Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
Στο στόχαστρο οι λαοί
Τα ανεξήγητα...

Τι συνέβη και μειώθηκαν οι τιμές στο πετρέλαιο και γενικότερα τα υγρά καύσιμα; Ειδικοί και μη, τις τελευταίες μέρες, μετά τη μείωση των τιμών του αργού πετρελαίου - συμπλήρωσαν τα ρητορικά τους ερωτήματα - με τη διαπίστωση ότι «η πτώση της τιμής του πετρελαίου είναι ανεξήγητη»! Φοβερό ζήτημα. Ισως θα πρέπει να συγκληθεί μία σύσκεψη σοφών ή και μάγων να εξηγήσει το γεγονός που «κατατρώει» τους αστούς αναλυτές, οι οποίοι -όποτε τους συμφέρει- δε διστάζουν να παριστάνουν και τους κουτούς. Αλλά, γιατί η πτώση των τιμών να είναι ανεξήγητη, ενώ η άνοδος των τιμών να είναι εξηγήσιμη; Η απάντηση είναι απλή: «διότι έτσι συμφέρει τις μεγάλες πολυεθνικές του πετρελαίου».

Η πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου, που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα και τη μείωση των τιμών των άλλων καυσίμων (στο καπιταλιστικό σύστημα δεν πάνε πάντα μαζί αυτά) έχει και αυτή την εξήγησή της στα παιχνίδια των μεγάλων πολυεθνικών του κλάδου. Αυτές, που έχουν το «πάνω χέρι» στην αγορά πετρελαιοειδών, καθορίζουν και τις τιμές. Στην αγορά (χρηματιστηριακή) του Λονδίνου, «παίζουν» την τιμή της ποιότητας «μπρεντ», στην αγορά της Νέας Υόρκης την ποιότητα του «ελαφρού αργού αμερικανικού» και στην αγορά της Σιγκαπούρης καθορίζουν την τιμή της ποιότητας Ομάν - Ντουμπάι. Τρία είναι τα κέντρα που καθορίζουν την τιμή του αργού παγκοσμίως. Και εκεί το παιχνίδι γίνεται από τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες, που παίζουν με την προσφορά και τη ζήτηση.

Τα δύο περασμένα χρόνια, ειδικά οι μεγάλες πολυεθνικές του πετρελαίου, «έκλεισαν» τους ισολογισμούς τους με τεράστια κέρδη. Αυτή τη στιγμή, μετά τα γεγονότα στις ΗΠΑ και ακολούθως τις πολεμικές προετοιμασίες, υπάρχει η αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι. Η παρατηρούμενη εδώ και καιρό επιβράδυνση της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας, δημιουργεί βάσιμους φόβους για την ύπαρξη υφεσιακών φαινομένων. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι δεδομένο ότι θα μειωθούν τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών, αφού και η ενεργειακή κατανάλωση σε τέτοιες περιόδους, είναι μειωμένη. Ετσι λοιπόν, σε μια προσπάθεια, να μη «ρίξουν λάδι στη φωτιά» αποκλιμακώνουν τώρα τις τιμές, για να «έχουν λαμβάνειν» μετά από σύντομο χρονικό διάστημα. Με την αποκλιμάκωση των τιμών, σε καμία περίπτωση δε χάνουν (οι πολυεθνικές του κλάδου), απλά σε μερικές περιπτώσεις τα υπερκέρδη τους είναι χαμηλότερα.

Η αποκλιμάκωση των τιμών του αργού, δε σημαίνει απαραίτητα και την πτώση της τιμής της βενζίνης που «καίει» το λαό. Εάν έτσι συμφέρει στις πολυεθνικές, υπάρχει περίπτωση το πετρέλαιο για τη βιομηχανία να είναι φθηνό και η βενζίνη του απλού καταναλωτή να είναι πανάκριβη. Πότε έγινε αυτό; Μόλις την περασμένη άνοιξη που οι τιμές του αργού κινούνταν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, ενώ στο βενζινάδικο η τσέπη μας παίρνει φωτιά. Γιατί αυτό δεν προσπάθησαν να το εξηγήσουν; Διότι προφανώς είναι κακό για πολλούς αναλυτές που τώρα παριστάνουν ότι δεν μπορούν να αντιληφθούν τους λόγους της μείωσης, να αποκαλύπτουν τα παιχνίδια των πετρελαϊκών πολυεθνικών.


Στ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ