Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
Στο στόχαστρο οι λαοί
Μέχρι νεωτέρας...
  • Ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να διαπραγματευτούν με τους Ταλιμπάν
  • Τα σενάρια πολέμου ...παραμένουν επί χάρτου, αν και λόγος γίνεται πάλι για ένα «μικρό προειδοποιητικό χτύπημα»

Αμερικάνικο καταδιωκτικό απογειώνεται από τη βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία

Associated Press

Αμερικάνικο καταδιωκτικό απογειώνεται από τη βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αναμονή και ίσως αμηχανία. Δύο λέξεις που πιθανώς δίνουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της αμερικανικής πολιτικής την τελευταία εβδομάδα. Αναμονή για τα επιχειρησιακά σχέδια που αναμένεται εξαρχής να πραγματωθούν, αφού οι ΗΠΑ έχουν συσσωρεύσει στην περιοχή πολύ μεγάλη δύναμη, αν και ο ακριβής αριθμός της παραμένει άγνωστος. Αμηχανία, καθώς προσπαθεί να πείσει την οικουμένη ότι το χτύπημα αναμένεται από λεπτό σε λεπτό, αλλά πολλοί υποστηρίζουν ότι δε θα γίνει, ενώ η φειδώ που επανήλθε στις δηλώσεις των αξιωματούχων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ερμηνεύεται από αναλυτές ως «δεν ξέρουμε πού να πάμε και τι κάνουμε».

Λόγος πολύ γίνεται και για την «εσωτερική μάχη των αντικρουόμενων δυνάμεων» εντός της αμερικανικής κυβέρνησης, δίνοντας μάλιστα τα εύσημα για αυτή την αναδίπλωση της επιθετικής πολιτικής στον «μετριοπαθή» υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, που επιμένει να ρίχνει το βάρος της άσκησης της εξωτερικής πολιτικής στο διπλωματικό πεδίο, παρά στη διεξαγωγή του πολέμου. Μήπως αυτή δεν είναι η δουλιά του υπουργού Εξωτερικών; Οπως δουλιά του υπουργού Αμύνης δεν είναι οι Ενοπλες Δυνάμεις;

Ασχέτως, πάντως, από τα σενάρια και τις υποθέσεις, τις παλινδρομήσεις που ίσως φανερώνονται σε λεκτικό επίπεδο στις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, οι τελευταίες εξελίξεις εντός του αμερικανικού στρατοπέδου έχουν ως εξής:

Ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε χτες ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να διαπραγματευτούν με τους κυβερνώντες το Αφγανιστάν, Ταλιμπάν, και πρόσθεσε ότι αναμένει να δει να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και η οργάνωσή του. «Δεν υπάρχει περίπτωση διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν», δήλωσε ο Τζορτζ Μπους στους δημοσιογράφους, πριν από τη συνάντησή του με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα. «Δεν είναι μόνο ο Μπιν Λάντεν που αναμένουμε να τον δούμε ενώπιον της Δικαιοσύνης. Είναι ο καθένας που έχει κάποια σχέση με την οργάνωση που υπάρχει στο Αφγανιστάν. Και όχι μόνο αυτούς που σχετίζονται απ' ευθείας με τον Μπιν Λάντεν, αλλά κάθε τρομοκράτη, που εδρεύει στο Αφγανιστάν».

Παράλληλα, οι αμερικανικές αρχές ασφαλείας έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες 19 ατόμων, που θεωρούν ότι είναι οι αεροπειρατές, οι οποίοι οδήγησαν τα αεροσκάφη στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης και στο Πεντάγωνο, ενώ το FBI αποδίδει μάλιστα σε ορισμένους απ' αυτούς διασυνδέσεις με την «Αλ Κάιντα» την οργάνωση του μπιν Λάντεν.

Ποικίλα σενάρια επίθεσης

Πολλά είναι τα επιχειρησιακά σενάρια για την επίθεση στο Αφγανιστάν, ωστόσο σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων η επιχείρηση δε θα έχει μέγεθος αντίστοιχο με αυτό του πολέμου στον Περσικό Κόλπο, αλλά θα περιοριστεί σε «χειρουργικά» χτυπήματα. Σε δημοσίευμά της την Παρασκευή η βρετανική εφημερίδα The Times αναφέρει, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές ότι θα δοθεί μια περίοδος «χάριτος» στους Ταλιμπάν, σε περίπτωση που δεν παραδώσουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στις ΗΠΑ, ωστόσο ενδέχεται να πραγματοποιηθούν περιορισμένες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον τους, ωσάν προειδοποίηση, όπως αποκάλυψαν βρετανικές κυβερνητικές πηγές στην εφημερίδα.

Από την άλλη πλευρά δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας USA Today, που επικαλείται υψηλόβαθμους Αμερικανούς και Πακιστανούς αξιωματούχους, αναφέρει ότι Αμερικανοί και Βρετανοί κομάντος βρίσκονται ήδη εδώ και δύο εβδομάδες στο Αφγανιστάν, όπου αναζητούν τον Μπιν Λάντεν. Ομάδες των τριών ως πέντε Αμερικανών κομάντος, υποστηριζόμενες από ελικόπτερα Blackhawk, αναζητούν τον Νο1 καταζητούμενο σε σπηλιές και σε υπόγεια καταφύγια στο νοτιοδυτικό Αφγανιστάν, κοντά στην Κανταχάρ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. «Εχουν διαταγή να συλλάβουν ή να σκοτώσουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν ή, αν δεν τα καταφέρουν, να τον ακινητοποιήσουν μέχρι να αρχίσουν οι αεροπορικές επιδρομές», πρόσθεσαν οι πηγές.

Τέλος, η βρετανική εφημερίδα Sunday Times ανέφερε στις 23 Σεπτεμβρίου στην ιστοσελίδα της στο Ιντερνετ, επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές, πως μια πρώτη αψιμαχία έλαβε χώρα στις 21 Σεπτεμβρίου ανάμεσα σε Βρετανούς κομάντος των ειδικών δυνάμεων SAS και τους Ταλιμπάν κοντά στην Καμπούλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ