ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εγκαινίασαν ανολοκλήρωτο έργο (!)

Την πεζοδρόμηση της Δ. Αεροπαγίτου, ως «πρώτης φάσης» της «ενοποίησης» των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, η οποία, και όταν ολοκληρωθεί, θα απέχει πολύ από την πραγματική ενοποίηση, «εγκαινίασε» χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, κατά την προσφιλή «επικοινωνιακή πολιτική» των «εκσυγχρονιστών» που κάθε τόσο εγκαινιάζουν «φάσεις» ανολοκλήρωτων έργων.

Βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση υπήρχε και η συγκυρία της παρουσίας της ΔΟΕ στην Αθήνα για να ελέγξει την πρόοδο της «ολυμπιακής προετοιμασίας». Καθώς η «ενοποίηση» εντάσσεται, «εμμέσως», στο 2004, η κυβέρνηση... σκέφτηκε ότι τα εγκαίνια μιας πεζοδρόμησης θα δημιουργούσαν θετικές εντυπώσεις στους «αθανάτους».

Ετσι, ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος, μεταξύ άλλων, από τους υπουργούς Πολιτισμού, ΠΕΧΩΔΕ, Αιγαίου, τον Δ. Αβραμόπουλο (με την ιδιότητα του δημάρχου...), τη γγ του ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδώνη, τον Θ. Πάγκαλο κ.ά., περιπάτησε στον πεζόδρομο, στο περιβάλλον του κτιρίου Βάιλερ για να δει τις μακέτες για το νέο Μουσείο Ακρόπολης και μίλησε στους παρευρισκόμενους για «τα μάτια της Μελίνας», που «σπίθιζαν όταν περιέγραφε την ενοποίηση». Ενώ, σαν να μην έβλεπε τις εκτεταμένες αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν στο οικόπεδο Μακρυγιάννη, οι οποίες θα καταπλακωθούν από το νέο μουσείο, ισχυρίστηκε πως... θα «αναδειχτούν»! Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι ομιλίες του Ε. Βενιζέλου και του Κ. Λαλιώτη.

Ηπειρώτικο πολυθέαμα

Αφιέρωμα στον ηπειρώτικο πολιτισμό (στην Ηπειρο και στη διασπορά) αποτελεί το «Ηπειρώτικο Πολυθέαμα» που θα πραγματοποιηθεί (5-7/10) στο θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Βύρωνα. Διοργανώνεται από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας με τη συνεργασία του Δήμου Βύρωνα και τη συμμετοχή των Ενώσεων Ηπειρωτών Ανατολικής Αττικής.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΠΣΕ, Κώστας Αλεξίου είπε ότι «το "Ηπειρώτικο Πολυθέαμα" και η "Πίτα του Ηπειρώτη" αποτελούν τις κορυφαίες εκδηλώσεις μας. Στόχος του τριημέρου είναι η ανάδειξη της πολιτισμικής μας παρακαταθήκης, αλλά και η δυναμική αντίσταση στην πολιτιστική ισοπέδωση των καιρών μας».

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν: Παρασκευή: παράσταση με την τραγωδία του Σοφοκλή «Φιλοκτήτης» από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, σε μετάφραση Τάσου Ρούσου, σκηνοθεσία Παντελή Παπαδόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ασημακόπουλου και μουσική Μιχάλη Χριστοδουλίδη. Ερμηνεύουν: Στέφανος Κυριακίδης, Νίκος Αρβανίτης, Θόδωρος Γράμψας, Μιχάλης Μπίζιος, Βασίλης Σιάφης, Νίκος Νίκας, Δημήτρης Δεγαΐτης κ.ά. Σάββατο: σύγχρονη και παραδοσιακή μουσική με τους Νίκο Τάτση και Πέτρο Λούκα - Χαλκιά. Κυριακή: Παραδοσιακή μουσική με χορό και τραγούδι, με τους Πέτρο Λούκα - Χαλκιά, Στυλιανό Μπέλλο, Αντώνη Κυρίτση, Σάββα Σιάτρα, Αλέκο Κιτσάκη, Γιώργο Κούρτη. Κάθε βράδυ, μετά την κεντρική εκδήλωση, στην ταβέρνα θα ακολουθεί ηπειρώτικο γλέντι με συμμετοχή καταξιωμένων Ηπειρωτών καλλιτεχνών. Παράλληλα, σε ειδικά περίπτερα θα εκτεθούν είδη λαϊκής τέχνης, ηπειρώτικα βιβλία και έντυπα, προϊόντα της ηπειρωτικής γης κ.ά.

Εγκαίνια μετά μουσικής

Το Μουσείο Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη
Το Μουσείο Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη
Ανοίγει, αύριο, το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στις μόνιμες εγκαταστάσεις του (Αποθήκη Α', στο λιμάνι). Μετά τα εγκαίνια (8μ.μ.) θα βραβευτούν φορείς και δημιουργοί του κινηματογράφου. Στις 9μ.μ. το «Concerto Conservatorio», θα παρουσιάσει μουσικές από ταινίες και το θέατρο «Αναζήτηση» θα κάνει αναπαράσταση της πρώτης κινηματογραφικής προβολής. Ταυτόχρονα, από τις 9μ.μ. στις αίθουσες του Μουσείου θα προβάλλονται ταινίες των Τάκη Κανελλόπουλου, Θόδωρου Αγγελόπουλου, Παντελή Βούλγαρη, Τάσου Ψαρά, ενώ στις αίθουσες βίντεο θα προβάλλονται ντοκιμαντέρ για την ιστορία του κινηματογράφου. Στις 11μ.μ. θα δοθεί συναυλία των Ελλη Πασπαλά, Λιντς, Λάντσια.

Η Χαρούλα στην Κύπρο

Με τέσσερις συναυλίες στην Κύπρο κλείνει η καλοκαιρινή περιοδεία της Χαρούλας Αλεξίου. Οι εμφανίσεις στην Κύπρο περιλαμβάνουν συναυλίες στη Λεμεσό (2,3/10) στο Αρχαίο Κούρειο και στη Λευκωσία (4,5/10) στο Αμφιθέατρο της Σχολής Τυφλών.

Μαζί της εμφανίζονται οι «Ανεμος» (Κώστας Χατζόπουλος, Κατερίνα Νιτσοπούλου) και οι μουσικοί: Χάρης Ανδρεάδης, Σπύρος Ιωαννίδης, Στέφανος Δημητρίου, Θάνος Γκιουλετζής, Χρήστος Περτσινίδης, Ματί Παλαιολόγος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Χρήστος Βασιλείου, Νίκος Νταρίλας. Τη σκηνική και φωτιστική επιμέλεια έκανε ο διάσημος Γάλλος φωτιστής Allain Lonchampt, μόνιμος συνεργάτης της Χ. Αλεξίου.

Φτωχότερο το ντοκιμαντέρ

Ο κόσμος του κινηματογράφου αποχαιρέτησε χτες στο Α` Νεκροταφείο τον σκηνοθέτη - παραγωγό Ηρακλή Παπαδάκη, ο οποίος έφυγε στα 66 του χρόνια, αφήνοντας πλούσιο κινηματογραφικό έργο. Ο Ηρακλής Παπαδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Κολέγιο Αθηνών και μετά θέατρο και κινηματογράφο. Από τα πρώτα του κινηματογραφικά βήματα (1958) συναποτέλεσε την «Ομάδα των πέντε» (Ρ. Μανθούλης, Φ. Μεσθεναίος, Ν. Κούνδουρος, Γ. Μπακογιαννόπουλος, Η. Παπαδάκης), η οποία πρωτοπόρησε στην παραγωγή και διάδοση του - παραγκωνισμένου μέχρι πριν λίγα χρόνια - ντοκιμαντέρ.

Ο Η. Παπαδάκης το 1959 δημιούργησε τη δική του εταιρία παραγωγής «Αργώ», η οποία ασχολήθηκε αποκλειστικά με το ντοκιμαντέρ. Το 1960, με τον Ροβύρο Μανθούλη γύρισαν το πρώτο ελληνικό αρχαιολογικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η Ακρόπολη των Αθηνών». Από το 1967 έως το 1971 ήταν συνδιευθυντής της αγγλικής εταιρίας «Aegean Films».

Ο Η. Παπαδάκης, δεμένος από τη νιότη του με τις ιδέες της Αριστεράς και των Λαμπράκηδων, έγινε και έμεινε πιστός φίλος με πολλούς προοδευτικούς καλλιτέχνες και συμπαραστεκόταν στο έργο τους. Εκφραση τέτοιας αφιλοκερδούς συμπαράστασης ήταν και η συμμετοχή του ως ηθοποιού σε ένα μικρό, αλλά σημαντικό ρόλο στο σίριαλ του Φώτη Μεσθεναίου «Το Μινόρε της αυγής».

Βιβλιοπαρουσιάσεις
  • Ο Καστανιώτης παρουσίασε το cd-rom «Ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές».
  • Ο Πατάκης παρουσίασε το εικονογραφημένο με σχέδια του χαράκτη Παναγιώτη Γράββαλου βιβλίο της Γιώτας Σιώκου «Σφυρήλατο μετάξι».
  • Ο Α. Λιβάνης παρουσίασε το βιβλίο της Αννας Λάμπρου «Δικαίωμα στην ευτυχία».
  • Ο «Φοίνικας» κυκλοφόρησε σε 111 δερματόδετα συλλεκτικά αντίτυπα το έργο του Γκιγιόμ Απολινέρ «Το συναξάρι των ζώων ή Ορφέως Ακολουθία», στην πρώτη ελληνική μετάφραση του Νίκου Παπαδόπουλου και το έργο του Θουκιδίδη «Περί Πολέμου».
  • Ο «Εξάντας» στη 1/10 (7.30μ.μ.) στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31) παρουσιάζει τον διάσημο Ισπανό συγγραφέα Χόρχε Σεμπρούν και το βιβλίο του «Αντίο, Φως της νιότης».

Στην πλατεία Κοντόπευκου της Αγ. Παρασκευής (Πεντέλης και Κορυτσάς) αύριο (8μμ) σμίγουν μουσικά οι: Νότης Μαυρουδής, Παναγιώτης Μάργαρης (κιθάρες) και Θεοδοσία Στίγκα (τραγούδι).

Το Εφετείο Πλημμελημάτων στις 17/9 εκδίκασε την αγωγή που είχε καταθέσει η Ενωση Τραγουδιστών Ελλάδας εναντίον τριών πρώην μελών του ΔΣ (Π. Περράκης - πρόεδρος, Μ. Κιάμος - γενικός γραμματέας, Β. Μεσσηνέζη - ταμίας), τους οποίος καταδίκασε επιβάλλοντας στον καθένα τους ποινή φυλάκιση ενός έτους. Οι τρεις πρώην συνδικαλιστές μηνύθηκαν γιατί αρνούνταν να παραδώσουν στις επόμενες διοικήσεις της ΕΤΕ τα βιβλία του σωματείου και τα περιουσιακά του στοιχεία (υπόλοιπο ταμείου, μπλοκ εισπράξεων, παραστατικά δαπανών κ.ά.).

Το Φεστιβάλ «Ημέρες Μουσικής» (παραδοσιακής, μεσαιωνικής) που γίνεται στη Ρόδο, κλείνει με δύο εκδηλώσεις ιδιαίτερου μουσικού ενδιαφέροντος, σε μεσαιωνικούς χώρους του νησιού. Πρόκειται για τη μουσική βραδιά κοσμικής μεσαιωνικής μουσικής (σήμερα, στην Παναγιά του Κάστρου, 9μ.μ.). Την Κυριακή (9μ.μ., Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου), η London Festival Orchestra, θα παρουσιάσει το ορατόριο «Ο Μεσσίας» του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ, με διεύθυνση του Ρος Ποπλ.

Από αμυντικό οχυρό σε πύλη πολιτισμού μετέτρεψε την Ηετιώνεια Πύλη στο Καστράκι Δραπετσώνας η Β` Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων τον αρχαιολογικό χώρο.

Τη Δευτέρα στις 7μμ στο πλαίσιο της τελετής, οι Χρήστος Λεοντής, Νίκος Ξυδάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, η Αρλέτα και η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» θα παρουσιάσουν αφιέρωμα στο μεγάλο συνθέτη και στον Πειραιά. Τη συναυλία διοργανώνουν η Αρχαιολογική Υπηρεσία, ο Δήμος Δραπετσώνας, η «Πειραιώς Πολιτεία» και ο «Σύλλογος Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ