται ως "πολεμιστές πόλεων" ώστε να έχουν την εμπειρία της ανάληψης του ελέγχου αστικών περιοχών με έλεγχο των εγκαταστάσεων και αποθεμάτων νερού και τροφοδοσίας των δημοσίων επιχειρήσεων και τηλεπικοινωνιών». Επίσης με δηλώσεις και άρθρα στρατιωτικών ηγετών στις ΗΠΑ «οι Ενοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν λαϊκές εξεγέρσεις όπου Γης, συμπεριλαμβανομένων και εξεγέρσεων σε μεγάλες αμερικανικές πόλεις».

Οι προετοιμασίες που γίνονται στις ΗΠΑ σε αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια έχουν πυκνώσει. Δεκάδες στρατιωτικών ασκήσεων εισβολής και κατάληψης αμερικανικών πόλεων έχουν λάβει χώρα το 1999 και το 2000 (Οκλαντ, Μοντερέι της Καλιφόρνια, Αμστον της Αλαμπάμα, Ντιτρόιτ του Μίτσιγκαν, Τσάπελ Χιλ της Β. Καρολίνας, Γκρίσπον της Ν. Καρολίνας, Κόρπους Κρίστι του Τέξας). Το δε Μάη του 1999, μεσούντων των βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας, 480.000 -από 50 πολιτείες- μέλη της Εθνοφρουράς, κλήθηκαν για πρώτη φορά μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο να πάρουν μέρος στην άσκηση «COMEX/ MOBEX», με πρόσχημα την ετοιμότητα απέναντι σε τρομοκρατικό χτύπημα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ενόψει της αλλαγής του «μιλένιουμ». Σημειώνεται ακόμα ότι από το 1997 ισχύουν στις ΗΠΑ σχέδια επιβολής στρατιωτικού νόμου, πότε με αφορμή τον ιό των υπολογιστών, πότε με αφορμή τον ιό των Χ-Ψ τρομοκρατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ