ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
Ηρθε η ώρα για το μεγάλο ΟΧΙ στον πόλεμο

Σήμερα το μεγάλο ραντεβού των αμερικανικών φιλειρηνικών-αντιπολεμικών δυνάμεων, στις 12 το μεσημέρι, στην Ουάσιγκτον

Φιλειρηνική συγκέντρωση στην Ουρουγουάη
Φιλειρηνική συγκέντρωση στην Ουρουγουάη
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ολος ο λαός σε κάποιο δρόμο κάποιας μεγάλης πόλης των Ηνωμένων Πολιτειών, διαδηλώνοντας υπέρ της ειρήνης και κατά του πολέμου και του φυλετικού-θρησκευτικού μίσους. Ομως, ο κύριος όγκος των δυνάμεων των διαδηλωτών έχει δώσει το μεγάλο ραντεβού στην αμερικανική πρωτεύουσα, την Ουάσιγκτον, στο Φρίντοαμ Πλάζα, απέναντι από το Λευκό Οίκο.

Δεκάδες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί και στις υπόλοιπες πόλεις, αλλά και σε διάφορες μεγάλες πόλεις και στις πέντε ηπείρους της Γης. Τα μηνύματα είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα... Το πιο χαρακτηριστικό και ενθαρρυντικό ήρθε από την Ιταλία, όπου, προχτές, έλαβε χώρα η μεγαλύτερη διαδήλωση, στη Νάπολη, στην οποία, σύμφωνα με το «Ασοσιέιντετ Πρες», περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι πήραν μέρος, φωνάζοντας «ΟΧΙ στον πόλεμο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Χτες, στις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιήθηκαν αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, με αιχμή την Ουάσιγκτον, όπου ήδη έχουν αρχίσει από μέρες τώρα πολυάριθμες και ποικίλες αντιπολεμικές εκδηλώσεις, πορείες και συγκεντρώσεις. Διαδηλώσεις έγιναν σχεδόν σε όλες τις πόλεις στις νοτιοδυτικές Πολιτείες, ενώ χτες και οι φοιτητές κήρυξαν την 28η του Σεπτέμβρη ως μέρα γενικής αποχής, τόσο των φοιτητών και των μαθητών, αλλά και του διδακτικού προσωπικού της δευτεροβάθμιας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κατά του πολέμου, που τον θεωρούν προϊόν του καπιταλισμού, του ίδιου ακριβώς συστήματος που έχει αλλοιώσει την Παιδεία, ζητώντας να την πάρουν και πάλι στα χέρια τους.

Συγκέντρωση στη Νάπολη

Associated Press

Συγκέντρωση στη Νάπολη
Διαδηλώσεις έγιναν στην Ερφούρτη, στην Κολωνία, στο Εσσεν και στο Μάρμπουργκ στη Γερμανία, στο Λονδίνο και στο Εδιμβούργο στη Βρετανία, στην Κοπεγχάγη, στη Λατινική Αμερική, αλλά και στη Δαμασκό της Συρίας, όπου οι διοργανωτές αποφάσισαν να κάνουν μία σιωπηρή διαδήλωση υπέρ της ειρήνης.

Ολες αυτές οι κινητοποιήσεις απλώς αποτελούν την πρόγευση γι' αυτά που θα λάβουν χώρα στην Ουάσιγκτον, κυρίως στο μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που οργανώνουν η Αντικαπιταλιστική Συνεργασία και η Διεθνής «ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ» (Act Now to Stop War & End Racism - Ενεργήστε Τώρα για να Σταματήσει ο Πόλεμος και ο Ρατσισμός). Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, παρά την παρουσία εκατοντάδων μονάδων του στρατού και της εθνοφρουράς, η μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση αναμένεται να είναι εξαιρετικά μαζική. Από την Τετάρτη χιλιάδες άνθρωποι έχουν αρχίσει να συρρέουν στην αμερικανική πρωτεύουσα, προκειμένου να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις, διαδηλώσεις και συζητήσεις, που ήδη έχουν αρχίσει. Εξάλλου, το πρόγραμμα της κινητοποίησης έρχεται να αντικαταστήσει το εκπονημένο από μήνες πρόγραμμα και τις διαδηλώσεις κατά της ετήσιας κοινής συνεδρίασης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που αναβλήθηκαν. Αντικαταστάθηκαν όμως από τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις, εξαιτίας των πρόσφατων γεγονότων και κυρίως ως απάντηση.

Αναλόγως αναμένεται να είναι μεγάλη και η συγκέντρωση που διοργανώνει στην Ιταλία η Κομμουνιστική Επανίδρυση, ενώ εκατοντάδες είναι οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις και σε όλο τον πλανήτη.

Συγκέντρωση φοιτητών στη Νότια Αφρική

Associated Press

Συγκέντρωση φοιτητών στη Νότια Αφρική
Μνημείο αντικομμουνιστικής υστερίας

Αρθρο των «Washington Times» ξεπερνά κάθε είδους προπαγάνδας και αντικομμουνιστικής υστερίας... αφού προτρέπει ακόμη και στις δολοφονίες... των κομμουνιστών

«Δέκα χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, οι κομμουνιστές καταλαμβάνουν την Ουάσιγκτον ή τουλάχιστον το Νάτιοναλ Μολ»...

Με αυτά τα λόγια ο αρθρογράφος των «Washington Times», Robert Stacy McCain, αρχίζει το μακροσκελές άρθρο του, «χαλεπού και σκοτεινού καιρού επιτρέποντος», όσον αφορά τις σημερινές διαδηλώσεις που θα γίνουν στην Ουάσιγκτον. Μία «κατασκευή», που μοναδικό λόγο έχει την υπονόμευση αυτού του αντιπολεμικού κινήματος, που αργά, αλλά σταθερά αναπτύσσεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για να γίνει πιστευτή και αποτελεσματική η κατασκευή, ο McCain ανατρέχει στο πάλαι πότε κραταιό ιδεολογικό οπλοστάσιο της εποχής Μακάρθι, δηλαδή την αντικομμουνιστική υστερία των πιο σκοτεινών χρόνων της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας των ΗΠΑ, που έπνιξε κάθε προοδευτική και αριστερή φωνή υπό το «φόβο του κομμουνιστή μπαμπούλα». Αραγε η προσπάθεια αυτή είναι τυχαία, από έναν ακραίο απλώς αρθρογράφο της εφημερίδας;

Ας παρακολουθήσουμε τη συλλογιστική του. Αμέσως μετά τη βαρύγδουπη εισαγωγή ο McCain γράφει: «Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης θα προσπαθήσουν να σας πείσουν ότι οι διαδηλωτές που θα συγκεντρωθούν το Σάββατο απέναντι από το Λευκό Οίκο είναι ένας "ευρύτερος συνασπισμός" οργανώσεων ή ίσως "διάφορες πολιτικές, κοινωνικές και θρησκευτικές οργανώσεις". Κουταμάρες. Είναι κομμουνιστές και μερικοί από αυτούς είναι αρκετά ειλικρινείς και το παραδέχονται»!

Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί οι διάβολοι, κατά το McCain; Κατ' αρχήν το Κομμουνιστικό Κόμμα των ΗΠΑ και η Κομμουνιστική Νεολαία (YCL) και σύμφωνα με το McCain η τελευταία έχει το θράσος και δεν το κρύβει, αφού στην πρώτη σελίδα της ιστοσελίδας της στο Διαδίκτυο έχει αναρτήσει μία πρόσκληση για τη σημερινή διαδήλωση που λέει: «Διευρύνουμε την πρόσκλησή μας για την Ουάσιγκτον για τη Σύνοδο του Λαού... για τις 29 του Σεπτέμβρη». Θα πρέπει εδώ να υπενθυμίσουμε, για να γίνει κατανοητή η «πρόσκληση», το γεγονός ότι είχαν προγραμματιστεί από καιρό οι διαδηλώσεις κατά της ετήσιας κοινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Φυσικά οι Αμερικανοί κομμουνιστές ποτέ δεν έκρυψαν την αγωνιστική τους ταυτότητα, ακόμη και στα μαύρα χρόνια της δεκαετίας του '50.

«Ο εχθρός είναι παντού»...

Ομως ο αρθρογράφος δε σταματά, εξάλλου το άρθρο είναι χείμαρρος πραγματικός. Ετσι ο McCain συνεχίζει στιγματίζοντας ακόμη δεκάδες οργανώσεις, όπως το Διεθνές Κέντρο Δράσης (IAC), αφού ο «κομμουνιστικός δάκτυλος είναι πανταχού παρών» με πρώτους και καλύτερους δύο εκπροσώπους Τύπου της οργάνωσης, τον Brian Becker και το Larry Holmes, «οι οποίοι είναι στελέχη του τροτσκιστικού κόμματος Worker's World Party (WWP), μία μαρξιστική οργάνωση, που έχει καταγραφεί στο ενεργητικό της η υποστήριξη καταπιεστικών καθεστώτων όπως αυτά της Κούβας και της Βόρειας Κορέας». Και συνεχίζει ανακαλύπτοντας «νέα ενοχοποιητικά στοιχεία», ότι ο ιδρυτής του κόμματος Σαμ Μάρσι, ήταν συνοδοιπόρος του Λ. Τρότσκι.

Ούτε όμως εδώ τελειώνει ο McCain και συνεχίζει ακάθεκτος στο ρόλο του, ένα ρόλο που θα ζήλευαν και οι ρόλοι που υποδυόταν ο «Αρτέμης Μάτσας του ελληνικού κινηματογράφου». Οπως για το WWP και το IAC συνεχίζει ο McCainκαι για το Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα (RCP) και η σύνδεσή τους γίνεται μέσω των αντιπολεμικών κινητοποιήσεων για τον πόλεμο του Βιετνάμ και της σχέσης του ιδρυτή του, Κλαρκ Κίσιντζερ - που τον χαρακτηρίζει Μαοϊκό - και για να το αποδείξει καταγράφει τις περσινές δηλώσεις του όπου ο Κίσιντζερ τόνιζε ότι «το πρόβλημα με αυτή τη χώρα (τις ΗΠΑ) είναι το καταπιεστικό καπιταλιστικό της σύστημα, που εκμεταλλεύεται τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, καταστρέφει τον πλανήτη, καταπιέζει τις μειονότητες και στέλνει τους ανθρώπους κατά δεκάδες στην αγχόνη. Τι μπορούμε να κάνουμε; Ποια είναι η λύση; Επανάσταση». Μάλιστα, ο McCain στην «ενδελεχή του ανάλυση» ανακατεύει τα ροκ γκρουπ «Rage Against the Machine» και «Chumbawamba», με τον «δολοφόνο μπάτσων» Μουμία Αμπου Τζαμάλ και το κίνημα γενικότερα... και δε σταματά ούτε καν εδώ, αλλά συνεχίζει λέγοντας ότι «οι διαδηλωτές θα τα κανονίσουν έτσι ώστε να συλληφθούν», προκειμένου να είναι σε θέση να καλέσουν προς υπεράσπισή τους τους δικηγόρους του Εθνικού Σωματείου Νομικών (National Lawyers Guild - NLG), που ιδρύθηκε το 1936 από δικηγόρους μέλη του ΚΚ των ΗΠΑ. Ενα Εθνικό Σωματείο «που έχει αγαστούς δεσμούς με τη Διεθνή Ενωση Δημοκρατικών Δικηγόρων, που η CIA την είχε χαρακτηρίσει το 1978 ως ένα "από τα πιο χρήσιμα μέτωπα στην υπηρεσία του ΚΚ της ΕΣΣΔ"»!!!

... «και πρέπει να παταχτεί»

Και το «ανακάτεμα» εποχών και στοιχείων συνεχίζεται με το αντιπολεμικό κίνημα του '60, το κίνημα των Μαύρων, το Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών κ.ά. για να φτάσει εν κατακλείδι να επισημάνει ότι αυτά τα «αντικαπιταλιστικά, αντιαμερικανικά γκρουπούσκουλα», που θα διαδήλωναν και κατά της παγκοσμιοποίησης, θα διαδηλώσουν σήμερα κατά του πολέμου... και τελειώνει: «Ενα καλύτερο ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι το εξής: Γιατί στέλνουμε τα αεροπλανοφόρα μας στην άλλη άκρη του κόσμου να αναζητήσουν τους εχθρούς - κομμουνιστές που έχουν κηρύξει μία αντιαμερικανική τζιχάντ - όταν θα βρίσκονται εδώ, ακριβώς μπροστά από το μνημείο του Ουάσιγκτον, το Σάββατο;».

Τα λόγια ή τα σχόλια σε αυτό το σημείο περισσεύουν...

ΓΑΛΛΙΑ - ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ «HUMANITE»
Αντιδράσεις και σφυρίγματα

ΣΕΝ ΝΤΕΝΙ.-

Με σφυρίγματα αντέδρασε μεγάλος μέρος του πλήθους που συμμετείχε στην ετήσια εκδήλωση της «Humanite» στην έκκληση για τρίλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ. Οχι φυσικά για τα ίδια τα θύματα ή τον πόνο των οικογενειών τους, καθώς, όπως χαρακτηριστικά σημείωνε σε ένα κείμενο συμπαράστασης, ένας από τους επισκέπτες: «Είμαι αλληλέγγυος με τις οικογένειες των θυμάτων, και περισσότερο με όσες ζουν μέσα στη φτώχεια και η τραγωδία αυτή τους δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Αλλά δεν είμαι αλληλέγγυος με την αμερικανική κυβέρνηση και το στρατό». Πικρά τα σχόλια και για την επιλογή της ηγεσίας του ΚΚ Γαλλίας να αντιμετωπίσει με το συγκεκριμένο τρόπο το θέμα.

Τα αίτια της αντίδρασης μεγάλου μέρους των συγκεντρωμένων στη γιορτή της «Humanite», οργάνου του ΚΚ Γαλλίας, αντανακλώνται, ίσως, με τον καλύτερο τρόπο σε δηλώσεις ορισμένων από τους παρευρισκομένους, όπως αυτές καταγράφονται σε άρθρο της εφημερίδας «Liberation». Κάποιοι αναρωτιούνταν για ποιο λόγο δεν αποφασίστηκαν ορισμένα λεπτά σιγής στη μνήμη και των θυμάτων των αμερικανικών επεμβάσεων ανά τον κόσμο, στο Βιετνάμ, στη Χιροσίμα, στο Ναγκασάκι, στα παλαιστινιακά προσφυγικά στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα. Κάποιος άλλος παρευρισκόμενος θυμήθηκε ότι στις 11 Σεπτέμβρη δολοφονήθηκε και ο Χιλιανός πρόεδρος Αλιέντε από το πραξικόπημα του Πινοτσέτ που στηρίχτηκε από τις ΗΠΑ, ενώ ορισμένοι τόνιζαν ότι «η αμερικανική κυβέρνηση θέρισε ό,τι έσπειρε» και εκτιμούσαν «τραγικά αναπόφευκτο» το πλήγμα μετά από «πέντε δεκαετίες κρατικής τρομοκρατίας».

Στη συγκέντρωση θα χαιρετίσει ο Κ. Αλυσσανδράκης

Ο Κώστας Αλυσσανδράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, θα πάρει μέρος και θα χαιρετίσει στη σημερινή μεγάλη αντιπολεμική και αντιρατσιστική κινητοποίηση στην Ουάσινγκτον.

Η διαδήλωση, που διοργανώνεται από δεκάδες κινήματα, κινήσεις και προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων είναι το Διεθνές Κέντρο Δράσης (IAC), το ΚΚ και η Κομμουνιστική Νεολαία ΗΠΑ, θα δώσει νέα ώθηση στο αντιπολεμικό κίνημα, γιατί αποτελεί το αποκορύφωμα των πολυάριθμων κινητοποιήσεων στις ΗΠΑ μετά το χτύπημα και την πρώτη διεθνή κινητοποίηση.

Πιέσεις σε Ελληνες φοιτητές στη Βουλγαρία

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκονται αυτές τις μέρες οι αρχές ασφάλειας στη Σόφια της Βουλγαρίας και μάλιστα στο στόχαστρό τους έχουν και Ελληνες φοιτητές. Ο λόγος το προγραμματιζόμενο για τις επόμενες μέρες αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο από φορείς και η ενδεχόμενη συμμετοχή του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών της πόλης. Οι αρχές ασφαλείας ανέλαβαν δράση γιατί έχουν ήδη καταγραμμένη τη δράση των φοιτητών κατά τη διάρκεια του βρώμικου πολέμου των ευρωΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών στη Γιουγκοσλαβία. Ετσι πηγαίνουν σε σπίτια των φοιτητών και τους ασκούν πιέσεις και απειλές να μην πάρουν μέρος στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις. Εξάλλου στο αστυνομικό τμήμα μεταφέρθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γ. Παναγιώτου, ενώ από φοιτητές έχει ζητηθεί να υπογράψουν προκαταβολικά έγγραφα ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν. Οι Βούλγαροι ασφαλίτες φαίνεται να διαθέτουν αναλυτική λίστα, άγνωστο από πού, ενώ οι φοιτητές προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας και στην ελληνική πρεσβεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ