Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Σφαγών συνέχεια

ΑΛΓΕΡΙ.--

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες από επιθέσεις που αποδίδονται σε «φανατικούς Ισλαμιστές», μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία και τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο APS δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση που έγινε στη διάρκεια τελετής γάμου στην πόλη Λαρμπάα, δυτικά του Αλγερίου. Το πρακτορείο επικαλείται ανώνυμες δηλώσεις αξιωματούχου των δυνάμεων ασφαλείας που είπε ότι «οι τρομοκράτες κατέλαβαν τα θύματα εξαπίνης σε γαμήλια τελετή». Οι αρχές χρησιμοποιούν τον όρο «τρομοκράτης» όταν αναφέρονται στους εξεγερμένους ισλαμιστές, που τα τελευταία 10 χρόνια προσπαθούν να ανατρέψουν την υποστηριζόμενη από τις ένοπλες δυνάμεις κυβέρνηση. Το επίσημο αλγερινό πρακτορείο δεν έδωσε τα ονόματα των θυμάτων. Μια τοπική γαλλόφωνη εφημερίδα, η «Λιμπερτέ», που επικαλούνται το «Ασοσιέιτεντ Πρες» όσο και το «Ρόιτερς», ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων στη γαμήλια τελετή σε 13. Αλλοι 10 κάτοικοι της πόλης Λαρμπάα σκοτώθηκαν από πυρά στην ίδια περιοχή.

Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση, που διαρκεί από το 1992, μετά από την ακύρωση των εκλογών που κέρδιζαν οι ισλαμιστές. Η προσφορά αμνηστίας από τον πρόεδρο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα το 1999 απορρίφθηκε από την οργάνωση Ενοπλο Ισλαμικό Κίνημα (GIA), αλλά και τη φερόμενη ως «συνδεδεμένη με την αλ-Καέντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν» ομάδα Νταουάα Ουάλ Τζιχάντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ